ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är aktierna du ska äga i år

Varje år sedan 2008 har vi handplockat Sveriges främsta aktieexperter för att utse det kommande årets bästa aktier i sju kategorier. Fjolåret var det mest framgångsrika hittills.
Inför 2015 har de röstat fram tre nykomlingar och fyra tidigare vinnare.

Var det rätt att ge den franska minneskonstnären Patrick Modiano 2014 års Nobelpris i litteratur? Det är mer en fråga om smak än om snille hos de aderton ständiga ledamöterna i Svenska Akademien. För de sex medlemmarna i Dagens industris fiktiva Börsakademi är det exakt tvärtom. De satsar inte bara kollektivt förtroendekapital utan sina egna faktiska aktieportföljer och varje år står deras aktieval och existensberättigade i akademin på spel.

Under marknadens tryck var prestationen på topp i fjol. I fyra av sju aktiekategorier överträffade vinnaraktierna index och i genomsnitt gav en portfölj med samtliga sju en totalavkastning på fina 35 procent.

Ledsna noterade vi också att akademiledamoten Magnus Matstoms gick bort alldeles för tidigt.

Med en nygammal ersättare tar vi med följande sex ledamöter ny sats inför stockpickeråret 2015:

Mats Qviberg: Börsräven är tillbaka. Och inte bara med Twitterinlägg. Redan under 2013 visade han fina aktietakter och 2014 krossade hans investmentbolag Öresund börsen. Vi förlåter de tre trista avkastningsåren 2010–2012, HQ-konkurs, skilsmässan från vapenbrodern Sven Hagström och välkomnar aktienestorn tillbaka till akademin.

Simon Blecher: Kan vara Sveriges mest underhållande aktiesnackare. Förvaltningsstilen i hans Carnegiefond, att hålla stenhårt i sina substans- och utdelningsrika bolag, är väsentligt tråkigare. Men den fungerar utmärkt. Efter ännu ett kanonår befäster fonden sin position som topprankad av fondutvärderingsföretaget Morningstar.

Gustaf Douglas: Industrialisten generationsväxlar utan tempoförlust. Under 2014 överträffade hans investmentbolag Latour börsen för nionde året i följd – stortartat.

Fredrik Lundberg: I två år har vi hotat med relegering efter ljummen utveckling för hans investeringsföretag Lundbergs. Efter fjolårets islossning plockar vi bort Norrköpingssonen från Obslistan.

Henrik Didner och Adam Gerge: Uppsaladuon ansvarar inte längre för den dagliga förvaltningen av succén Sverigefonden. Men de finns i bakgrunden och deras principer att vara långsiktiga och satsa på starka huvudägare fortsatte att betala sig under 2014.

Fidelity: Aktiv amerikansk fondjätte som valdes in i akademin senast och aktievalen har gått ungefär som börsen. Får med tvekan nytt förtroende.

Precis som tidigare år låter vi analytikerna nominera aktierna i de olika kategorierna. Äger sedan jurymedlemmarna aktien får den en röst och priset till bästa aktie går till den med flest röster. Vid lika antal har innehavets tyngd i förhållande till bolagets börsvärde avgjort.

Här är alla topplistor:

Bästa tillväxtaktie – minst 10 procents årlig försäljningsökning 2014–2016. Tillväxtaktierna fortsätter att vara en bristvara på Stockholmsbörsen när konjunkturuppgången är kvar i väntrummet och bolagen fokuserar mer på att spara än att växa. De få som finns står inte heller särskilt högt i kurs hos akademins ledamöter. Tre äger det köpglada gummibolaget Hexpol. Men exakt som de fyra senaste åren kammar börsens värdefullaste bolag H&M hem priset.

Bara Mats Qviberg vågar gå motströms och inte surfa på modehandlarens våg av nya butiker, nya länder, nya koncept och en växande onlineaffär.

Bästa utdelningsaktie – direktavkastning över 4 procent. Här finns många av akademins favoriter och kategorin har också varit den överlägset bästa att äga historiskt. Vinnaren har slagit Stockholmsbörsen fyra år i följd. Den starka kursutvecklingen för de tre senaste årens vinnare Securitas har sänkt direktavkastningen under vårt krav.

Fyra av de sex populäraste direktavkastarna är nu de utdelningsgenerösa bankerna. Och det är också den snabbast växande och mest konjunkturkänsliga av dem som tar hem priset. Vinnaren SEB är den enda aktie som fem ledamöter äger. Avvikaren Fredrik Lundberg skulle kanske också ha gjort det om han inte gått all in i Handelsbankssfären.

Bästa återhämtningsaktie – svag lönsamhet, högst 10 procents avkastning på eget kapital 2014 och 2015. Många, däribland de flesta av våra akademiledamöter, undviker denna svårtajmade kategori. Därför räcker det med röster från Simon Blecher och Fredrik Lundberg för att lotsa fram Holmen till den andra raka viktorian. Lönsamheten för den välinvesterade papperstillverkaren är låg, men så hör också de stora reala skogs- och krafttillgångarna till de minst riskabla som det går att äga.

Bästa kassako – lönsamhet på eget kapital över 20 procent 2015 och 2016. Det här är en bolagstyp som våra ledamöter gillar skarpt enligt devisen att bra bolag också är bra aktier, i alla fall på lång sikt. Kapitalsnåla Atlas Copco, Electrolux, Securitas, SKF och Hexpol utmanar med fyra röster var. Men det är H&M som plockar hem sin andra kategorivinst. Förutom god tillväxt och anständig direktavkastning briljerar modehandlaren med den högsta lönsamheten av alla bolag som minst två ledamöter har i sina portföljer. Det är tredje gången, varav två i följd, som H&M har den här tätpositionen.

Bästa substansklipp – värdering under 1,5 gånger eget kapital. Tidigare krävde vi att bolagen skulle betalas under sitt egna kapital. Men i nuvarande klimat med ultralåga räntor, stigande lönsamhet och börsuppgång har det utanför investmentbolagen blivit ett allt svårare jobb att hitta sådana bolag. Därför höjer vi av tvång gränsvärdet till 1,5 gånger eget kapital. Vinnare är då den enda banken som klarar sig under ribban, Nordea.

Bästa småbolagsaktie – högst 10 miljarder kronor i börsvärde. Småbolagen blev sämsta bolagsstorlek på börsen 2014, men akademins fjolårsvinnare, ljusarmaturföretaget Fagerhult, trotsade trenden och blev en supersuccé. Med liten marginal faller akademins val inför 2015 på internetsparbolaget Avanza.

Bästa aktie alla kategorier. Att äga den populäraste aktien bland ledamöterna har i princip inneburit en garanterad förlust mot index. De fyra senaste åren beror det på akademins kärleksaffär med det alltmer eviga marginalhöjnings-, omstrukturerings- och konjunkturuppgångscaset Volvo. SEB och H&M utmanar med lika många röster var, fem stycken. Men hoppet är det sista som verkar överge akademin. Återigen röstar den på målfoto fram Volvo som det kommande årets bästa aktie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer