ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

21 snabba: Bengt Sundström

  • Stockholms Auktionsverks nyblivne ägare Bengt Sundström återföds helst med vackra kvinnor vid sina fötter. Fram till dess får han nöja sig med att auktionera ut nästan lika vackra vintagekläder. Foto: Jack Mikrut

Bengt Sundström, grundare av Lauritz.com, är ny ägare till anrika Stockholms Auktionsverk. Han tar helst med sig vd:n för Lauritz till en öde ö – men så är hon också hans fru.

1. Vad står högst upp på agendan efter köpet av Stockholms Auktionsverk?

”Att få Stockholms Auktionsverk och Lauritz.com att fungera bra tillsammans, det handlar om allt från organisation och medarbetare till sajter och varusortimentet ut mot kunderna.”

2. Vem inom din bransch skulle du ta med dig till en öde ö?

”Min fru Mette (Rode Sundström) är naturligtvis det bästa valet. Att kombinera nytta med nöje är min melodi.”

3. Om du skulle göra en film om ditt företag, vem skulle spela dig?

”Brad Pitt. Han var också intresserad av att köpa vingården Château Vignelaure som vi köpte 2007, så han har nog bra smak. Och det behövs ju i en konstfilm ...”

4. Du får 10 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Jag köper ett konstverk av en erkänd konstnär som jag tycker om att se på. Förhoppningsvis blir det då också en bra investering över tid.”

5. Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Jag skriver inte kontaktannonser – men hypotetiskt: energisk, ambitiös, utåtriktad, nyfiken och glad.”

6. Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

”Forskare, gärna i astronomi eller fysik. Jag slukar allt om världens skapelse, Big bang, Higgspartiklar och liknande.”

7. Vilken är din största extravagans?

”På långa flygningar väljer jag business class med säng.”

8. I vilka situationer ljuger du?

”När jag fick jobb på Bruun Rasmussen (anrikt auktionshus i Danmark) i början av 1990- talet klev jag in och påstod att jag hade ett möte med personalchefen fast jag inte hade det. Han blev så nyfiken att han tog mötet med mig ändå. Tio minuter, sa han – en och en halv timme senare fick jag jobbet som administrativ chef.”

9. Vad är du riktigt bra på?

”Att ta vara på varje minut och varje dag. Det gäller att leva livet fullt ut varje dag.”

10. Vad är du rädd för?

”Jag tror att den enda gången jag varit rädd de senaste åren är när jag satt mitt ute i en skog i Kanada omgiven av massor av björnar och vargar mitt i natten. Guiden hade gått för att hämta något, med vårt enda gevär, och jag hade bara lägerelden som skydd. Han var borta i två långa timmar. En extra krydda var att vi hade cirka 200 kilo färskt kött liggande vid lägret.”

11. När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”I fredags när jag hade kuddkrig med våra två söner på tre och sex år i vår dubbelsäng. Det är stor lycka att höra deras skratt och se deras glädje. De älskar att hoppa runt i våra stora sängar, som för övrigt är tre meter breda så att alla kan sova där.”

12. Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Jag ser inte på tv, vi har ingen tv.”

13. Vilka uttryck använder du för mycket?

”Fantastiskt! Det är mitt mest använda adjektiv just nu.”

14. Om du fick ändra en sak om dig själv, vad skulle det bli?

”Jag skulle nog ge mig själv ett lite större mått av tålamod.”

15. Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Vi har inte något i vårt hem som vi inte gillar, men jag lämnar allt för att få ut fru, barn, hund och katt. Eventuella saker kommer därefter.”

16. Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?

”Eiffeltornet. Tänk att ha kultur, god mat och vin runt omkring sig och massor av vackra kvinnor för sina fötter, det kan inte bli bättre.”

17. Vilket är ditt sämsta köp?

”Bankaktier några månader före Lehmann Brothers-konkursen.”

18. När grät du senast?

”När min kusin Harry begravdes.”

19. Vilken är din främsta levnadsregel?

”Sov åtta timmar varje natt och ät en ordentlig frukost varje morgon oavsett hur tidigt du stiger upp.”

20. Tror du på Gud?

”Nej.”

21. Till sist: Vad gör du i helgen?

”Går upp när mina söner väcker mig och säger att jag sovit nog, vilket brukar bli vid sjutiden. Sedan köper jag morgontidning och nybakat bröd, gör ägg och bacon till hela familjen, leker. Lunch och middag blir växelvis på kvartersrestaurang eller hemma med bara familjen. Vi försöker göra så lite som möjligt utanför familjen, vi har nog med fart under veckorna.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer