ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Jagar nästa it-succé

  • MED FRÅN BÖRJAN. Anders Lindqvist var en av huvudpersonerna i den första svenska internetvågen. Entreprenören Anna Settman är en av många branschveteraner som ska vara till hjälp i bolagens uppstartsfaser. Foto: Joey Abrait

Med ett gäng miljardärer i ryggen startar internetveteranen Anders Lindqvist och Aftonbladets tidigare vd Anna Settman en egen plantskola för entreprenörer.
I första skedet väntar investeringar i tio uppstartsbolag.

”Det finns mer duktigt folk med idéer än det finns pengar att finansiera de här människorna. Där kan vi hjälpa till”, säger Anders Lindqvist.

Han var själv en av förgrundsfigurerna i internetvågen runt millennieskiftet då han bland annat låg bakom SEB:s nätbank som var en verklig föregångare i bankvärlden.

Efter det har Anders Lindqvist bland annat jobbat för riskkapitalbolaget IT Provider och en inkubatorsverksamhet.

”Efter it-kraschen var det riktigt tufft under en rad år men nu bubblar det verkligen av entreprenörsanda igen”, säger Anders Lindqvist.

Amerikansk förebild

Även om intresset från investerarna har återvänt till sektorn så är det, enligt Anders Lindqvist, fortfarande brist på kapital till företagen som befinner sig i startskedet. Därför drar han nu i gång riskkapitalbolaget Springfield, som är ett slags inkubatorsverksamhet med amerikanska Y Combinator som förebild.

Tillgång till stort nätverk

Y Combinator har varit första externa investerare i en rad framgångsrika teknikbolag, som Airbnb och Dropbox.

”Precis som Y Combinator kommer vi att gå in med en fast summa för en fast procentandel av bolaget. Sedan har vi möten med bolaget en gång i veckan under tre månader och låter dem få del av vårt nätverk av framgångsrika entreprenörer”, säger Anders Lindqvist som bland annat nämner Aftonbladets tidigare vd Anna Settman och prisjämförelsesajten Pricerunners grundare Kristofer Arwin som exempel på entreprenörer i nätverket.

De blivande entreprenörerna får ansöka till Springfields program via nätet och i första omgången väljs tio bolag ut där Springfield investerar 300.000 kronor för en ägarandel på 10 procent. Anders Lindqvist investerar själv pengar men har också en handfull kapitalstarka personer bakom sig. Bland andra har finansmännen Staffan Persson (storägare i bland annat Eniro) och Per Josefsson (grundare av hedgefondjätten Brummer) gått in med pengar.

”Inom ett år ska vi ha gjort cirka 30 investeringar och då kommer vi också att vara redo för nästa steg”, säger Anders Lindqvist.

”Stort intresse”

Det innebär att Springfield är med och finansierar de bolag i portföljen som har störst tillväxtpotential en andra gång. Då handlar det om runt 10 Mkr riskkapital som ska in.

”Vi kan vara med och investera i flera sådana finansieringsrundor. Det finns ett stort intresse från många investerare att vara med i sådana så kallade serie a-rundor”, säger Anders Lindqvist.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies