ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hon sprider kunskap i Tanzania

  • HJÄLPANDE HAND. Malin Cronqvists studentprojekt Help to Help, som hon startade när hon studerade på KTH, har växt sig stort. Foto: Kristofer Persson

Hon studerade industriell ekonomi på KTH i Stockholm när hon grundade en insamlingsstiftelse.
Nu ska Malin Cronqvist, med bidrag från bland annat svenska företag, finansiera en it-utbildning som öppnar nya jobbmöjligheter för kvinnor i Tanzania.

”Alltför många kvinnor i Tanzania saknar i dag de grundläggande it-färdigheter som många arbetsgivare kräver. Det ökar risken för att de blir förbisedda av flera branscher”, säger Malin Cronqvist, grundare av Help to Help.

Det nya utbildningsprojektet har döpts till Technology för Gender and Employability och samarbetspartner är den amerikanska organisationen Africa Technology Foundation.

”Jag fick kontakt med dem efter en stor företagsträff i Silicon Valley för ett halvår sedan. Jag pluggade då på KTH och var där med en inkubator som bjudit med fem lovande företagare”, säger Malin Cronqvist.

Involverar företag

Den amerikanska organisationen har sedan tidigare erfarenhet av liknande projekt i Rwanda. Vårens it-satsning, eller ”boot camp” som Malin Cronqvist kallar det, involverar också flera lokala arbetsgivare som är med och utformar utbildningen.

På så vis försäkrar sig både Help to Help och företagen om att studenterna får de rätta kunskaperna.

Malin Cronqvist grundade Help to Help 2010, samtidigt som hon studerade industriell ekonomi på KTH i Stockholm. Insamlingsstiftelsen ägnar sig huvudsakligen åt sponsring av studenter i Tanzania genom allmänna bidrag, så kallad crowdfunding. 2014 belönades Malin Cronqvist med Danske Banks pris Årets Nytänkare.

”Det var under en semesterresa i Tanzania som jag fick idén till Help to Help. Många tanzanier är fattiga och har inte råd att utbilda sig. Jag kände att jag ville göra något för dem.”

”Obeskrivlig känsla”

Än så länge har sju studenter tagit sin högskoleexamen tack vare pengarna från Sverige. Den första personen examinerades för ett år sedan och arbetar i dag för det svenskägda företaget Solarwave som sysslar med vattenrening och solkraft.

”Känslan när hon, Neema Isaac, tog examen var obeskrivlig. Stoltheten i luften gick att ta på”, säger Malin Cronqvist.

Mellan 75 och 100 studenter, främst kvinnor, ska nu väljas ut för att delta i den nya it-utbildningen. Kravet är att deltagarna åtminstone ska ha påbörjat sin högskoleutbildning.

Hur finansieras projektet?
”Vi kontaktar företag och organisationer i Sverige och bjuder in arbetsgivare i Tanzania att vara medfinansiärer i ett projekt som direkt gynnar dem. Datorer hoppas vi få genom kontakterna i Silicon Valley”, säger Malin Cronqvist.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies