ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hållbart och underbart

  • NATURBAD. På Bali finns varma källor där det går att bada. Här rinner även bäckar och brusande vattenfall. En speciell badupplevelse långt från kusten och badorterna. Foto: Ida Thunberg

En exklusiv vistelse i naturens inre – bland ekologiskt odlade växter och skogens vilda frukter.
Huset ligger enskilt, med milsvid utsikt över klargröna ristrappor som klättrar uppför de bördiga kullarna.
På The organic farm på Balis landsbygd finns alla bekvämligheter, samtidigt som hela verksamheten är uppbyggd för att ge de lokala bönderna en bättre framtid.

Pumpasoppan och den nyplockade salladen smakar gudomligt. Vi har anlänt till The organic farm och just serverats den första måltiden på gården där allting odlas ekologiskt och där maten vi just har ätit till 95 procent består av råvaror från gårdens egen mark eller från bönderna runt omkring.

Att kombinera en meningsfull semester i hållbarhetens tecken med exklusivt boende blir alltmer populärt. Medvetenheten bland världens resenärer ökar, och många av oss söker efter något mer än solstolar i långa rader på en sandstrand.

Under vår resa runt Bali fascineras vi från första stund av det böljande landskapet, risfälten, blommornas färger, kaffeplantagerna Det är som om det gröna aldrig tar slut. Bakom nästa krök väntar ständigt en ny hisnande utsikt, nya ristrappor och andra odlingar.

För att få lära oss mer om Balis växter och om böndernas liv – de som lever av all denna växtlighet – har vi flyttat in på The organic farm för några dagar.

Som i en familj

Det är en helpensionssvistelse, men den saknar alla likheter med chartervärldens motsvarighet. Här på farmen hälsas vi välkomna som in i en familj, men med vårt eget privata hus på kullen som ligger ensligt, tio minuters promenad från det övriga livet på farmen. Utsikten över Balis kullar är förtrollande.

På gården odlas spenat, ruccola, rosmarin, avokado, morötter och annat helt organiskt utan besprutning. Man har tre hus för uthyrning, där det bekväma och moderna smakfullt kombineras med den traditionella balinesiska byggnadsstilen med bambuträ som stomme.

I vårt hus finns en mobiltelefon med fyra nummer inlagda i kontaktlistan. Om vi önskar något – vad som helst – är det bara att ringa så kommer någon med det till oss.

Sålde firman i Amsterdam

Allt började med att holländska Marjan van Ravenzwaaij sålde sin reklamfirma hemma i Amsterdam och reste till Bali för att komma bort från allt för ett tag. Hon förälskade sig i ön, bestämde sig för att ta ut skilsmässa från sin holländska man och börja ett nytt liv i Indonesien.

En dag följde hon med en vän upp i bergen och till landsbygden i mitten av ön Bali, och kände direkt en stark dragning till platsen. Det var här hon ville vara. Men vad skulle hon göra?

”Jag är ju ingen bonde”, konstaterar Marjan van Ravenzwaaij medan vi äter en gemensam lunch bestående av en tortilla på hembakat spenatbröd som har fyllts med en blandning av bönor och lökar från gården, och guacamole tillagad av egen avokado.

”Men jag kunde marknadsföring, och jag såg att det fanns mycket mer som bönderna här i trakten skulle kunna göra för att sälja mer av sina fantastiska grönsaker.”

Grönsaker säljs till resten av Bali

I samma veva mötte hon Wayan Sukerta, balines med lång bakgrund i hotellbranschen. De började samarbeta och blev ett par. I dag fungerar The organic farm både som ett exklusivt semesterboende som sysselsätter ett antal av byns invånare, och som en länk mellan traktens bönder och grönsaksköpare från hela ön.

Kockarna på flera av Balis mest framstående restauranger har tack vare Marjan van Ravenzwaaij upptäckt den höga kvaliteten på grönsakerna i området, och de köper i dag råvaror härifrån. En del hyr egna odlingsbäddar på böndernas mark och bestämmer själva vad som ska odlas. Bönderna åtar sig att sköta om odlandet för en summa pengar, och kockarna – eller andra som valt att köpa samma tjänst – får grönsakerna när de är färdiga.

I verksamheten finns en farmsamordnare med lång erfarenhet av ekologisk odling som utbildar bönderna regelbundet. Allt för att skapa ett så hållbart kretslopp som möjligt och samtidigt få fram grönsaker och frukt av utmärkt kvalitet.

Frukt och blommor till gudarna

Dagarna på The organic farm blir avkopplande, lärorika och berikande. Dodi, som arbetar på farmen och har sin egen familjegård intill, bjuder hem oss. Vi får små balinesiska festrätter, som sockrat ris i bananblad. Dodis mor förbereder för morgondagens ceremoni genom att tillverka små ”båtar” av blad, ris och grönsaker som ska offras i templet.

Balis kultur är lika färgstark som naturen och befolkningen är mån om att ständigt tacka och offra till gudarna för vad marken ger dem. Ceremonier, med gemensamma hyllningar av olika slag i bytemplen, hålls ofta och av alla möjliga anledningar.

En annan dag promenerar vi genom en djungel av palmer, bananträd, kaffeträd och mängder av andra växter för att slutligen komma fram vid en varm källa mitt i naturen. Här badar vi i vattnet som sägs vara både heligt och läkande, och på vägen tillbaka mot farmen tar vi vägen genom den lilla byn, förbi tempel, den lilla skolan och möter lokalbefolkningen.

Underjordiska källor

Vi får också uppleva något speciellt när Wayan Sukerta tar oss med till risfälten i närheten. Under en långsam promenad genom de mäktiga trappformationerna med lätt vajande risplantor i täta rader berättar Wayan om den livsviktiga risproduktionen som många människor på Bali lever av. Här görs fortfarande mycket för hand, utan moderna maskiner.

Efter en stund kommer vi fram till en liten flod som slingrar sig fram genom fälten. Här finns naturliga varma källor som skapas genom att hett vatten från vulkanerna längre norrut på Bali sipprar ut genom sluttningarna och skapar små badplatser i kristallklart vatten.

För oss blir det en oförglömlig upplevelse att bada här, men för lokalbefolkningen är det en del av vardagen. I byn saknas rinnande vatten, och man badar därför och tvättar sina kläder i vattendrag bland risfälten och de övriga odlingarna.

Vi gör som de och blandar det heta vulkanvattnet med flodens svalare i skopor och häller över oss. Det är otroligt rogivande, och vi blir kvar i timmar.

Lägereld i trädgården

Hemma i huset uppe på kullen får dagens många intryck sjunka. Dagbädden ute på terrassen ger skön vila, och det fläktar behagligt från allt det gröna som breder ut sig omkring oss. Inte en människa syns till förrän middagen ska serveras på vår veranda. Då kommer Dodi och Wayan bärande på gårdens delikatesser på en specialgjord bricka i mörkbrunt balinesiskt trä. Den här kvällen dukas bland annat den indonesiska specialiteten gado gado upp på vår veranda, och medan solen sjunker över Bali njuter vi av rätterna.

Senare på kvällen, när mörkret har lagt sig, kommer Wayan Sukerta förbi igen och tänder en lägereld i vår trädgård och vi grillar marshmallows i flammornas sken.

När vi senare lägger oss är nattens ljud det enda som hörs omkring oss – syrsorna, en tupp som gal på avstånd och palmbladen som fladdrar i den lätta brisen.

Naturen känns väldigt nära.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies