ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Utredare vill ha provisionsstopp

  • VILL HA ÖPPENHET. Jens Henriksson, vd för Folksam, vill att kunderna ska kunna se provisionens storlek. Foto: Jack Mikrut

Ett lagstadgat förbud mot provisioner för alla som ägnar sig åt investeringsrådgivning.
Det kommer Värdepappersmarknadsutredning att föreslå när betänkandet överlämnas till regeringen den 29 januari.

Provisioner har varit snackisen nummer ett i försäkringsbranschen i många år. Det har funnits gott om exempel på missbruk av provisionssystemet där försäljare som uppger sig vara oberoende i själva verket säljer de försäkringar eller fonder som de får bäst betalt för att sälja, genom så kallade up front-provisioner.

Värdepappersmarknadsutredningens uppdrag har främst varit att föreslå hur EU:s direktiv för värdepappersmarknaden Mifid 2 ska se ut i Sverige men även att se över provisionsfrågan på försäkringssidan som i övrigt regleras av ett annat EU-direktiv, EMD 2.

Ministern agerade

Så sent som i somras kom dessutom förre finansmarknadsminister Peter Norman med en departementsskrivelse om förstärkt konsumentskydd vid förmedling av försäkringar.

Där föreslås att försäkringsförmedlare inte ska få ta emot ”provisioner och annan liknande ersättning från tredje part om kundens intressen kan påverkas negativt av det”.

Regeln förslogs träda i kraft den 1 mars i år. Sedan kom valet med efterföljande regeringsskifte och parlamentarisk förvirring vilket förpassade skrivelsen till departementstjänstmännens byrålådor.

Utredningen går vidare

Värdepappersmarknadsutredningen har dock tagit fasta på Peter Normans förslag, erfar Di.

”Vi har utgått från det förslag som lämnats beträffande försäkringsförmedlare, med skillnaden att vi avser alla förmedlare och rådgivare oavsett om de lyder under bank- eller försäkringsregler i övrigt”, säger utredningens ordförande Ann-Christine Lindeblad.

Peter Normans förslag fick en hel del kritik. Bland annat eftersom den endast avsåg försäkringsförmedlare, något som den aktuella utredningen nu har åtgärdat, men också för att det öppnas för tolkning av vilka omständigheter som kan innebära att kunden påverkas negativt.

”Det blir Finansinspektionen som får ge föreskrifter om vad som kan påverka kunden negativt enligt vårt förslag”, säger Ann-Christine Lindeblad.

En i stort sett enad finansbransch är emot ett lagstadgat provisionsförbud, bland annat Folksam som säljer försäkringar både via egen säljkår och via förmedlare som ersätts genom provisioner.

Vill öka öppenheten

Folksams vd Jens Henriksson föreslår i stället en typ av Normanbelopp (termen som uttrycker vad en fond kostar i avgifter) även för provisionerna:

”Jag gillar inte att regeringen ska bestämma hur vi säljer försäkringar. Med ett Normanbelopp skulle kunden kunna se hur stor provisionen är för varje produkt som förmedlaren säljer. Det skulle ge transparens och rimliga förutsättningar för kunden att bedöma förmedlarens oberoende”, säger Jens Henriksson.

Fondbolagens förening tog upp frågan på en presskonferens så sent som i förra veckan.

”Vi hoppas att Värdepappersmarknadsutredningen inte föreslår ett provisionsförbud, eftersom vi är måna om att alla fondtorg ska fortsätta att ha ett bra utbud av både egna och externa fonder”, sa Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson.

”Vi är också måna om att småsparares möjlighet att få rådgivning inte ska minska.”

Tyck till