ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Auktionsverket får danska ägare

  • STARK AKTÖR. Bengt Sundström, styrelseordförande för Lauritz.com, Mette Rode Sundström, bolagets vd, och Niclas Forsman, vd för Stockholms auktionsverk, ser en stor potential för den nya koncernen. Foto: Carlo Bosco

Världens äldsta auktionshus, Stockholms auktionsverk, blir danskt. Ordförande Peter Alarik och vd Niclas Forsman säljer sina aktier till Lauritz.com. Prislappen är hemlig men det rör sig om över 100 miljoner kronor.
Auktionsverket ska drivas vidare som ett eget bolag och behålla namnet.

”Vi började uppvakta Peter Alarik och Niclas Forsman i somras och tyckte vi skulle göra en affär”, säger Bengt Sundström, ordförande i Lauritz.com.

”Vi gillar företagskulturen. Jag känner Niclas och allt passade väldigt bra.”

Överens i förra veckan

Avtalet om affären, som Di har rapporterat om, skrevs på i hemlighet i förra veckan. På måndag ska affären slutföras. Priset är en hemlighet.

”Det kan vi inte berätta”, säger Bengt Sundström.

Rör det sig om ett tresiffrigt miljonbelopp, norr om hundra miljoner kronor?

”Ja, norr om hundra miljoner.”

300 Mkr?

”Nej, någonstans där emellan. Närmare än så kan jag inte säga.”

Auktionsverkets huvudägare, finansmannen Peter Alarik, kliver därmed av efter 20 år som engagerad ägare och ordförande. Niclas Forsman säljer sina 20 procent, men fortsätter som vd. Klart är också att Stockholms auktionsverk behåller sitt namn och drivs vidare som ett eget bolag inom Lauritz.com.

”Det finns en logik i affären som attraherar mig. Vi kompletterar varandra”, säger Niclas Forsman.

Skapar synergier

”Stockholms auktionsverk fortsätter verksamheten med traditionella klubbauktioner inom fine art med en vår- och höstkvalitet. Sedan kommer vi att försöka utnyttja synergier inom administration, it och ekonomi men också på onlineauktioner”, säger Bengt Sundström som även har rollen som koncernchef och ska jobba nära Niclas Forsman.

”Som ett första steg ska alla onlineauktioner även visas på Lauritz.”

Får miljardomsättning

De uppskattar auktionsomsättningen i koncernen till 1,5 miljarder svenska kronor i år.

Lauritz.com är ett renodlat nätauktionsföretag som har växt kraftigt och har 13 filialer i Danmark, fem i Sverige och två i Tyskland.

Auktionsverkets styrka är kvalitetsauktionerna, men man bedriver också nätauktioner under namnet M5, tidigare Stadsauktion.

”Vi tror att det ligger en oerhört stor gömd potential i Auktionsverkets onlineauktioner och att vi kommer att göra dem större, bättre och mer ekonomiskt intressanta. Sedan tror vi att fine art-auktionerna ska gå upp ett snäpp, med lite högre kvalitet och lite högre summor per objekt, men kanske färre objekt”, säger Bengt Sundström.

”Vi har sett att det finns en publik som gillar slagauktionerna och som tycker om kvalitetsauktionerna varje vår och höst och det vill vi gärna ha i vår palett.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer