ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Företagsprofiler bekämpar ebola

Larmrapporterna om den snabba spridningen av ebolaviruset var en väckarklocka för it-entreprenören Robert Ahldin som startade en insamling.
På knappt en vecka har hans mejlutskick till nätverket inom näringslivet resulterat i 650.000 kronor.

Robert Ahldin, riskkapitalist och it-entreprenör med bolag som Micro Systemation och Edastra Venture Capital, har reagerat starkt på ebolavirusets snabba spridning och stora dödlighet.

I förra veckan bestämde han sig för att försöka få ett ökat engagemang i kampen mot epidemin.

”Med ganska små medel går det att stoppa epidemin. Det behövs läkare, sjukskötare, skyddsdräkter, handtvätt och begravningsrutiner. Saker som inte finns på plats i dag”, säger Robert Ahldin.

”Med en tusenlapp kan man rädda ett eller två liv, på ett år kan det bli 100 liv med tanke på hur snabbt epidemin sprids”, säger han.

Han skickade mejl till ett knappt hundratal kontakter inom näringslivet. På kort tid har insamlingen, som administreras av organisationen Läkare utan gränser, gett 650.000 kronor. Det kortsiktiga målet är 1 miljon kronor.

Kända personer bidrar

En lång rad kända personer inom näringslivet har bidragit till insamlingen, exempelvis finansmannen Mats Qviberg och hans son Johan Qviberg, förre MTG-chefen Pelle Törnberg, Matteus Fondkommissions grundare Rickard Björklund, Vostok Naftas vd Per Brilioth, affärsängeln Mathias Ackermand och Avitos bägge grundare Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

Inom finansbranschen finns exempelvis Tom Dinkelspiel, storägare i Nordnet och Öhmans, Lannebo Fonders vd Göran Espelund och Per Nordlander, som är en av Avanzas grundare, med på givarlistan.

”Nu har jag fått bollen i rullning. Men de som verkligen ska hyllas är de läkare och sjuksköterskor som på plats bekämpar ebola”, säger Robert Ahldin.

En ny rapport från världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 20.000 personer i Västafrika kan insjukna redan i början av november. Det är en allvarligare uppskattning än tidigare.

En mörkare bild

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ger en mörkare bild och varnar för att över en halv miljon människor kan vara smittade i början av nästa år.

Dödligheten för dem som drabbas av ebola är över 70 procent, men går att minska med rätt sjukvård.

”Vi har en unik möjlighet att göra stor skillnad. Det här kan i värsta fall bli en pandemi där flera miljoner människor dör”, säger Robert Ahldin.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies