ANNONS:
Till Di.se

Byrån lockar med idélabb

  • DAGS FÖR TILLÖKNING. Mina Bästa Polare har åtta anställda men planerar att ta in ytterligare tre eller fyra personer. Johannes Mattson, Christer Hillörn, Marcus Thorhuus, vd, Kristoffer Darj och Jimmy Prydz har krokarna ute. Foto: Håkan Wike

Den digitala byrån Mina Bästa Polare i Östersund växer. Nu fiskar de efter fler programmerare och medarbetare till bolaget.
På kroken sitter ett eget idélabb.

Jimmy Prydz, Marcus Thorhuus och Christer Hillörn har drivit gemensamma företaget Mina Bästa Polare tillsammans sedan 2010. I bagaget har de många års erfarenhet av programmering, digital redaktion och pr-arbete. Ett gemensamt frilanskontor fick dem snart att inse möjligheterna med att slå sina påsar ihop. Kombinationen av deras samlade kompetenser har visat sig vara väldigt gångbar.

”Många företag var, och är faktiskt fortfarande år 2015, dåliga på att se sin sajt som en affärsdrivande digital plattform”, säger Marcus Thorhuus.

”I många fall är det vi som kan tekniken som också kan se möjligheterna och komma med idéerna om vad företagen kan göra. Vi är mer än en teknikleverantör.”

Kort svacka 2012

Redan efter två år var de nio anställda. Med undantag för en tillfällig svacka 2012 har de fortsatt att växa. I februari 2015 är de elva eller möjligtvis snart tolv personer på företaget. Det är knappt de vet själva.

De växer med en till två personer åt gången. Bristen på kompetent arbetskraft lokalt, programmerare och systemutvecklare framför allt, är den största bromsklossen för expansion just nu.

Lockar med idélabb

”Vi kan ju inte matcha lönerna i storstadsregionerna så vi måste erbjuda något annat för att få folk att flytta hit”, säger Christer Hillörn.

”Skridskoåkning på Storsjön eller slalom i Åre räknas inte självklart som en förmån bland de personer vi söker. Vi lockar i stället med en egen företagsinkubator.”

Mina Bästa Polare satsar alltså på en plantskola för egna idéer i det fristående bolaget Mina Bästa Polare Labs. De senaste fyra medarbetarna har rekryterats från Mellansverige. En avgörande faktor för att ta anställning har för samtliga varit möjligheten att få gehör för egna idéer inom Labs. En extra välsmakande krydda på jobbet.

Drivna medarbetare

”Ideér som dyker upp på kontoret, i projekt, eller som man själv gått och funderat på, kan vi köra genom en egen processmall. Håller idén lägger vi tid på att göra ett test. Blir det positiv respons där så har de som vill möjlighet att jobba vidare med idén under Labs. I förlängningen kan man vara deltidsentreprenör med en egen idé, men vara anställd på Mina Bästa Polare.”

Det första projektet från Labs ligger ute på test just nu. Dropt It som idén heter, är i grova drag en teknisk lösning för att enklare dela och distribuera digitala filer. I idékorgen ligger även sex andra embryon och väntar på sina tester.

”Genom att presentera företagsidén via nätverk världen över och låta en större mängd människor ge feedback vet vi om ett finns intresse innan vi lägger 2.000 timmar på att skriva kod, säger Christer Hillörn.”

Delar på överskottet

Arbetet med Labs tar ett par dagar i månaden i anspråk i snitt. Det är informellt och fritt arbete, en miljö där ingen tanke eller kommentar är för konstig. De vinster som projektet genererar hamnar i Labs och överskottet delas så småningom med alla som jobbar i projektet. Tanken är att Labs ska kunna äga och driva kommersiellt gångbara företagsidéer även på längre sikt och mer kontinuerligt. Än så länge har idéjobben bara genererat kostnader. Eller mer konkret – kostat arbetstimmar från Mina Bästa Polare.

Snabbare svar

”Labs är något som få stora företag kan erbjuda unga hungriga medarbetare, säger Christer Hillörn. Hur kul är det att tröska sina idéer genom ett antal lager mellanchefer innan man efter ett halvår får respons? På en månad eller så kan vi i stället säga om Labsprojekt har potential.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies