ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Så ska alla unga komma i arbete

  • REFORMERAR. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har förslag för att få bort långtidsarbetslösheten bland unga. Foto: Oskar Omne

Långtidsarbetslösheten bland unga är utraderad när det är dags för nästa riksdagsval, lovar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Di.
Hon avslöjar samtidigt att regeringen är beredd att dra ned subventionsgraden i de kritiserade traineejobben.

Ungdomsarbetslösheten ligger stadigt förankrad en bit över 20 procent, enligt den officiella statistiken. Samtidigt har regeringen pekat ut ungdomsarbetslösheten till en av sina huvudfiender. Att knäcka den är en av de viktigaste nycklarna till att uppnå regeringens mål att få Europas lägsta arbetslöshet till 2020.

Totalt försvann 4 av de 72 miljarder som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hade räknat med när budgeten föll i december. Men det har begränsade effekter enligt Ylva Johansson.

”Vi jobbar på helt enligt de planer vi hade redan i höstas, sedan är det klart att 4 miljarder mindre gör att det går lite långsammare”, säger hon.

”Det är vår politik men det är deras budget”, fortsätter Ylva Johansson.

Färre traineejobb

När utfasningen av ungdomsrabatten för arbetsgivare inleds senare i år som Di redogjorde för i går är den största innovationen traineejobb, subventionerade anställningar i offentlig sektor.

I valrörelsen utlovades 32.000 platser till en kostnad av 4,5 miljarder kronor. I budgeten hade de minskat till en tiondel. Nu pekar Ylva Johanssons statssekreterare på att det kan bli betydligt färre än 3.000.

”Vi kan inte komma i kapp. Volymerna blir mindre”, säger Irene Wennemo (S).

Di har i en rad artiklar beskrivit att åtgärden riskerar att stoppas i EU. Framförallt är det i äldreomsorgen som subventionsgraden kan bli ett problem. Regeringen överväger nu att låta arbetsgivare stå för en del av kostnaden, enligt uppgifter till Di.

”Det är klart att det kan bli en ändrad subventionsgrad”, säger Ylva Johansson men påpekar att man inte har satt ned foten i frågan.

På turné i landet

Samtidigt har Ylva Johansson inlett en turné i landets kommuner där cirka 260 av 290 besök är gjorda och kraven på traineejobben har fyllts på: Facket vill se mer utbildning. Kommunerna kräver att utbildningen är flexibel och de vill få betalt för handledning.

”Från mitt perspektiv är jag beredd att tillmötesgå det som krävs”, säger Ylva Johansson.

En annan reform som hade en högt uppskjuten plats i valrörelsen är den så kallade 90-dagarsgaratin.

”Vi ska se till att ingen ung människa ska behöva gå sysslolös i mer än 90 dagar, som statsminister Stefan Löfven sa i reklamen.

Ylva Johansson sätter sin heder på att lyckas uppfylla löftet.

”Vi ska ta oss ned till en situation där vi inte har långtidsarbetslöshet bland ungdomar.”

”Jag har väl en mandatperiod på mig”, fortsätter hon.

Så när den är till ända är det löst?
”Jag tror att väljarna kommer att vänta sig att 90-dagarsgarantin är uppfylld när vi går till val 2018.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer