ANNONS:
Till Di.se

LF Bank sågar bolånetak

  • Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / TT

Bolånetaket fyller i dag fem år och under den tiden har trösklarna in på bostadsmarknaden blivit allt högre.
Sedan 2010 har kontantinsatsen för en mindre bostadsrätt ökat med mellan 50 och 100 procent i stora delar av landet.

Med hjälp av siffror från Mäklarstatistik har Länsförsäkringar undersökt hur kravet på kontantinsats för en etta på 50 kvadratmeter har utvecklats sedan hösten 2010.

I procent är ökningen störst i Norrbotten, där har kontantinsatsen mer än fördubblats. I Västernorrland, Örebro och Västerbotten har kontantinsatsen, som numera är 15 procent efter bolånetakets införande, också närapå fördubblats.

Snittpriset för en bostadsrättsetta i Sverige ligger i dag på 1,6 miljoner kronor.

”Bolånetaket har inte haft någon bra effekt på bostadsmarknaden. Skulderna har bara flyttats från topplån till föräldrarnas villor eller blancokrediter”, säger Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar Bank.

”Den fokusförflyttning från betalningsförmåga till kontantinsats som bolånetaket har medfört försvårar för många unga med låg inkomst och ett lågt eller obefintligt sparande”, säger han.

I centrala Stockholm har insatsen för en bostadsrättsetta ökat med närmare 140.000 kronor på fem år. Snittpriset för en 50 kvadratmeter stor etta i huvudstaden är 4,4 Mkr, vilket innebär att kontantinsatsen uppgår till 660.000 kronor.

”I Stockholm är bostadsmarknaden i princip stängd för normalinkomsttagare från familjer som saknar ekonomiska muskler. Även nyproducerade hyreslägenheter börjar bli lite väl dyra, i den mån de går att få tag på”, säger Rikard Josefson.

I sina kontakter med näringslivet har bank-vd:n hört att rekryteringsproblemen är stora, då välutbildade unga människor utifrån inte hittar bostad i Stockholm.

”Det här slår hårt mot arbetsmarknaden.”

”Om man bara kopplar på ett amorteringskrav, utan en vettig bostadspolitik, får vi en ökad segregering i våra storstäder.”

Rikard Josefson poängterar att han inte är emot amortering.

”Det är väldigt bra och viktigt, men det kanske är dags att börja se amortering ur ett vidare perspektiv där skuldsättning och sparande ska ses i en helhet. I debatten om amorteringskrav glömmer vi gärna bort att hushållens ekonomi handlar om både tillgångar och skulder”, säger han.

Även Swedbank uppmärksammar att bolånetaket ställer till problem.

Enligt en webbundersökning som banken utfört säger två tredjedelar av de yngre hushållen att kontantinsatsen står i vägen för ett bostadsköp.

”Det är problematiskt. De har ännu inte hunnit spara ihop något större kapital och har kanske inte heller något befintligt boende att sälja som kan hjälpa dem på traven”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies