ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Snabbväg till språket för flyktingar

  • GER SNABBSTART. Jakob Jolis, Gustav Rydstedt och Mikael Bernstein har startat Verbling som ger språkundervisning på nätet. Nu vill de använda tjänsten för att undervisa flyktingar i svenska. Foto: Axel Öberg

Ett svenskt startupföretag i San Francisco hoppas snabba på integrationen för nyanlända invandrare.
Bolaget erbjuder språkundervisning på nätet, och har i expressfart infört ett kurspaket i svenska som det ger bort gratis till flyktingar. Nu söker de med ljus och lykta efter fler svensklärare.

Verbling är visserligen ett amerikanskt bolag, skapat av tre tidigare studenter vid Stanforduniversitetet. Men grundarna, Gustav Rydstedt, Mikael Bernstein och Jakob Jolis, är svenskar och har på avstånd följt nyheterna om den stora ström av flyktingar som söker sig till Sverige.

”Mina föräldrar hade sett ett reportage på svensk tv om svenska för invandrare, SFI”, berättar Gustav Rydstedt.

Han säger att asylsökande som ännu inte har fått besked om huruvida de kommer att få stanna i landet i många fall har begränsade möjligheter att få subventionerad språkundervisning.

Snabb språkinlärning gör det lättare att ta sig in i samhället – och på arbetsmarknaden – tidigt.

”Om man väntar så blir det svårare ju längre tiden går”, resonerar Gustav Rydstedt, som ansvarar för programmering i bolaget.

Verbling är en helt digital språkskola, som bygger på att människor kan lära sig språk genom videokonferenser. En spanjor som vill bättra på sin engelska kan alltså kommunicera med en amerikan som läser spanska. Framför allt erbjuder bolaget kurser med professionella lärare som undervisar via videokonferens. Digitala språklektioner påbörjas varje timme dygnet runt, på en rad olika språk.

Men undervisning i svenska har aldrig funnits på menyn. Intresset för språket anses vara för litet för att vara kommersiellt lönsamt, åtminstone för ett ungt företag som Verbling.

”Men när det finns ett så konkret behov inom ett område som vi är bra på, så känns det förstås väldigt roligt att få vara med”, säger Mikael Bernstein.

Bolaget, som ligger i det trendiga området Mission i San Fransisco, bestämde sig därför för att lansera svenskundervisning, riktad till invandrare från Syrien och Irak. Kurserna är gratis, och tanken är att flyktingar kan börja lära sig svenska när de vill, kanske rentav innan de kommer till landet.

För undervisningen svarar svensklärare som själva kan lägga upp schema och läroplan efter behov, eftersom de genom Verbling enbart undervisar via sin dator. Bolaget står för administrationen och har åtagit sig att betala löner för 85.000 kronor i ett första skede. Hur gratisundervisningen ska finansieras längre fram är fortfarande en öppen fråga, och ett senare problem.

”Vi börjar från noll. Nu letar vi efter fler svensklärare”, säger Jakob Jolis, bolagets vd, och tillägger att kurser i svenska redan har dragit i gång.

”Det här börjar nu.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies