ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rätt medicin för läkemedlet

  • VÄXER. Anna Sandholm, vd:n Anna Törner och Anna Torrång på Scandinavian Development Services. Foto: Jonatan Bylars

Konsultföretaget Scandinavian Development Services växer när allt fler läkemedelsbolag köper in specialisttjänster inom läkemedelsutveckling.
”Vi har fått många uppdrag, och vi får nya kunder varje månad”, säger vd:n och delägaren Anna Törner.

När Scandinavian Development Services, SDS, flyttade in i kontoret i Mörby, norr om Stockholm, 2013 med fyra anställda kändes det stort och ödsligt, tyckte Anna Törner. Men i dag, ett och ett halvt år senare, är kontoret fullt. Där sitter nu tolv anställda med lång erfarenhet från såväl läkemedelsindustrin som universitetsforskning.

SDS har alla specialistkompetenser som krävs för utveckling av ett läkemedel och säljer dessa tjänster till läkemedelsbolag.

”Några köper en hel virtuell forskningsavdelning, och då guidar vi dem genom hela processen från idé till färdigt läkemedel”, berättar Anna Törner.

Att utveckla ett läkemedel är ett riskfyllt projekt innan dokumentation finns om hur effektivt det är för att behandla en sjukdom, och arbetet tar ofta många år och kräver en mängd specialister.

Få klarar kraven internt

”I Sverige är det bara Astra Zeneca som är så stort att det har alla funktioner internt. Mindre företag har inte möjlighet att anställa alla kompetenser som behövs och då kan de i stället köpa in dem”, säger Anna Törner.

Enligt en rapport från branschorganisationen Sweden Bio ökar antalet läkemedelsprojekt i Sverige.

De flesta bolag arbetar virtuellt, det vill säga forskningen görs tillsammans med universitet, andra företag eller högspecialiserade konsulter.

Fördubbling på två år

Denna utveckling märks även på Scandinavian Development Services tillväxt – företaget har mer än fördubblat årsomsättningen på två år och planerna är att fortsätta växa.

”Vi tror att vi måste bli större för att få stabilitet i företaget och kunna erbjuda rätt kompetenser”, säger Anna Törner.

”Vi ser också aktivt på möjligheterna att expandera verksamheten till Norge.”

Tillväxten har hela tiden skett med lönsamhet.

”Men under förra året byggde vi mycket infrastruktur inom företaget för att kunna växa framöver och det tärde lite på lönsamheten. Det kostar att växa.”

Anställda med erfarenhet

SDS är en utveckling från konsultföretaget SRS, Scandinavian Regulatory Services. Anna Törner, med erfarenhet från läkemedelsindustri, akademisk forskning och regulatoriska myndigheter, hade jobbat på Smittskyddsinstitutet och var konsult på SRS när ägaren Lars Janson frågade om hon ville ta över utvecklingsdelen i bolaget.

”Det var ett erbjudande man bara får en gång i livet”, konstaterar hon.

SDS startade som bolag 2012 och Anna Törner rekryterade omedelbart två personer, en biostatistiker och en person som hade arbetat med läkemedelsutveckling på Astra Zeneca. Företaget har i dag sex anställda med erfarenhet från läkemedelsjätten.

Kamp mot njurcancer

SDS har två områden som är nära sammankopplade: läkemedelsutveckling och biostatistik, som till exempel handlar om analys av kliniska studier.

”Vi har en stark metodologisk grupp av statistiker och det är en av orsakerna till att det har gått bra för oss.”

”Vår ambition är att bli ledande på båda områdena.”

Ett av de projekt som SDS har varit inblandat i är en behandling mot njurcancer som bygger på ett svampgift. Företaget Oncorena utvecklar ett läkemedel av orellanin, ett gift som finns i vissa svampar. Giftet skadar njurarna, men det har också visat sig döda njurcancerceller.

Ett annat projekt med företaget Neurovive handlar om hur läkemedlet cyklosporin kan användas vid behandling av hjärtinfarkt.

Alla anställda är kvinnor

Alla Scandinavian Development Services tolv anställda är kvinnor.

”Det är ingen strategi att vi bara ska vara kvinnor. Det har blivit så eftersom vi har anställt de bästa när vi har rekryterat och de har varit kvinnor.”

”Vi vill gärna anställa män, men vi kommer inte att kvotera in dem”, säger Anna Törner skämtsamt.

Manliga kunder

De flesta av företagets kunder är dock män.

”Det är väldigt mansdominerat och i början var jag rädd att de inte skulle se vår kompetens men det gör de.”

Anna Törner är hela tiden noga med att poängtera att bygget av Scandinavian Development Services är ett samarbete:

”Det är väldigt skönt att vara chef här, det är så antihierarkiskt, man hjälper varandra och det är en fantastisk stämning. Vi samarbetar och bygger tillsammans en drömarbetsplats och en verksamhet som vi är stolta över.”

”Vi drivs lite av idealism. Vi är alla vetenskapspersoner som vill göra ett bra jobb och det är det som driver oss. Om vi gör ett bra jobb och erbjuder rätt saker som branschen behöver då kommer också tillväxten.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies