ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stordalen: Sverige dundrar fram

  • HEJA SVERIGE. Petter Stordalen gillar både det svenska företagsklimatet och skattepolitiken. ”Du kommer aldrig att se att jag flyttar mitt bolag till något skatteparadis”, säger han. Foto: Loic Bisoli

I likhet med landsmannen Per G Braathen strör den norska hotellmiljardären Petter Stordalen lovord över Sverige. De närmaste åren planerar han nya miljardinvesteringar här.
”Sverige har större tillväxtpotential än vad Norge har framöver”, säger han.

Petter Stordalens hotellkoncern Nordic Choice har just nu över 20 pågående hotellprojekt i Norden, varav över hälften ligger i Sverige där han planerar att tillsammans med sina partner investera mer än 4 miljarder kronor under de närmaste åren.

Till dessa projekt hör Quality Hotel Globe i Stockholm som just nu renoveras och byggs ut för cirka 400 miljoner kronor. När hotellet öppnar i oktober i år ska det vara ett av Stockholms största med över 500 rum.

Och Petter Stordalen ser fortsatt stor potential i just Stockholm.

”Inflyttningen till Stockholm är stor, staden växer och är en attraktiv turistdestination, en attraktiv konferensdestination. Det betyder att Stockholm behöver fler hotell – alltifrån budgethotell som B&B till boutiquehotell, storhotell och konferenshotell”, säger han när han gör ett avbrott i semestern i franska Antibes för att prata med Di.

Tar över Statt

Men det är inte bara i de svenska storstäderna som Nordic Choice koncentrerar sin expansion. Exempel på andra pågående projekt är det gamla anrika Statt i Härnösand som nästa år byter kedjetillhörighet från First till att bli Quality Hotel Statt, Clarion Collection Hotel Borgen i Örebro samt Quality Hotel Barents i Haparanda som öppnar nästa vår respektive i september 2016.

”Ambitionen är att ha ett heltäckande nät av hotell i Sverige. Som gäst hos oss ska man alltid veta att det finns ett Choicehotell att ta in på, och därför är jag särskilt glad över att kunna starta hotell i Sveriges inland. Inte minst för att jag vet hur mycket det betyder för de som bor där eftersom det skapar nya jobb.”

Vill bli störst – igen

Sedan Petter Stordalen köpte sitt första hotell 1996 har hans ambition varit att bli störst i Norden. I dag har Nordic Choice 172 hotell i Skandinavien och Baltikum och omsätter 6,5 miljarder kronor.

”Vi blev störst under hösten 2013, men när Scandic köpte norska Rica Hotels tidigare i år halkade vi ned till andraplatsen. Men det har i gengäld gjort mig oerhört revanschsugen. Mitt mål om att bli störst kvarstår.”

I likhet med den norska mångmiljardären Per G Braathen, som i en Di-intervju i veckan berättade att han flyttar driften av sitt investmentbolag Braganza till Sverige, lovordar Petter Stordalen svensk politik och ekonomi.

”För mig betyder Sverige stabila finanser och trygga, långsiktiga spelregler, oavsett regering. Det gör att jag gärna investerar i Sverige.”

Momssmäll oroar

För Petter Stordalen och hans koncern har även den låga svenska räntan varit positiv för affärerna.

”Även om jag tror att räntan ska upp på lång sikt ser jag inga tecken på hög inflation, varken i Europa eller i Sverige. Det betyder att räntan kommer att vara låg ett bra tag till, och då blir många projekt lönsamma, vilket också gör att investeringsaktiviteten ökar.”

Det enda orosmolnet är det han kallar för ”dubbelstöten” – oppositionspartiernas förslag om att fördubbla restaurangmomsen.

”Men jag hoppas och tror att det hotet inte blir verklighet efter valet i september.”

Vad hoppas du på när det gäller valutgången i Sverige i höst?
”Det mesta talar väl för ett regeringsskifte, men att det skulle innebära några större förändringar i Sverige har jag svårt att tro. Lokomotivet Sverige dundrar fram oavsett regering.”

Petter Stordalen må vara stenrik kapitalist. Med en förmögenhet på motsvarande 10,6 miljarder kronor räknas han till Norges tio rikaste personer. Men det hindrar honom inte från att vurma för den höga svenska skattesatsen som rankas högst i världen.

”Jag tycker att svensk skattepolitik har varit och är mycket bra. Skatt är civilisationens kostnad, att alla är med och bidrar är fundamentet i Sverige och något som bidrar till att Sverige som land rankas så högt. Du kommer aldrig att se att jag flyttar mitt bolag till något skatteparadis.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer