ANNONS:
Till Di.se

”Sverige ligger i botten internationellt”

  • förändring. Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Foto: Jesper Frisk

En internationell standard för ett mer jämställt näringsliv tas nu till Sverige.
Märkningen etableras i år inom en rad internationella bolag i 29 länder.

Det är den Schweiziska stiftelsen Edge, som har utvecklat en internationellt erkänd standard. Storföretag som Loréal och Ikea har anslutit sig. Nu har certifieringen, som kan beskrivas som ett jämställdhetens Svanenmärke, kommit till Sverige. Märkningen presenterades på World Economic Forum i Davos 2011.

”Svanen har haft effekten att fler måste ställa om sin produktion för att kunna ligga i bräschen i sin bransch”, säger Anna Norberg, pressansvarig på Svanen.

Ökad mångfald

Bakom satsningen står stiftelsen Allbright, som finansnestorn Sven Hagströmer är grundare och finansiär till. Den verkar för ökad mångfald bland chefer i svenskt näringsliv. Stiftelsens vd, Amanda Lundeteg, är förväntansfull och hoppas att Edge innebär mer jämställdhet på företag.

”Nu pratas det om kvotering vilket riskerar att bli en kosmetisk förändring. Vi vill integrera förändring i hela bolaget. Med certifieringen förbinder det sig att jobba både kvantitativt och kvalitativt och klarar man inte uppföljningsmålen blir man av med certifieringen”, säger Amanda Lundeteg.

Sverige i botten

Med hjälp av certifieringen förses arbetsplatser med praktiska åtgärder för att behålla, utveckla och lyfta kvinnor till ledande positioner.

”Sverige ligger i botten i internationella rankningar vad gäller kvinnor på vd-posten. Arbetsplatser måste börja arbeta affärsstrategiskt med frågan”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies