Annons

Kodknack på schemat

Han har sett till att öka matematikkunskaperna hos barn och ungdomar. Nu vill han att det ska knackas kod i stugorna.
Johan Wendt är den sociala entreprenören som hjälper Sverige in i framtiden.

LÄRANDE I CENTRUM. Johan Wendt har grundat Mattecentrum, en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik. Med Kodcentrum vill han lära svenska barn och ungdomar att programmera.
LÄRANDE I CENTRUM. Johan Wendt har grundat Mattecentrum, en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik. Med Kodcentrum vill han lära svenska barn och ungdomar att programmera.Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

Kodcentrum är en ideell förening som gratis erbjuder barn och unga mellan 9 och 13 år kunskap om programmering.

Undervisningen sker på fritiden efter skolan och är tillgänglig för alla, oavsett kunskapsnivå. Till en början lärs programmeringsspråket Scratch ut, ett program som tagits fram särskilt för barn.

Öppnar kodstugor

Föreningen är inne i en expansiv fas. Sedan starten i maj har föreningen öppnat så kallade kodstugor i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Linköping. Den 26 november var det premiär för en kodstuga i Umeå. Därmed har målet att starta fem kodstugor i landet under 2014 nåtts.

”Vi har fått ett otroligt varmt mottagande. Barnen älskar det och de kommer till oss för att de tycker det är roligt med programmering. Många kontaktar oss och det är en stor utmaning att tillgodose alla. Vi är inte nöjda utan vi vill ha fler elever, volontärer och samarbetspartner. Målet är att komma upp i 15 centrum 2015 och 30 för 2016”, säger Johan Wendt, civilingenjör, social entreprenör, grundare av och ordförande för Kodcentrum.

Johan Wendt har även startat den ideella föreningen Mattecentrum, som hjälper barn med matematik i Sverige och Danmark.

Idén till Kodcentrum knäcktes när Johan Wendt läste en rapport från EU-kommissionen som säger att det 2020 kommer att saknas en miljon programmerare. Dessutom oroades han av att många ungdomar går arbetslösa i Sverige.

Kombinationen har gjort att han ser kodning som framtidens viktigaste arbetsverktyg.

”Sverige ligger efter”

Därför ville han starta en förening som skulle lära ut programmering, byggd på samma modell som användes till Mattecentrum.

”Jag valde ett ämne som vi inte har i skolan. Sverige ligger efter jämfört med England och Estland där programmering har införts i skolorna ”, säger han.

Intresset har varit stort även från näringslivet. Informator, Spotify och Vinnova har ställt upp med finansieringen. De hjälper även till operativt, med marknadsföring och att hitta volontärer.

”Att vara sponsor är inget passivt givande, utan ett aktivt deltagande”, säger han.

Volontärer lär ut

Kodcentrum har två personer som jobbar på kansliet i Stockholm. Volontärerna som lär ut programmeringen är studenter, yrkesverksamma och seniorer.

Kodcentrum håller även på att lansera en onlineplattform som ska göra det möjligt att logga in hemifrån och lära sig att programmera.