ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Relacom spökar

  • KABELTRASSEL En tekniker från nättjänstebolaget Relacom har ryckt ut. Sedan kraschen 2011 har banker fått betala miljardbelopp för bolagets överlevnad.

Notan efter Altors Relacomkrasch fortsätter att ticka på för bankerna.
I fjol tvingades bankkonsortiet med Nordea, DNB och HSH Nordbank ställa upp med ytterligare 900 miljoner kronor för att hålla nättjänsteföretaget flytande.

Våren 2011 gav Altor upp det hårt skuldsatta Relacom som därmed hamnade i knäet på långivarna Nordea, DNB Nor och tyska HSH Nordbank. Bankerna omvandlade vid ägarskiftet lån på nästan 2,3 miljarder kronor till eget kapital och gav nya lån på 700 Mkr till Relacom. Det var inte tillräckligt visar det sig nu.

Enligt bolagets årsredovisning för 2013 gick ägarbankerna in med 600 Mkr i eget kapital genom att omvandla lån i en kvittningsemission. Samtidigt sköt de till 300 Mkr i nya lån. Därmed har bankerna tvingats stoppa in nästan 4 miljarder kronor i eget kapital och nya krediter sedan riskkapitalbolaget släppte bolaget.

”Nu har det vänt”

”Det var en period 2012 som det gick dåligt i Sverige och 2013 gick det dåligt i Norge framför allt under första halvåret. Det var nog den utlösande orsaken till kapitaltillskottet. Nu har det vänt och det operativa resultatet är bättre än 2012 och 2013. Vi ser inte att det ska behövas fler kapitaltillskott i den storleken”, säger Relacoms styrelseordförande Terje Christoffersen.

Över de två senaste åren har Relacom redovisat rörelseresultat före jämförelsestörande poster på 290 Mkr. Efter skatt har det blivit en samlad förlust på knappt 1,6 miljarder kronor, varav 589 Mkr i fjol.

Tunga kostnader

Det är omstruktureringskostnader och goodwillnedskrivning som spökar. Efter att bolaget lyft ut 880 Mkr 2012 och 457 Mkr i goodwill förra året motsvarar goodwillposten på 2,6 miljarder kronor 236 procent av det egna kapitalet.

Antalet anställda har sedan 2011 kapats från 11.000 till 4.000 personer, när företaget retirerat tillbaka till de nordiska marknaderna.

”Hela koncernen har förändrats. Den globala strategin har skrinlagts och backat från en rad marknader till fokus på Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det har varit en stor uppbrytningsprocess, där det mesta nu är färdigt”, säger Terje Christoffersen.

Bankernas kapitalförluster kan räddas hem?
”Det vill jag inte spekulera i.”

När kan en försäljning bli aktuell?
”Ägarna är tydliga med att de inte är långsiktiga ägare, det får vi respektera. Mitt uppdrag är att optimera värdet på företaget, men vid vilket tidpunkt en försäljning är aktuell vet inte jag”

Sedan Altor släppte greppet har vd-bytena avlöst varandra. Johan Ek fick i ett första skede lämna över till dansken Thomas Körmendi. Han fick i sin tur lämna över till chefsjuristen Veronica Ezeyza-Alvear, efter två år på posten. Terje Christoffersen klev in som styrelseordförande förra året efter Mats Lönnqvist. Norrmannen har suttit i Telias styrelse och har varit marknadschef på Telia Sonera.

Ansvarig i Norge

Vid sidan av ordförandeuppdraget är han ansvarig för den norska verksamheten.

”Vi har i dag en väldigt liten koncernöverbyggnad. Det är lokala marknader med begränsade synergier över gränserna vilket gör att vi kör en lokal operation i varje land”, säger Terje Christoffersen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer