ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Bredda basen”

  • BRA IDÉ. Paulina Modlitba Söderlund, digital strateg och kommunikatör, välkomnar initiativet med en kvinnlig nätverksträff inför Sthlm Tech Fest. Men det är lika viktigt att hela evenemanget blir inkluderande. Foto: Claes-Göran Flinck

Gårdagens granskning i Di av jämställdheten i internetbranschen väckte starka känslor.
Initiativet med en helt kvinnlig nätverksträff inför Sthlm Tech Fest välkomnas, även om flera tycker att det är synd att den behövs.

”Jag tycker att det är fantastiskt att de ordnat den här träffen. Men det är minst lika viktigt att huvudevenemanget är inkluderande. Annars förstärker man bara bilden av männen som de egentliga experterna och agendasättarna”, säger Paulina Modlitba Söderlund, som har många års erfarenhet inom startuppvärlden och just nu arbetar som frilansande digital strateg och kommunikatör.

Hon är också engagerad i nätverket Geek Girl Meetup, som syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder i teknikbranschen:

”Jag har själv inte känt mig diskriminerad någon gång. Jag har rört mig i teknikvärlden sedan jag var 16 år och är van vid att verka i manliga miljöer, så ur mitt personliga perspektiv är inte den grabbiga atmosfären ett problem. Däremot stöter jag på många som tycker det.”

Måste vidga basen

Helt klart finns det färre kvinnor än män i branschen, men det räcker inte att konstatera det anser hon. Man måste fråga sig varför det ser ut så och vad man kan göra åt det.

”Man måste börja jobba tidigare med rekryteringsbasen och att bilden av framgångsrika och intressanta startups breddas.”

Hon får medhåll från investeraren Staffan Persson, storägare i bland annat Eniro, som också investerar i entreprenörsdrivna företag genom bland annat Swedia Capital och Springfield.

”Det här är ett väldigt angeläget problem. I och med att så få kvinnor läser ingenjörsutbildning blir det per automatik färre kvinnor att välja bland”, säger han.

Initiativ saknas inte

Staffan Persson påpekar dock att det finns skolor som arbetar med problemet och lyfter fram Uppsala universitets Entreprenörsskola, som eftersträvar en jämn könsfördelning när de väljer elever till programmet.

”Det har fått till följd att kvinnor som läser till exempel molekylärbiologi upptäcker att de kan jobba på ett it-bolag också. Ur den utbildningen har vi rekryterat många”, säger han.

Fredrika Gullfot, grundare av bioteknikföretaget Simris Alg, är trött på att få höra att det inte finns några kvinnor som ägnar sig åt teknik.

”Man ser lite det man tror sig se. Jag känner väldigt många kvinnor inom teknik, både it och annan teknik, så jag tycker alltid att det är väldigt märkligt att det argumentet dyker upp”, säger hon.

Killar ser varandra

Hon tror inte heller att det är så att tjejer är sämre på att ta för sig.

”Däremot tror jag inte att killar behöver sticka ut hakan på samma sätt. De blir synliggjorda av varandra”, säger Fredrika Gullfot.

Hon har dock aldrig upplevt att det skulle vara någon nackdel att vara kvinna när hon har träffat investerare. Hennes bolag har tagit in ungefär 26 miljoner kronor i externt kapital.

”Men då är det faktiskt inte klassiska riskkapitalbolag som investerat utan mer privata affärsänglar.”

Förebilder behövs

Louise Eriksson har startat flera företag, nu senast appföretaget Vint. Hon håller med om att det behövs kvinnliga förebilder och tycker därför att kvinnliga entreprenörer helt enkelt måste se till att ställa upp i olika sammanhang för att visa att de finns. Samtidigt finns det ett inbyggt problem.

”När man erbjuds investeringar eller talarplatser på konferenser finns det alltid en bakomliggande fråga: får jag det här för att jag är så bra, eller får jag det för att jag är en udda fågel. Den tanken är väldigt begränsande”, säger hon.

Hon säger rent ut att det många gånger är jobbigt att vara både kvinnlig ledare och entreprenör, men tror inte att det är specifikt just för teknikbranschen.

Bättring på gång

Det största problemet är att kvinnor har svårare att bli tagna på allvar. I den yngre generationen är problemet dock mindre anser Louise Eriksson.

”Men de gånger jag har arbetat med en äldre generation så finns det helt klart tillfällen där man inte blir respekterad. Det kommer fel inviter och fel signaler och det skulle en kille aldrig behöva vara med om. Det påverkar ens självförtroende och hur mycket man orkar ta för sig och hur mycket man orkar nätverka och träffa kontakter. Det i sin tur täpper till möjligheter”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies