ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Globala aktier bäst i vårt årstest

Under 2014 pepprades vi med otäckheter som IS, ebolavirus, sanktionskrig med Ryssland, oljeras, kinesisk kreditbubbla och europeisk tillväxtkris.
Men med centralbanksdopning, starkare tillväxt i USA och svagare krona slutade investeringsåret ändå lyckligt.

Innan vi med hull och hår kastar oss in i 2015 har vi här samlat 2014 års händelser:

 • Tillgång. Redan rekordlåga långräntor kunde tydligen sjunka ännu mer och det tryckte upp obligationspriserna. Och i den allmänna råvarutristessen blev motvallsplaceringen guld ändå en bra affär för oss svenskar när dollarn stärktes. Utfallet blev till och med bättre än för svenska aktier. Men det som portföljen skulle ha varit fullproppad med när placerarna jagade något slags avkastning är globala aktier. Främst tack vare börsrallyt i USA steg världsindex med fina 27 procent räknat i kronor.
 • Börsdrivare på Stockholmsbörsen. Lastbilsklenoden Scania. Men blev inte bolaget uppköpt av huvudägaren Volkswagen och är inte aktien avnoterad säger ni? Rätt. Ändå hann Scanias börsvärde stiga mest av alla under 2014 och bidrog mest till uppgången för Stockholmsbörsens index. Har ni två tackkort över? Skickade dem till Ericsson och Atlas Copco.
 • Storbolag. Förvärvsmaskinen Hexpol slog till med ett bolagsköp strax före årsskiftet. Marknaden applåderade upp gummiaktien ända till 2014 års bästa aktie.
 • Comeback. Trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna har haft några tuffa år, men under den nye vd:n Kai Wärn lossnade det i fjol.
 • Budpremie. Scaniabudet var fjolårets största, mest debatterade och tuffaste uppköp att svälja för Sveriges väl och ve. Den verkliga vinstlotten drog aktieägarna i mjukvaruföretaget Readsoft när det amerikanska printer- och bildlösningsföretaget bjöd 145 procent över senast betalt.
 • Uppköpsförsök. Hade aktieägarna i Astra Zeneca accepterat det skatteoptimerande amerikanska läkemedelsbolaget Pfizers bud hade det blivit världens största affär under 2014. Trots att styrelsen med ordförande Leif Johansson satte sig på tvären satte det ordentlig fart på aktien.
 • Förvärvare. Först pensionerade sig läkemedelsbolaget Medas legendariska vd Anders Lönner under 2013. Sedan avfärdades ett bud från amerikanska Mylan. I stället kontrade nye vd:n Jörg-Thomas Dierks med att lägga upp fjolårets största svenska köpeskilling på 24 miljarder kronor för italienska Rottapharm.
 • Jubilar. Wallenstam firade 70 år som fastighetsbolag. Grattis. Vår blomma skickar vi ändå till Husqvarna, inte bara för att vi vet att bolaget har redskapen att sköta om den utan för att det har överlevt i 325 år.
 • Introduktion. Det varma börsklimatet höll noteringsfönstret öppet under en stor del av 2014. Ett dussin bolag letade sig in och vis av tidigare misslyckanden tycks prislapparna och kvaliteten på bolagen vara mer attraktiva än under den senaste noteringsvågen. Bara de som tecknade i Bactiguard och Inwido slutade året på minus. Allra bäst gick det för Hemfosa.
 • Listbytare. Flyttfåglarna från de mindre listorna First North, Aktietorget och NGM fick ett kyligt mottagande på finbörsen. Alla fyra slutade fjolåret på minus. Allra mest Africa Oil som på grund av oljeprisfallet har backat med 65 procent sedan börsentrén.
 • Vinstöverraskare. De fyra storbankerna fortsatte att ligga steget före marknaden tack vare både bättre kostnadskontroll och större merförsäljning till befintliga kunder än väntat. Mest höjde analytikerna sina prognoser för SEB. Bankens nettoresultat för 2014 skrevs under året upp med 4 miljarder kronor. Det räckte ända till förstaplatsen för alla svenska storbolag.
 • Sparare. Året bjöd på flera nya sparinitiativ. Skälen skiftade mellan för svag lönsamhet och att efterfrågan inte ville tar fart – Volvo och SAS – eller för att nya faktorer som digitalisering gjorde det möjligt – bankerna Nordea och Swedbank. Men när Ericsson presenterade årets största nya samlade spargrepp på 9 miljarder kronor var orsaken i första hand att företaget förändrats, investerat och blivit mer tungt på tjänster, mjukvara och datatjänster. Det börsen gillade bäst var löftet från finanschefen Jan Frykhammar att allt skulle trilla ned på resultatraden.
 • Vd-avhopp. I Kinnevik, Holmen och SKF klev långlivade vd:ar av sina pass utan större kursdramatik medan börsen applåderade stort när Stora Ensos Jouko Karvinen kastade in handduken. En vd med svag uthållighet var Hans-Holger Albrecht. I Stenbecksbolaget MTG kämpade han sig igenom tolv år som högste chef. Men som vd för teleoperatören Millicom orkade han bara med två år. Sedan beskedet har aktien fallit med 5 procent.
 • Kapitalist. Det blev ett kanonår för nästan alla ägarsfärers maktverktyg investmentbolagen. Allra bäst gick det för Wallenbergarnas Investor.
 • Ny börsvän. Superstimulerande penningpolitik och nollränta har varit raketbränsle för börsen under hela uppgången sedan finanskrisen. Under 2014 fick de flesta svenska börsbolagen en ny börsbästis – kronan. Mot nästan alla andra viktiga valutor utom den ryska rubeln och norska kronan föll värdet, vilket stärkte bolagens konkurrenskraft och gjorde försäljning, resultat och tillgångar utomlands mer värdefulla.
 • Begravning. Fanns det någonsin en supercykel på råvaror? Efter de snabba prisuppgångarna 2002–2008 var det många som trodde det. Hoppet tändes på nytt efter finanskrisen. Men med både mindre efterfrågeökningar på metaller och energi och ökat utbud från nya gruvor och utbyggnaden av skiffergas i USA är det låg risk att dödförklara fenomenet. Fjolårets värstingråvara var järnmalmspriset, ned med 40 procent räknat i kronor. Inte blev det bättre av att det blev rejält mycket dyrare att trösta sig med kaffe, biff och kakao.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer