ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Finsk doldis med svensk skärgårdsflotta

  • Arvtagare. Hans von Rettig i en av båtarna från Skeppsholmens båtbyggarskola som ligger intill Strömmas kontor. Familjeföretaget Rettig började delas upp 2012 . Hans von Rettigs släktgren fick Strömma och fastighetsutvecklingen. Foto: Jack Mikrut

Tobak, lakrits, järn, läsk, värmeelement och rederier.
Finansfamiljen von Rettigs historia sträcker sig över tre sekel och många branscher. Men familjen har hållit sig undan mediernas ljus under de senaste 40 åren.
När Hans von Rettig, 54, nu blivit ordförande för skärgårdsrederiet Strömma berättar han om hur syskonen delade upp koncernen.

Det är sensommar när det finländska stabsfartyget Korsholm går på grund i den finländska skärgården. Hans von Rettig har sommarlov och befinner sig på familjens sommarställe. Från ett par vänners strand en bit därifrån beskådar de det grundstötta fartyget. Hans far, Gilbert von Rettig, är en av Finlands mest tillbakadragna affärsmän och ägare till ett miljardimperium som grundades av Steffen Cerillius Rettig på 1770-talet.

Familjens överhuvud Gilbert, som aldrig har intervjuats av en tidning eller fotograferats, är en av Finlands mest mytomspunna näringslivsdoldisar.

40 år efter grundstötningen promenerar Hans von Rettig ned mot kajkanten på Skeppsholmen i Stockholm när samma fartyg glider förbi i sakta mak. Nu heter det s/s Stockholm och ingår i rederiet Strömmas flotta. Numera är det Hans von Rettig som äger det renoverade fartyget.

”De säger att tredje generationen förstör ett familjeföretag. Jag är åttonde generationen, mina barn den nionde.”

Är du inte rädd att förstöra allt?

”Nej, ingen av de tidigare generationerna gör det jag gör nu.”

Familjen von Rettigs företagshistoria tar fart med ett krogslagsmål i London. Hans von Rettigs anfader Pehr Christian Rettig hade hamnat i handgemäng på en pub då en man från Gävle grep in. De båda blev vänner och bytte så småningom recept på snus.

Pehr Christian Rettigs far, Steffen Cerillius Rettig, var en tobaksmästare från Hamburg som drev snusfabrik i Karlskrona. 1809 startade så Pehr Christian Rettig tobaksfabriken i Gävle. Verksamheten kom därefter att utvidgas till rederier, fartygsbyggnationer och, på 1830-talet, järnverket i Kilafors.

Pehr Christians son, Pehr Cerelius Rettig, flyttade från Gävle till Åbo i Finland och startade 1845 en tobaksfabrik som blev grunden för den finländska delen av familjeföretaget.

Nu är det tidigt 1900-tal och familjen von Rettig börjar etablera den viktiga färjetrafiken mellan Sverige och Finland, året om. Rederiverksamheten kommer att kallas Ångfartyg A/B Bore och är ursprunget till dagens Strömma.

Hemlighetsfull.

Under 1900-talet är det raska affärer i familjekoncernen. Medan rederiverksamheten behålls säljer familjen så småningom tobaksindustrierna och investerar i värmeelement, salta pastiller, bryggerier och fastigheter.

Från 1979 och fram till sin död 1994 driver Hans von Rettigs far Gilbert von Rettig familjeföretaget, men han håller som sagt en ytterst låg profil. I den historiska bok om Strömma som företaget självt har gett ut finns han namn inte ens med.

I december 2012 delades familjeföretaget slutligen mellan de fyra barnen Cyril, Tom, Ann och Hans.

”Ser man på historien är det inte så märkvärdigt. De första generationerna delade man alltid på bolagen så att varje rörelse fick en ägare. De som inte fick en rörelse kompenserades på annat sätt. Min far hade inga syskon i livet, varför bolaget automatiskt gick till honom”, säger Hans von Rettig själv.

2011 överlät Ann von Rettig sina aktieinnehav i de tre systerbolagen till sina bröder.

Varför?

”Hon har inga egna barn men hon sitter med i styrelsen.”

Hans von Rettig fick själva symbolen för den svenska skärgårdsidyllen – de vita fartyg som guppar längs Stockholms kajer i väntan på att transportera Tjorven eller Pelle ut till Saltkråkan.

”Det är en förhandling, en diskussion, i vårt fall blev det på det viset att min släktgren fick Strömma och fastighetsutvecklingen. Vi delar en 200-årig historia, och sedan får vi se vad som händer efter det här. Vår släktgren jobbar vidare utgående från Per Christian Rettig & Co Investment AB.”

Din familj har under åren gett sig in i vitt skilda branscher. Finns det alls någon röd tråd?

”Man utgår gärna från att ett familjeföretag befinner sig i en bransch. Men i vår familj har det aldrig varit så. Det har alltid kommit in nya verksamheter. Oftast med en koppling till det gamla. Det är affärsmässiga beslut som styr. Vi har aldrig drabbats av nostalgi, men det är heller inte så att vi säljer alla bolag, de flesta har vi ägt väldigt länge.”

Är du nostalgisk kring din familjehistoria?

”Alla blir nostalgiska av att läsa släkthistoria, men familjeföretaget är inte samma rörelse i dag. Det är något helt annat. Vi delade upp bolaget 2012 och ser man till historien så är det inte så märkvärdigt, det är något man gjort under flera generationer.”

Var det ett svårt beslut?

”Det är som om du har ett dödsbo, det är klart att det kan vara svårt. Det är en förhandling, en diskussion för att hitta en bra lösning. I vårt fall blev det på det viset att min släktgren fick Strömma och fastighetsutvecklingen.”

”Det som är intressant nu är att det finns flera Rettigbolag som delar en 200-årig historia.”

Hur känner du för den del som du fick?

”Ekonomiskt växer turismen och det är naturligtvis bra. Utan en vettig ekonomi kan man inte ha trevliga fartyg.”

Vad har du för relation till fartygen?

”Även om fartygen i många fall är helt unika är det inte så mycket fartygen jag tänker på utan vad vi erbjuder.”

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du för Strömma?

”Vi ska fokusera på verksamheten. Det är svårt med visioner. Oftast blir det ju inte så som man tänkt sig och resultatet kan synas osannolikt. Samtidigt måste vi ge Strömma möjligheter att utvecklas. Vi finns i hela Norden i dag. För tio år sedan var det ett svenskt bolag.”

Var det självklart att du skulle ta över familjeföretaget eller hade du andra planer?

”Nej, i och med delningen var det aldrig aktuellt med något annat. Men personligen har jag forskat och studerat både ekonomi och juridik och doktorerat i hållbar utveckling.”

Ni verkar i ett av världens mest utsatta hav, Östersjön. Hur jobbar ni i Strömma med hållbar utveckling?

”Vi arbetar på det. Skärgården är vårt arbetsfält, och den kan inte själv hävda sina rättigheter. Här har vi en viktig roll att spela.”

Vad innebär det konkret?

”Vi har de första eldrivna sightseeing-båtarna, till exempel. Jag har själv upplevt Stockholms skärgård, som är relativt djup jämfört med Finlands, där du ser allt skräp på ett annat sätt. Tyvärr finns det föroreningar vare sig vi ser dem eller inte. Hållbar utveckling för mig handlar om att integrera de ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekterna i beslutfattandet.”

Rettigkoncernen är relativt okänd i Sverige, varför?

”Jag vet inte, vi har släkt här fortfarande, regissören Claes von Rettig som gick bort nyligen tillhör släkten. Kulturellt inriktade personer vet mer om släkten, det finns det rettigska priset och Rettigska huset i Stockholm som hyser Kungliga Vitterhetsakademien.”

Hur är bilden av Rettigkoncernen i Finland?

”Den har förändrats sedan man sålde konsumentprodukter som tobak och sötsaker. Bilden är lite undangömd kanske. Vi har inte gjort så mycket väsen av oss, men bolaget har synts mer på sistone.”

Varför har ni varit undangömda?

”Varför skulle vi synas? Det fanns ingen anledning.”

Det här är första gången du låter dig intervjuas. Varför?

”Det hör till saken i egenskap av ordförande i Strömma, det är naturligt.”

Men varför nu?

”Ingen har ställt frågan tidigare.”

Företaget delades 2012 upp mellan de fyra syskonen. Efter delningen ser ägandeförhållandena ut så här:

Hans von Rettig är styrelseordförande i Strömma Turism & Sjöfart. Han kontrollerar även Rettig Fastighetsutveckling och Rettig Asset Management Oy Ab.

Rettig Capital, moderbolaget till Rettig Group Oy Ab kontrolleras av Cyril och Tom von Rettigs släktgrenar, med Cyril von Rettig som majoritetsägare.

Rettig Fastighetsutveckling kontrolleras av Hans och Tom von Rettigs släktgrenar, med Hans von Rettigs släktgren i majoritet.

Rettig Asset Management Oy Ab kontrolleras av Hans, Cyril och Tom von Rettigs släktgrenar med Hans von Rettigs släktgren i majoritet.

2012, före delningen, omsatte Rettig Group 970 miljoner euro, motsvarande närmare 9 miljarder kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer