ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Slopat ränteavdrag oroar bostadsägare

  • Foto: Foto: Ingvar Karmhed

Skattehöjningar efter valet riskerar att lägga en våt filt över bostadsmarknaden.
Värst är hotet om försämrade ränteavdrag. Var tionde hushåll tror att det kan tvingas sälja sin bostad om avdraget slopas.

I årets valrörelse hymlas det inte om skattehöjningar från partierna, oavsett färg. Bland förslagen som har förts fram finns höjda skatter på fordon, tobak, alkohol, banker, kommersiella fastigheter och miljö.

Finansminister Anders Borg väntas höja skatterna med 25 miljarder kronor om alliansen sitter kvar.

Socialdemokraterna utlovar skattehöjningar för höginkomsttagare och restaurangbranschen samtidigt som rutavdraget ska begränsas.

”När politikerna nu öppet säger att skatterna måste höjas, börjar folk fundera på hur det påverkar den egna ekonomin. Vi får ett stort osäkerhetsmoment. Då reagerar de flesta med att sitta still i båten och avvakta, det kommer att slå mot bostadsmarknaden”, säger Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar Bank.

Swedbank ser risker

Även Swedbanks konjunkturexperter ser ”betydande risker vid alltför omfattande skattehöjningar” när det gäller hushållens konsumtionsvilja.

I fastighetsmäklarkedjan Erik Olssons nya undersökning av bostadsspekulanters omvärldssyn ser man att hushållens förväntningar om den egna ekonomin stadigt har sjunkit sedan slutet av 2013.

Erik Olsson tror att det beror på en oro för olika åtgärder för att begränsa bostadslånens tillväxt.

En åtgärd som ofta förs fram av tunga ekonomer är ett slopande eller begränsning av avdragsrätten för låneräntor. Länsförsäkringar Bank frågade nyligen 7 000 hushåll om vilka effekter en sådan åtgärd skulle få.

”Om vi går för fort fram hänger hushållen inte med. Vår undersökning visar att var tionde familj behöver flytta om ränteavdragen slopas”, säger Rikard Josefson.

Krav på amortering

Fyra av tio hushåll säger att de skulle behöva dra in på annat om ränteavdraget slopas, medan 29 procent inte drabbas alls.

”Om man ska göra något måste det ske försiktigt, till exempel genom att trappa ned ränteavdraget till 20 procent under fem år. Då hinner hushållen anpassa sin ekonomi”, säger Rikard Josefson.

Ingen politiker har aviserat förslag på avskaffade ränteavdrag, men Magdalena Andersson (S) säger att hon är beredd att diskutera frågan om det inte drabbar småbarnsfamiljers ekonomi.

Däremot finns det en större politisk vilja till att införa tuffare amorteringskrav på lån.

”Hårdare amorteringskrav kan bara införas på framtida lån, allt annat vore orimligt.”, säger Rikard Josefson.

Tyck till