ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Börja tänka innan du slutar”

  • Charlotte Hågård, karriärutvecklare.

Charlotte Hågård, karriärutvecklare, föreläsare och författare till bland annat "Stick ut!” ger sina bästa råd hur du går vidare i karriären.

Strategi: Fokusera långsiktigt på att ta reda på i vilken bransch du vill vara och vilken roll du vill ha: är du idrottsman och ska vidare – vill du till marknadsföring, sälj, teknik? Utifrån den långsiktiga planen, börja bygga nätverk som blir en brygga över till det nya jobbet.

Kräver självinsikt

För att veta hur du kan överföra dina färdigheter till ett annat sammanhang krävs självinsikt. Ta redan på vilken din jobbvision är och kartlägg utifrån det en personlig arbetsmarknad just för dig. Arbetsinnehåll, arbetsmiljö och livskvalitet är nyckelord – men också anställningsform. Många tidigare chefer hyr numera ut sig som konsulter eller interimschefer – de tjänar mycket mer och får flexibilitet. Det tror jag kommer att öka. Om fem år tror man att över hälften av de arbetsföra amerikanerna har egna företag. Samma trend ser vi i Sverige.

Nätverk och personligt varumärke: Var ute i god tid och bygg kontinuerligt ett brett nätverk – även utanför din bransch. Det börjar inte när man får sparken eller idrottsskadan stoppar en! Folk har inte fattat hur viktigt det är med nätverk. Att kontinuerligt uppdatera sitt cv och sin LinkedIn-profil är viktigt för alla. I dag måste du sticka ut för att vara synlig och bli hittad. Varje kväll går jag igenom mejl, visitkort och telefonsamtal jag haft under dagen och bjuder in dem till mina sociala nätverk på Linkedin och Twitter. I dag är ditt nätverk din viktigaste karriärtillgång.

Måste hålla sig uppdaterad

Utbildning: Krävs en utbildning för att få det jobb du vill ha måste du förstås gå den. Om du är intresserad av att jobba med något specifikt: gör informationsintervjuer med personer som har jobbet i dag. Och ta hela tiden korta utbildningar och kurser. Det är särskilt viktigt för personer över 45 år att hålla sig uppdaterade. Det är alldeles för lätt att hamna hos en 30-årig rekryterare och bli bortdömd för att man anses omsprungen.

Kommunikation: Det är inte lika uppseendeväckande nu som förr att byta bransch eller sektor, men det bygger på att man når ut och tydligt kan förklara vad man har med sig från sin tidigare bransch och vilka färdigheter som är överförbara. Å andra sidan är företag alldeles för dåliga på att ge kommunicera återkoppling till arbetssökande varför de inte har fått tjänsten, så att den som söker kan lära sig att bli bättre.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies