Annons

Statens skatter från gruvan sinar

Vinsterna faller handlöst och nu riskerar rekordutdelningarna från den statliga gruvjätten LKAB att sina.
”I en marknad med väsentligt lägre järnmalmspriser blir det förstås väldigt svårt att hålla uppe resultatet och därmed utdelningarna”, säger koncernchefen Lars-Eric Aaro.

SKRUVAR ÅT. Vinsterna rasar för LKAB, med vd:n Lars-Eric Aaro. Nu riskerar statens gruvjätte att behöva sänka utdelningarna.
SKRUVAR ÅT. Vinsterna rasar för LKAB, med vd:n Lars-Eric Aaro. Nu riskerar statens gruvjätte att behöva sänka utdelningarna.Foto:Oskar Omne

LKAB måste miljardbanta och har i all hast infört anställningsstopp. Den statliga gruvjätten flaggar för att inhyrda konsulter och andra inköp utifrån kommer att minskas väsentligt.

”På fem månader har järnmalmspriset gått från 140 dollar per ton till runt 84 dollar. Det är en dramatisk nedgång som förstås påverkar vår lönsamhet negativt. Vi ser inget som talar för att det är en kortvarig nedgång. Därför gäller det att agera kraftfullt för att möta den här utmaningen”, säger Lars-Eric Aaro, koncernchef för LKAB till Di.

Statens energibolag Vattenfall tvingades efter stora förluster att i fjol för första gången någonsin strypa utdelningarna till ägaren. Nu riskerar ännu en av statens främsta intäktskällor att minska utdelningarna kraftigt, tror bedömare Di talat med.

Snabb försämring

LKAB har de senaste åren slagit nya rekord i utdelningar. Gruvbolaget är en av Europas största järnmalmsproducenter och har tack vare stora vinster varit en viktig kassako. De senaste sex åren har bolaget delat ut över 20 miljarder kronor till statskassan.

Bara de senaste tre åren uppgår utdelningarna till 15,5 miljarder kronor. Men nu tycks den gyllene eran vara över för den här gången. Efter att ha redovisat en minskad, men ändå betydande vinst, på nästan 8 miljarder kronor under fjolåret har utvecklingen försämrats radikalt i år.

Under andra kvartalet raderades vinsten ut helt och resultatet före skatt stannade på minus 319 miljoner kronor. Det var en försämring med 1,7 miljarder kronor jämfört med samma period i fjol.

Ökade kostnader

Bakom resultatfallet ligger kraftigt ökade kostnader med miljardersättningar till bland annat Kiruna kommun i samband med den flytt som staden nu gör i samband med utbyggnaden av LKAB:s gruva. Men även ett fall i järnmalmspriserna tynger resultatet. Något som tvingar LKAB att snabbt dra åt svångremmen.

”Med start denna vecka sjösätter vi ett sparprogram. Vi måste anpassa verksamheten när världsmarknaden för järnmalm på kort tid går från höga till väsentligt lägre priser”, säger Lars-Eric Aaro.

Målet är att sänka de årliga kostnaderna med runt en miljard kronor.

”Det motsvarar runt 7 procent av kostnaderna, och målet är att vi ska nå full effekt inom 24–36 månader. Vi kommer att jaga kostnader hårt med allt från minskat resande, konferenser och andra lågt hängande frukter. Vi minskar också inköpen utifrån, inklusive inhyrningen av externa konsulter.”

Tre nya dagbrott

Några stora personalneddragningar är inte planerade. Anledningen är bolagets investeringsprogram där tre nya dagbrott ska öppnas de närmaste åren.

”Vi både bromsar och gasar på samma gång. Vi har infört anställningsstopp men eftersom vi behöver rekrytera flera hundra till de nya gruvorna, hoppas vi klara den expansionen främst med befintlig personal. Då blir det en stor effektivisering i hela koncernen”, säger Lars-Eric Aaro.

Ni har tidigare flaggat för sämre resultat andra halvåret – finns risk för förlust för helåret?
”Vi ger ingen prognos. Det hänger också på hur förhandlingarna med kommunerna om ytterligare kostnader för samhällsomvandlingen går. Men allt talar för att 2014 blir mycket tungt resultatmässigt”, säger Lars-Eric Aaro.

Han bekräftar även att utdelningarna riskerar att minska framöver.

”Vår policy är att dela ut 30–50 procent av resultatet efter skatt. I en marknad med väsentligt lägre järnmalmspriser blir det förstås väldigt svårt att hålla uppe resultatet och därmed utdelningarna på den nivå vi haft under de senaste åren”, säger Lars-Eric Aaro.

Men han understryker att LKAB har en mycket stark finansiell ställning och ljusa utsikter framöver.

”Även om lönsamheten tillfälligt pressas har vi en mycket konkurrenskraftig verksamhet. Med de åtgärder vi nu vidtar står LKAB väl rustat.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?