ANNONS:
Till Di.se

Danska bolag listar sina aktier i Sverige

  • VÄLJER SVERIGE. Jakob Kesje är vd för det danska bolaget Ivisys som är på väg att noteras på svenska First North. Foto: Gunnar Wrede

Småbolagslistan First North i Stockholm lockar allt fler bolag till notering, medan systerlistan i Köpenhamn är iskall. Nasdaq börjar därför ta danska småbolag till Sverige. Ett av dem är Ivisys som noteras i april.

Det har varit full fart på First North Stockholm det senaste året. 44 nya bolag noterades 2014. De tog tillsammans in 2,7 miljarder kronor i nytt kapital, vilket var mer än fem gånger mer än de sex föregående åren tillsammans.

First North i Stockholm har nu 149 bolag. Skillnaden mot Nasdaqs systerlistor i Köpenhamn och Helsingfors är slående, med endast tolv bolag i Danmark och tio i Helsingfors.

Listan i Köpenhamn har bara haft en ny notering de senaste tre åren. Av de tre listorna står den svenska för 82 procent av marknadsvärdet.

”Danska småbolag har ett växande problem att hitta riskkapital, framför allt i det segment där First North fyller en lucka mellan tidigt såddkapital och det större institutionskapitalet”, säger Jakob Kesje, vd för danska Ivisys som nu väljer First North i Stockholm i stället för Köpenhamn.

Svårt att få in kapital

Hans bolag har patent på en algoritm som möjliggör extremt snabb objektigenkänning av motiv i bilder. Mjukvaran kopplas till kameror som kan användas för kvalitetskontroller i processindustrin.

De första installationerna har börjat säljas i Polen. Bolaget vill ta in 20 miljoner kronor för att sätta fart på marknadsföring och försäljning.

”Det är särskilt svårt för ett business to business-företag att hitta riskkapital. Jag tror det förklarar varför det finns så många läkemedels- och bioteknikföretag på First North”, säger han.

Ger kvalitetsstämpel

Han pekar på att Sverige har en unik aktiekultur med riskvilliga privatsparare och att det finns distributörer som Avanza, Nordnet, Remium och Mangold som marknad för aktierna.

”Inget av det finns i Danmark, så vi beslöt oss för att gå till Sverige. Att vara noterad på Nasdaq ger en kvalitetsstämpel och det gör oss mer attraktiva när vi ska anställa”, säger Jakob Kesje.

Flera bolag står på kö

Han får understöd av Nasdaq, som inte gett upp om listorna i grannländerna, men som hellre hjälper bolag in på Stockholmslistan än släpper greppet om bolag som tvekar inför en osäker emission och dålig likviditet i hemlandet.

”Vi har ett långsiktigt projekt i gång i Danmark där vi till exempel vill öka fondernas möjligheter att investera på First North. Men på kort sikt är det bättre att ta bolagen till Stockholm än att inte notera dem alls”, säger Adam Kostyal, noteringschef för Europa på Nasdaq.

Han uppger att intresset för notering på First North är fortsatt stort.

Nasdaq diskuterar för närvarande med cirka 20 bolag om notering.

Men även om intresset för notering har ökat på svenska First North har det varit si och så med kursutvecklingen. Medan Stockholmsbörsen har stigit med 14 procent det senaste året, och med 52 procent på tre år, har First North Stockholm varit oförändrad det senaste året och stigit med 25 procent på tre år.

Riskfyllda investeringar

Bakom First Norths indexsiffror döljer sig dock våldsamma kast i enskilda bolag. Avtech, Invisio (också danskt) samt Inxl är exempel på aktier som gett mer än hundraprocentiga uppgångar på ett år.

Aktier som kollapsat det senaste året finns det gott om, till exempel Cassandra Oil, Chrontech Pharma och Lightlab.

”Man ska ha klart för sig att det är riskkapital man investerar på First North. Vi önskar att fler fondkommissionärer kunde ta upp analys av de här bolagen, även i Sverige”, säger Adam Kostyal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies