ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hårda strider om Ukraina

  • VÅLDET ÖKAR. Striderna i östra Ukraina har trappats upp de senaste dagarna. Här syns pro-ryska styrkor på väg mot Slovyanoserbsk i Luhanskprovinsen. Foto: Mstyslav Chernov

Striderna i östra Ukraina har trappats upp de senaste dagarna efter en kort vinterpaus.
Det försvårar nya fredssamtal och ökar Ukrainas behov av nödlån.

Striderna kring flygplatsen i Donetsk tog fart för en vecka sedan när ett planerat fredsmöte mellan Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands Vladimir Putin ställdes in.

De intensifierade striderna kan vara ett sätt för Vladimir Putin att tvinga Ukraina och dess allierade att erkänna de självutropade utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk, säger Volodymyr Fesenko, politisk analytiker på forskningsinstitutet Penta i Kiev.

”Värre än tidigare”

”Striderna fortsätter i samma regioner i östra Ukraina som förut, fast värre än tidigare, och med förändringar i kontrollen över den så kallade demarkationslinjen”, säger Mi Lennhag, Östeuropaforskare vid Lunds universitet.

Över 4.800 personer har enligt FN dött i konflikten som tog fart förra våren efter att den ryssvänliga presidenten Viktor Janukovytj tvingades bort. Hans efterträdare Petro Porosjenko varnar nu för mer våld.

”Det finns ett väldigt allvarligt hot om upptrappad konflikt. Vi har information om att ytterligare 2.000 ryska trupper har tagit sig över gränsen tillsammans med 200 pansarfordon”, sa president Petro Porosjenko på onsdagen till nyhetsbyrån Bloomberg i samband med toppmötet i Davos.

Avfärdar anklagelserna

Det ryska försvarsministeriet avvisar anklagelserna som ”hallucinationer”.

Sedan skyndade Petro Porosjenko sig hem för ett möte med IMF-chefen Christine Lagarde om ytterligare stöd förutom redan utlovade 17 miljarder dollar, 138 miljarder kronor.

Samtidigt ska landets försvar utökas med drygt en fjärdedel, 68.000 man, uppgav premiärminister Arsenij Jatsenjuk på onsdagen.

Utrikesministrar möts

På kvällen skulle utrikesministrarna från Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland mötas för att försöka återuppliva fredsavtalet från september.

”Situationen är väldigt allvarlig. Det är långt ifrån säkert att de lyckats få ett förnyat vapenstillestånd. Det kan leda till fullskaliga motsättningar vid fronten och stora förluster på båda sidor”, säger den ryska försvarsanalytikern Anton Lavrov till Bloomberg.

Vid den här upplagans pressläggning hade inget kommit ut från mötet men förväntningarna var små.

”Det finns både en upprördhet och en uppgivenhet bland ukrainare utanför konfliktområdet”, säger Mi Lennhag.

Låst läge i konflikten

Läget är fastlåst. Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin vill återta kontrollen över gränsen mot Ryssland, som beskrivs som helt öppen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanar till vapenstillestånd och stopp för attacker mot civila områden. Han begär också att Ukraina drar tillbaka tunga vapen från konfliktzonen.

Bevis för inblandning

Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, säger att bland annat rapporter om ryska stupade och satellitbilder visar att Ryssland är inblandat i östra Ukraina trots att Moskva förnekar det.

”Hittills har Ryssland med jämna mellanrum gått in med egna förband för att trycka till ukrainska styrkor. Separatisterna behöver inte vinna men om upproret kollapsar militärt är det en svår motgång för Ryssland”, säger Johan Norberg.

Även FN:s säkerhetsråd tog på onsdagen upp situationen i Ukraina.

Sanktioner förlängs

Konflikten har snabbt förvärrat ekonomin både i Ukraina och i Ryssland, som dessutom drabbas av det låga oljepriset.

EU:s utrikesministrar kom i måndags överens om att behålla sanktionerna mot Ryssland så länge som konflikten i östra Ukraina pågår.

”Frågan är om Ryssland har råd med det här, men man kan nog inte i dagsläget hoppas på att Ryssland ska dra sig ur inblandningen i Ukraina av ekonomiska skäl”, säger Mi Lennhag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies