ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bygger upp en löpande karriär

  • HAR STORA PLANER. ”I efterhand ser jag hur mycket som liknar varandra i löpning och entreprenörskap”, säger Jakob Karlsson, som driver Karlsson Equity Holding. Foto: Joey Abrait

En svår motocrossolycka slog sönder löpkarriären. I stället fick entreprenörskapet nytt syre.
Jacob Karlsson, 28, bygger sig nu framgångsrikt ut i Sverige – mycket tack vare en löpsedel om ”Sveriges rikaste personer”.

En blå lyftkran sveper sin arm över huskropparna och hammarslagen ekar. Bygget av 141 studentlägenheter på Söder i Helsingborg närmar sig slutfasen. Samtidigt pågår parallella byggprojekt i Nynäshamn, Haninge, Kristianstad, Hässleholm, Växjö och Malmö och totalt färdigställs bara i år 278 lägenheter i regi av Hässleholmsbaserade K-fastigheter.

Bakom det expansiva fastighetsbolaget står en 28-årig vd och huvudägare.

”Målet är att vi ska producera 500 hyresrätter om året. Vi ska bli den största långsiktiga fastighetsägaren i Sverige på främst bostadsfastigheter”, säger Jacob Karlsson.

Det där med att sätta upp tuffa mål och delmål – och nå dem – är inget nytt för denne sällsynt unge byggföretagare.

”Min ålder är en enorm konkurrensfördel. Fastighetsbranschen är långsiktig och jag har möjlighet att vara betydligt mer långsiktig än många andra. Men initialt togs jag inte på allvar av myndigheterna när jag sökte bygglov. Byggföretagen gav mig inte heller särskilt mycket uppmärksamhet i början, när jag ville ha in offerter.”

Vill man gå egna vägar behövs egna lösningar. Ungefär så tänkte även den 19-åriga versionen av Jacob Karlsson när han valde att satsa på en proffskarriär som långdistanslöpare.

”Jag hade mycket vilja, men begränsade resurser. De flesta sponsorer hjälper till med produkter, men det betalar ju inga räkningar. Jag behövde ha in entreprenörskapet i sporten för att finansiera min träning”, säger han.

Han delade ut tidningar på morgnarna, vilket gav både pengar och motion. Han studerade företagsekonomi för att på sikt kanske kunna leva på en aktieportfölj. Samtidigt började han köpa billiga bostadsrätter med stora renoveringsbehov i Hässleholm.

”Jag tränade på dagarna och på all ledig tid målade jag väggar och lade nya golv. Efter två månader kunde jag sälja lägenheterna och göra en vinst”, säger han.

Löparsatsningen fortsatte parallellt och 2006 blev Jacob Karlsson juniortrea i SM på distansen 10 kilometer landsväg. Samtidigt fick HSB och Riksbyggen upp ögonen för lägenhetsrenoveringarna – det var klart emot stadgarna – och Skatteverket tyckte att det hela började likna näringsverksamhet.

Men det var något helt annat som skulle få Jacob Karlssons tillvaro att förändras i grunden. I många år hade han tränat motocross och nu, våren 2007, deltog han i ett kval till SM när gasen plötsligt hängde sig.

”I vanliga fall ska man bromsa i ett stort hopp, så att man inte flyger för långt. Nu blev det tvärtom. Hojen hoppade 30 meter, rakt in i nästa hopp. Det var som att köra rakt in i en vägg.”

Jacob Karlsson bröt tretton ben i vänsterfoten och en ryggkota. Han gipsades i tre månader, tränade i en paralympics-rullstol under tiden och läkarna undrade om han någonsin skulle kunna gå normalt igen.

”Jag började springa lite igen, men hade så mycket bensplitter som lade sig i lederna att jag fick förslitningar. Det ledde till artros i foten, vilket gjorde att jag inte kunde träna som jag ville.”

Jacob Karlsson tvingades inse faktum: proffskarriären var över.

Tills vidare fortsatte han att plugga och med aktiekunskaperna i ryggen fick han i stället jobb som placeringsrådgivare på Länsförsäkringar. Men intresset för bostadsinvesteringar släppte inte.

