ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya kungens hälsa oroar

  • TRONFÖLJARE. Salman bin Abdul Aziz al-Saud efterträder sin äldre bror. Foto: Jacquelyn Martin

Kung Abdullahs bortgång sker mitt i ett oljeras som fått världens blickar att riktas mot Saudiarabien. Efter ett snabbt tronskifte lovade tronföljaren Salman fortsätta på inslagen väg.
Men frågetecknen kring hans hälsa är många.

Någon har kallat honom för världens mäktigaste centralbankir.

Saudiarabiens inflytande över Opec och oljepriset har gett nationen och kung Abdullah stor påverkan på oljemarknaden, som i sin tur får ekonomiska återverkningar över hela världen.

Av allt att döma finns ingen anledning till oro varken för amerikanska konsumenter, som i undersökningar visar en tilltagande optimism tack vare billigare bensin, eller de flygbolagsdirektörer som sett sina bränslekostnader sjunka.

Erfaren politiker

Salman bin Abdul Aziz al-Saud, som på fredagen efterträdde sin äldre bror efter en expressbegravning, försäkrade genast att Saudiarabiens inslagna politik kommer att fortsätta. Det fick en tillfällig uppgång i oljepriset att vända tillbaka på fredagen, eftersom just nationens politik i oljefrågan ses som en viktig faktor i vinterns prisras.

Saudiarabien har hittills avstått från att minska sin produktion av olja för att bromsa prisnedgångar som förklaras av stort utbud och minskad efterfrågan.

Nationens nye kung har tidigare varit både försvars- och biträdande premiärminister. Sådan erfarenhet är behövlig, då arabvärlden står inför en allvarlig kris. Problemen hopar sig i grannländerna. Jemen hotas av sammanbrott och en möjlig uppdelning efter att rebeller fått president Abd Rabbu Mansur Hadi att avgå. I norr gränsar Saudiarabien till Irak, som plågas av en blodig konflikt med jihadiströrelsen IS.

Även Iran, ett kort stycke österut, betraktas som en pressad fiende.

Däremot ses läget i Saudiarabien som fortsatt stabilt.

”De har köpt bort missnöjde bland befolkningen genom stora offentliga utgifter”, säger Paul Stares som är säkerhetspolitisk forskare vid tankesmedjan Council of Foreign Relations i New York.

”Gravt dement”

Tronföljden var säkrad långt innan Abdullah, som har varit kung sedan 2005, gick bort. Mer osäkert är i stället hur nästa arvsskifte kommer att se ut.

Kung Salman är 79 år gammal och ryktas ha problem med hälsan. Sådana uppgifter går dock inte att bekräfta eftersom saudiska medier är hårt kontrollerade i den auktoritära regimen.

Simon Henderson på tankesmedjan Washington Institute uppger att han är gravt dement, skriver CNN som också noterar att The Economist framfört liknande uppgifter.

”Det faktum att Salman gör offentliga framträdanden förklaras enbart av hans vilja att bli kung”, skriver Simon Henderson enligt CNN.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer