ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”Jag kan inte skapa tillväxten”

  • SISU KRÄVS. Finlands nya statsminister Alexander Stubb ska genomföra tre stora reformpaket för att hjälpa till att få fart ekonomin. Men det behöver gå undan. Redan i april nästa år är det val i Finland. Foto: Claes-Göran Flinck

I juni utsågs Di-krönikören Alexander Stubb till Finlands statsminister. Landet genomgår just nu den värsta ekonomiska krisen på mer än 20 år och det krävs en stor omställning för att ekonomin ska komma på fötter igen.
”Vi kommer inte att se något snabbt lyft utan en fortsatt mycket låg tillväxt”, säger han.

I dag kommer Finlands nya statsminister, samlingspartiets ordförande Alexander Stubb, till Sverige. Det har gått mindre än en månad sedan den tidigare utrikes- och EU-ministern tillträdde som partiordförande och bildade sin regering.

”Kutymen är den att Finlands statsminister åker till Sverige som första besök. När jag blev utrikesminister så gick det en timme innan Carl Bildt kom till Helsingfors. Nu var Fredrik Reinfeldt den första som ringde och gratulerade mig efter att jag blev vald som samlingspartiets ordförande”, säger han när Di träffar honom på hans kontor i Statsrådsborgen i Helsingfors.

Alexander Stubb har skrivit krönikor i Dagens industri sedan 2011 då han var handelsminister. Att han nu har tagit klivet upp till statsministerposten innebär inte någon förändring på det planet, som ni kan se här intill.

”Jag skriver alla själv och tänker fortsätta med det”, säger han.

Utöver politik ligger träning honom varmt om hjärtat. I fjol deltog han i triatlon och genomförde en så kallad Ironman-tävling i Kalmar. Inte heller det tänker han försaka som statsminister.

”Min tes är att det här jobbet inte går att göra utan att träna. Men det går inte att träna riktigt lika mycket nu. Jag strävar efter att köra en timme motion om dagen för att få två timmar extra energi”, säger han.

Du ser ut att må bra. Men hur mår Finland?
”Finland som land tycker jag har varit en framgångssaga under de senaste 25 åren. Vi hade en mycket stark ekonomisk tillväxt där vi steg till Sveriges nivå 2008. Vi hade en BNP per capita som var lika stor som Sveriges, så lillebror kom ikapp storebror kan man säga. Men under de senaste sex åren har vi haft det mycket svårt.”

Krympande BNP

Finlands BNP har krympt åtta kvartal i rad.

Efter finanskrisen 2008 har Finland inte lyckats återhämta sig och Nordea har beskrivit Finlands ekonomiska situation som depression.

”Vi hade två pelare som vi stödde oss på, det ena var it-industrin med Nokia, den andra var pappersindustrin. Nalle Wahlros, Nordeas ordförande, har beskrivit det ganska väl när han sa att Iphonen slog ner Nokia och Ipaden slog ner skogsindustrin.”

Så Steve Jobs slog ned Finland?
”Ja, Steve Jobs tog våra jobb. Men det här håller på att ändras nu. Vår skogsindustri flyttar sakta men säkert över från pappersmassa till bioenergi. Vår it-industri flyttar till spelindustri, det är inte längre bara en fråga om hårdvara som Nokiatelefoner”, säger Alexander Stubb och visar sin Nokiamobil och sin Ipad.

Hur lång tid tar det innan den finländska ekonomin är på fötter?
”Jag har aldrig trott på ekonomiska prognoser. Det är trevligt att försöka gissa hur ekonomin ska se ut. Men jag satt i min första budgetprocess 2007 och alla experter sa att 2009 skulle ekonomin växa med 3,5 procent. Minus 6 procent senare kunde jag konstatera att det är svårt att se in i framtiden. Jag tror dock att vi är på rätt väg. Vi gör stora förändringar och ser ett visst lyft i den globala ekonomin. Vi kommer inte att se något snabbt lyft utan en fortsatt mycket låg tillväxt tillsammans med strukturella förändringar.”

Hur mycket kan politikerna och du som statsminister påverka den finländska ekonomin?
”Mycket lite. Jag är av den åsikten att det är företagen, företagarna och arbetarna som kan skapa tillväxt. Vi bör inte bygga upp en illusion av att staten skapar tillväxt. Vi kan bara göra en ram som får ekonomin att växa. Jag är nog närmare Adam Smith än Keynes i de här frågorna.”

”Vi kan göra tre saker för att gynna tillväxten. Strukturella förändringar hemma, liberalisera EU:s inre marknad och främja frihandel globalt. Men det är inte jag som statsminister som kan skapa tillväxt i det här landet.”

Finska staten äger en portfölj av bolag. Hur ser du på möjligheten att sälja delar av dem?
”Regeringen fattade beslut i mars om ett tillväxtpaket på 1,9 miljarder euro. För att finansiera detta beslöt regeringen att sälja statens ägarandelar i vissa företag som till exempel alkoholmonopolet Altia. I våra nya förhandlingar beslöt vi att vi ska sälja statens universitetsbyggnader till universiteten.”

Genom ägarbolaget Solidium äger Finland andelar i bolag som Stora Enso, Metso, Telia Sonera och SSAB. Hur ställer du dig till en försäljning av Solidiumbolagen?
”Jag är av åsikten att statsministern är vd för regeringen men inte vd för Solidium. Vi kommer att titta på detaljerna under de kommande månaderna. Men jag vill inte ännu ta ställning i frågan.”

Diskuterar du och Carl Bildt den här typen av avvägningar, med tanke på att han var statsminister under en liknande period och att ni känner varandra väl?
”Carl är en mentor på många sätt. Han är en god vän och vi har känt varandra i runt 20 år. Men vi har inte diskuterat sådana frågor ännu, vi har mest diskuterat utrikespolitik, som situationen i Ukraina.”

Hur ser du på det säkerhetspolitiska läget för Finland?
”Det är stabilt. Krisen i Ukraina är inte en säkerhetspolitisk fråga för oss, den är mer en ekonomisk fråga. Tillsammans med Sverige och Tyskland är Ryssland vår största handelspartner. En osäker ekonomisk och politisk situation i Ryssland slår främst mot oss ekonomiskt. När den ryska ekonomin sjunker 3 procent så sjunker vår BNP 0,5 procent.”

Varför vill du gå med i Nato?
”Det skulle öka vår säkerhet inom Östersjöregionen och främja våra möjligheter att vara med i beslutsfattandet. Det är också en värdemässigt naturlig organisation för oss att ingå i tillsammans med 28 liberala demokratier. 22 av 28 EU-länder är med i Nato och i princip borde vi ha gått med 1995. Men situationen är sådan i Finland att denna regering inte kommer att gå med i Nato men vi kommer säkert att ha en debatt inför valet.”

Det finländska folket är emot ett Nato-medlemskap?
”Ja, de är rätt starkt emot men här krävs politiskt ledarskap. Jag tycker att det är viktigt att man som politiker agerar efter vad man själv tror på.”

Tyck till