”Jag fick ju inte köpa bostadsrätter längre, så jag bestämde mig för att bygga en villa i stället. Det slutade med att jag byggde två. Som bankanställd hade jag en väldigt bra låneförmån.”

Vadvisste du om att bygga hus?
”Inte mycket. Jag köpte en färdig byggsats och tog hjälp av en snickare. Jag tittade på, lärde mig jättemycket och kunde bygga det andra huset själv. Kunskapen skaffade jag mig efter hand, genom nätet eller böcker.”

Husen byggde Jacob Karlsson på kvällar och nätter, vid sidan av heltidsanställningen. Och arbetet gav resultat. Med en vinst på 1,3 miljoner kronor fick han den grundplåt han behövde och köpte ett hyreshus i Hässleholm med åtta marklägenheter. För 24-åriga Jacob Karlsson började den framtida affärsidén nu utkristalliseras.

”Jag såg det stora behovet av hyresrätter och funderade på lösningar på hur man kan bygga lägenheter mer priseffektivt. Jag tittade bland annat på Ikeas Boklok-koncept och började skissa på ett färdigt projekt med sju lägenheter.”

Men för att lyckas behövdes kapital. Suget efter frukostfrallor en tidig söndagsmorgon 2009 skulle oväntat nog komma med lösningen.

”Jag såg en löpsedel om Sveriges rikaste personer. Jag köpte tidningen och på listan fanns Erik Selin, vd för den börsnoterade fastighetsjätten Balder. Han hamnade högst på min önskelista. Jag bestämde mig för att försöka få till ett möte för att se om min idé var tillräckligt intressant.”

Det var den. Fastighetskungen och miljardären Erik Selin svarade på mejlet direkt, bjöd på lunch i Göteborg och några månader sedan var duon överens.

Det gemensamma företaget K-fastigheter, med Erik Selin som 49-procentig delägare, satte spaden i jorden 2010 och när 2014 går mot sitt slut står totalt 513 egenproducerade hyresrätter klara. Omsättningen klättrar i år från knappt 8 Mkr till 90 Mkr och inklusive en del planerade förvärv talar prognosen om 275 Mkr i omsättning 2017.

”Tack vare Erik Selin, som är en finansiellt stark delägare, har vi kunnat hålla den snabba utvecklingstakten. Det handlar om smått ofattbara summor, men vi jobbar stenhårt för riskminimering. Är vi det minsta osäkra så startar vi inte ett projekt.”

Företaget ser i stället en enorm bostadsbrist i alla tillväxtorter, och att starta ett byggbolag mitt i en lågkonjunktur har sina fördelar.

”Vår i särklass största kostnad är räntekostnader, så när räntan är låg är det som billigast för oss. Samtidigt är byggkostnaden på en rimlig nivå. Allmänheten får allt svårare att bekosta en villa och fler är därför benägna att hyra sin bostad.”

K-fastigheter återanvänder alltid samma planlösning invändigt, vilket förkortar startsträckan och ger ett lägre pris. Förutom ramavtalen med tre underleverantörer och samarbete med lokala byggare äger företaget också en egen mindre väggfabrik. En mobil ”fältfabrik” ute på byggena minimerar transportkostnaderna för betongen.

”Med en slimmad organisation är våra overheadkostnader minimala. Det gör oss väldigt konkurrenskraftiga. Vi har redan en bra vinst och det är jag jättestolt över”, säger Jacob Karlsson.

Men det hade aldrig gått utan löpningen, säger han. Trots läkarnas dom har han parallellt med byggkarriären övervunnit smärtorna i foten och börjat springa. Sex dagar i veckan inleder han arbetsdagen med en mil i skogen.

”I efterhand ser jag hur mycket som liknar varandra i löpning och entreprenörskap. Långdistanslöpning handlar mycket om planering: hur hårt du ska gå ut och hur du kan effektivisera för att bli bättre. Man måste sätta mål och delmål och inte minst hantera motgångar”, säger Jacob Karlsson och fortsätter:

”Många är så rädda för att göra fel att de gör någonting alls. Ute i verkligheten fungerar det inte alltid som det står i böckerna. Jag har fått mycket mer värdefull kunskap av långdistanslöpningen än av alla mina ekonomiutbildningar.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies