ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Experter skeptiska till att det kommer krävas nyval

  • Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse

Upphävandet av decemberöverenskommelsen leder varken till extraval eller till några nya framgångar för Sverigedemokraterna, tror statsvetare.

Beslutet att upphäva DÖ kan få olika konsekvenser, bland annat att relationen mellan Socialdemokraterna (S) och Moderaterna (M) blir mer ansträngd.

”Decemberöverenskommelsen blev till ett martyrskap för Sverigedemokraterna och nu kan de inte spela det kortet längre”, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”Moderaterna har en svår uppgift nu. Å ena sidan vill de hålla ihop alliansen, då alliansens täta sammanhållning har varit ett framgångsrecept. Å andra sidan vill de få inflytande i den faktiska politiken de närmsta åren, vilket kräver ett samarbete med Socialdemokraterna”, säger Ulf Bjereld.

Jonas Hinnfors, docent i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att framtiden och relationen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är allt annat än utstakad.

”Det finns lite olika scenarier. Ett är att kritikerna inom M blivit stärkta av KD:s beslut, trots att decemberöverenskommelsen inte finns längre. De kan se en chans att driva nya frågor som är mer profilerade. Från Socialdemokraternas sida kan det finnas vinster att försöka slå in en kil mellan allianspartierna, mildra kritiken och hitta bryggor över. Då kan man dock få problem med den del av partiet som är mer vänster”, säger Jonas Hinnfors.

Efter KD:s beslut på rikstinget gick Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ut och meddelade att de tänker rikta en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson.

Inget tyder på att allianspartierna tänker hoppa på det tåget och det är inte självklart att decemberpaktens död endast är positiv för Sverigedemokraterna.

”Å ena sidan är Sverigedemokraterna glada eftersom decemberöverenskommelsen slöts för att hålla dem ute ur det politiska beslutsfattandet. Å andra sidan har de helt kommit bort i nyhetsrapporteringen de senaste dagarna. De är kluvna, för de gillade så klart aldrig uppgörelsen, men de vet inte vad som kommer nu. De kan inte spela martyrkortet längre”, säger Ulf Bjereld som även är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Jonas Hinnfors är däremot relativt säker på att decemberöverenskommelsen egentligen aldrig spelade så stor roll i väljarfrågan.

”Jag hör till dem som tror att den egentligen inte är så oerhört viktig, varken för väljarna eller för Sverigedemokraterna”, säger Jonas Hinnfors.

Risken för extraval är enligt både Ulf Bjereld och Jonas Hinnfors inte stor.

”Det går inte att utesluta extraval, men jag tror inte att det finns på agendan den närmaste tiden”, säger Ulf Bjereld.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer