ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Franska ministrar får gå i budgetbråk

  • SKILJS ÅT. Frankrikes premiärminister Manuel Valls, i förgrunden, tillsammans med den sparkade ekonomiministern Arnaud Montebourg. Foto: Christophe Ena

Krislandet Frankrikes president François Hollande ombildar regeringen för tredje gången på två år. Ut åker minst två ministrar på vänsterkanten, bland andra ekonomiministern.
”Positivt”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Socialisten François Hollande gav på måndagen premiärminister Manuel Valls order att ombilda den splittrade regeringen. Den franska räntan sjönk kraftigt efter åtgärden. Den nya regeringen ska ”vara i linje med hans planer för landet”, sa presidenten i ett uttalande.

Hans mål att spara 50 miljarder euro, 460 miljarder kronor, i statsbudgeten och sänka bolagsskatten har fått hård kritik från regeringens vänsterflygel. Även planerna för att underlätta avskedanden och höja pensionsåldern är omstridda.

Hård kritik från de egna

Den hårdaste kritikern är ekonomiministern Arnaud Montebourg.

”Vi måste höja vår röst; vi ska inte längre gå i Tysklands ledband. Som euroområdets näst största ekonomi ska vi inte böja oss för Tysklands ideologiska riktlinjer. Frankrike är ett fritt land som inte får acceptera att det förlorar sin självständighet”, sa den frispråkige ministern vid ett socialistmöte i helgen enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Utbildningsminister Benoît Hamon fyllde vid samma möte på med krav på sänkta skatter för att få fart på konsumtionen.

I dag väntas Manuel Valls presentera sin nya regering, utan Arnaud Montebourg och Benoît Hamon.

Slipper balansakt

”Det är ett positivt steg. François Hollande har under krisen försökt balansera mellan två jämnstarka fraktioner, den ena som vill dra åt svångremmen och bygga ekonomisk styrka med nordisk modell och den andra som vill satsa sig ur krisen”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Han säger att Frankrikes ekonomi är på väg åt fel håll.

Arbetslösheten ligger på rekordhöga 10 procent, statsskulden är på väg mot 100 procent av BNP medan tillväxten är svaga 1 procent i år.

”Under återhämtningsfasen har gapet vidgats mellan de två största euroländerna, Tyskland och Frankrike. Det är inte hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv och kan äventyra stabiliteten i euroområdet”, säger Robert Bergqvist.

Straffades av väljarna

Den svaga ekonomin gjorde att socialistpartiet åkte på storstryk både i kommunalvalen i mars och EU-valet i maj. Samtidigt gick högerpopulistiska Front National framåt. Dess partiledare Marine Le Pen kräver nu nyval.

Nästa presidentval hålls 2017. Då väntas Arnaud Montebourg göra ett nytt försök att bli socialisternas kandidat. Senast kom han trea. Samtidigt ökar stödet för hans mer expansiva politik.

”Det finns en påtaglig stagnationsrisk i Frankrike och andra euroländer. Penningpolitiken med låg ränta har inte gett ekonomisk tillväxt eller mer inflation”, säger Robert Bergqvist.

ECB vill stimulera

Även Europeiska centralbankens chef Mario Draghi är inne på den linjen. Han öppnade i helgen dörren för en mer expansiv finanspolitik – dock utan att släppa på kravet om nödvändiga reformer.

Han sa också att ECB är redo att stimulera Europas ekonomi mer, men tryckte också på fortsatta strukturreformer. Uttalandet drog upp Europabörserna på måndagen.

Internationella valutafondens chef, fransyskan Christine Lagarde, uppmanar samtidigt Tyskland att spela en mer aktiv roll i återhämtningen.

Till och med den tyska centralbanken Bundesbanks försiktiga chef Jens Weidmann har sagt att det finns utrymme att höja tyska löner med 3 procent för att få fart på konsumtionen.

 

Franska nyckeltal
  2012 2013 2014 2015
BNP-tillväxt, procent 0 0,2 1 1,5
Arbetslöshet, procent 9,8 10,3 10,4 10,2
Privat konsumtion, förändring i procent  0 0.3 0.4 1,2
Offentligt underskott, procent av BNP –4,9 –4,3 –3,9 –3,4
Statsskuld, procent av BNP 90,6 93,5 95,6 96,6
Bytesbalans, procent av BNP –2,1 –1,9 –1,8 –2,0

Källa: EU-kommissionens prognos, maj 2014

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer