ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lönsamt att satsa på miljö

  • KÄNNER VINDEN. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, styr ett land med mycket vindkraft. Foto: Ezequiel Scagnetti

Investerare som satsat på kampen mot klimatförändringar och miljöförstöring kan hittills summera ett gott år.
Fonder inriktade mot klimat och förnybar energi har klättrat med närmare 15 procent i år.

Bäst i klassen i år är fonden DNB Renewable Energy som stigit med drygt 23 procent. Fonden har bland annat investerat tungt i det spanska energibolaget Abengoa och i det amerikanska sol- och teknikbolaget GT Advanced Technologies.

”Det är framför allt bolag inom förnybar energi som har gått riktigt bra i år”, säger Alexander Jansson, förvaltare av klimatfonden CB Save Earth som på 12 månader har avkastat 26 procent.

Ett exempel på kursraketer är danska Vestas Wind Systems, världens ledande vindkraftsbolag, som stigit med 50 procent i år.

Enighet viktigt

Fondförvaltaren har inte haft några stora förväntningar på veckans klimatmöte i FN.

”Dessa möten leder sällan till något positivt. Dessutom har man nu kommit till en sådan mogen fas att beroendet av politiska beslut har minskat. Förnybar energi, miljöteknik och andra närliggande områden liknar mer en vanlig industri”, säger han.

Enigheten om de långsiktiga politiska målen, som säger att 20 procent av energin i Europa ska produceras förnybart senast år 2020, är en viktig drivkraft för sektorn. I USA har 31 delstater liknande mål.

De kraftigt fallande priserna på solpaneler är också en viktig trend som ger branschen ökad konkurrenskraft. Andra intressanta branscher för klimatinvesterare är energieffektivisering och vattensektorn, med bolag inom rening och avloppshantering.

Inom Norden har Alexander Jansson hittat intressanta bolag i det norska returförpackningsbolaget Tomra och svenska Opus Group.

 

Fonder inom miljö och ny energi
Fond Utveckling i år, procent
DNB Renewable Energy 23,4
Handelsbanken Ny Energi 15,6 15,6
Pictet Clean Energy 15,1 15,1
BGF New Energy 14,9 14,9
CB Save Earth 13,7 13,7
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies