ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmare tror på bomarknaden

  • Foto: PER LARSSON / TT
Vi ser inte bostaden som en investering. Men räknar med att priserna stiger med drygt 6 procent om året.
I USA låg förväntningarna på 14 procent innan bostadsbubblan sprack.

Ted Lindqvist, vd för fastighetsanalysföretaget Evidens, reagerade på ekonomipristagaren Robert Schillers analys av den svenska bostadsmarknaden som han luftade i december i fjol. Enligt Robert Schiller liknar den svenska marknaden en bubbla.

Evidens beslöt sig för att ställa samma frågor till den svenska allmänheten som Robert Schiller och Karl Case ställde till amerikanska hushåll 2004, innan bubblan sprack. Deras frågor resulterade i uppsatsen ”Is there a bubble in the housing market?”.

”Vår slutsats är att dagens hushåll har realistiska förväntningar på bostadsmarknaden”, säger Ted Lindqvist.

Undersökningen baseras på svar från 1 200 hushåll i Stockholmsregionen i juni.

De svenska hushållen förväntar sig att priserna i Stockholmsregionen stiger med närmare 4 procent på ett år. Amerikanska hushåll räknade med 9 procent under kommande tolv månader 2003.

På två års sikt förväntar sig de svenska hushållen en prisökning med 4,5 procent per år.

”Det är den enskilt viktigaste frågan som bubbelindikator. I USA räknade man ju med 10 procent om året, det är inte hållbart”, säger Ted Lindqvist.

Ökar mer på längre sikt

Svenskarnas optimism ökar när det gäller utvecklingen över tio års tid. Här svarar hushållen 6,4 procent i årligt snitt, om extremvärden rensas bort. Motsvarande siffra för amerikanska hushåll var 13,9 procent. Boende i San Francisco svarade nästan 16 procent om året.

Ted Lindqvist anser att en förväntad prisutveckling i Stockholm på cirka 5–6 procent inte är orimligt.

”I stort sett bör priserna över tiden följa den regionala inkomsten”, säger han och pekar på att den disponibla inkomsten i Stockholm har vuxit med 5 procent per år under perioden 2005–2012.

Nio av tio är optimister

Det är en optimistisk grundsyn som hushållen i Stockholmsregionen ger uttryck för i undersökningen. Nio av tio räknar med stigande bostadspriser under de närmaste åren, samtidigt som varannan räknar med att konjunkturen förbättras framöver.

När det gäller synen på risk är skillnaden mellan Sverige i dag och USA 2003 inte så stor. Bara var tionde stockholmare anser att bostadsköpet är förknippat med stor ekonomisk risk, i USA var det 14 procent. Sex av tio stockholmare anser att det finns en viss ekonomisk risk.

Åldern gör ingen skillnad

”Det är förvånande att yngre grupper eller hushåll med lägre inkomster har ungefär samma uppfattning om risker som övriga. Det är en ganska samstämmig bild”, säger Ted Lindqvist.

Både i USA för ett decennium sedan och i dagens Sverige anser var tredje att risken är liten.

”Man bör bevaka gruppen som säger att det inte finns någon risk med att köpa en bostad, den är ganska stor”, säger Ted Lindqvist.

Bostaden en investering

Evidens undersökning visar också att bara närmare 5 procent av hushållen i Stockholm ser bostadsköpet främst som en investering. I amerikanska städer var det uppemot det dubbla 2003.

”Vi har få spekulationsköp i Sverige. I Danmark blev spekulationsköp ett problem, många köpte två bostäder innan det kraschade 2005”, säger Ted Lindqvist.

Vad kan man göra för att undvika en prisbubbla?

”En viktig faktor för att hålla ned risker är en sund kreditgivning, det har vi i Sverige. Det hade man inte i USA”, säger Ted Lindqvist.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer