ANNONS:
Till Di.se

Plankor med ris ett vinnarrecept

  • BRÄDAR KONKURRENSEN. Bröderna Jamshaid och Nasir Gill driver företaget Green Plank som får priset Årets nybyggare.

Plankor av bland annat risskal har banat väg för Årets nybyggare, utmärkelsen som går till de bästa invandrade entreprenörerna.
På tisdagen åkte två pakistanska bröder från Malmö till Stockholms slott för att motta priset ur kung Carl XVI Gustafs hand.
”Sverige är möjligheternas land”, säger Jamshaid Gill.

Bröderna Jamshaid Gill och Nasir Gill äger och driver tillsammans företaget Green Plank. Företaget utvecklar och tillverkar utomhusgolv, staket och väggbeklädnader i kompositmaterial. I fjol var omsättningen 25 miljoner kronor och vinsten före skatt blev 1,2 Mkr.

På tisdagen belönades de av stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, som vill premiera och uppmuntra personer med utländsk bakgrund som startar eget företag.

Green Planks kontor ligger i ett oansenligt hus i utkanten av ett industriområde i Jägersro utanför Malmö. Men här inne är ambitionerna höga.

”Vi siktar på Fortune 500”, säger Jamshaid Gill med en glimt i ögat och syftar på den årliga listan över USA:s 500 största företag.

De har två patent på gång, ett som gäller profilen på företagets utomhusgolv samt ett som gäller sammansättningen av det kompositmaterial som företaget använder. Materialet är miljövänligt och underhållsfritt och det är långt ifrån alla länder som, likt Sverige, har trä som ett vanligt byggmaterial.

Bröderna Gill kommer från staden Lahore i Punjab i nordöstra Pakistan. Staden har fler invånare än hela Sverige. Familjen ägde ett företag som tillverkade textilfärger. Företaget var inte stort, men familjen var bildad och levde väl.

Som storebror var det naturligt för Jamshaid Gill att ta över familjeföretaget. Den yngre brodern Nasir utbildade sig inom it och fick 2001 ett jobb hos en it-konsult i Danmark.

Jamshaid Gill stannade kvar i Lahore och utvecklade familjeföretaget mot plast för skoindustrin. Men han fortsatte att söka nya affärsmöjligheter.

”Jag reste otroligt mycket och besökte många mässor. Jag sökte något nytt, samtidigt som jag fick upp ögonen för miljöfrågor, och då hittade jag det här kompositmaterialet”, säger han.

Materialet består till 27 procent av plast och 67 procent av organiska ickefossila material som till exempel trä eller risskal.

”Risskal finns det mycket av i Pakistan, men det är ont om trä. Här såg jag ett nytt material till byggindustrin – och min stora affärsmöjlighet”, säger Jamshaid Gill.

Efter år av efterforskningar och lärande, det kunde hända att han sov på en parkbänk bara för att få möjlighet att besöka en byggindustrimässa någonstans i världen, inledde han 2004 egen produktion av risplankor med Lahore som bas. Samma år flyttade brodern Nasir Gill till Sverige för att driva eget som it-konsult.

Livet i Pakistan blev dock allt svårare. Politiskt våld, laglöshet och korruption gjorde att Jamshaid Gill 2006 beslutade sig för att flytta till Sverige, återförenas med brodern och fortsätta företagandet från Malmö.

”Bombattentaten blev allt fler och en gång blev jag rånad med en pistol mot huvudet utanför mitt kontor. Korruptionen är utbredd. I Pakistan måste du muta en banktjänsteman för att få lån. Vi var rädda och jag insåg att Pakistan inte hade något att ge oss längre.”

Men Jamshaid Gill betonar flera gånger att han inte är en flykting.

”Jag hade mitt företag när jag kom till Sverige. Jag flyttade hit som affärsman och har haft lön och betalat skatt från första dagen”, säger han.

Med Nasir Gill som guide i den nya kulturen började bröderna bearbeta den nordiska marknaden för sitt kompositmaterial. Ett lån från Almi på 250 000 kronor, en checkkredit och hårt arbete har nu skapat omsättningen 25 Mkr. Produktionen sker i Kina. Tyskland och Danmark är huvudmarknader.

När Di frågar Jamshaid Gill vad han tycker om Sverige som både entreprenörs- och invandringsland blir han först tyst och laddar sedan upp för svaret:

”Den som har en konkret affärsidé, och kan presentera den, har alla möjligheter att lyckas här. För oss har det inte spelat någon roll att vi kommer från ett annat land. Och nu får jag åka till slottet och träffa kungen. Man brukar ju säga att USA är möjligheternas land. Jag säger att det är Sverige som är det.”

Vi gör intervjun på engelska. Nasir Gill talar felfri svenska, men Jamshair Gill har inte haft tid.

”Jag började på Komvux, men redan efter några dagar var jag tvungen att resa till kunder i Tyskland. Men jag har gott om vänner i Sverige och i jobbet talar jag mest med inköpschefer i olika länder. Engelska fungerar bäst i båda fallen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies