ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norsk miljardär flyr till Sverige

  • SÄTTER KURS MOT SVERIGE. Per G Braathen tar sitt norska familjeimperium Braganza och flyttar sig själv och hela koncernen från Norge till Sverige. Foto: Thomas Haugersveen

Mångmiljardären Per G Braathen ratar Norge och flyttar sin familjekoncern över gränsen.
”Sverige är ett betydligt bättre land att driva bolag i. I Norge förs en väldigt populistisk politik som skadar företagen allvarligt”, säger han.

Per G Braathens investmentbolag Braganza omsätter drygt 10 miljarder kronor och har verksamhet framför allt inom resebranschen. Koncernen äger bland annat flygbolagen Malmö Aviation och Sverigeflyg.

Familjeföretaget grundades 1938 i Norge. Men efter drygt 75 år på norsk mark har nu Per G Braathen valt att göra en omfattande förändring och flytta hela koncernen till Sverige.

En viktig orsak är den norska skattepolitiken. Per G Braathen anser att bolagsskatten är för hög och att förmögenhetsskatten slår helt fel. Allt till följd av att Norge har blivit ett land med en alltför populistisk politik.

”Man ser att många människor har blivit rikare och då ska man snabbt slå ned på det. Men det görs på ett sätt där man inte tänker på konsekvenserna.”

Flyr förmögenhetsskatt

I Sverige avskaffades förmögenhetsskatten 2007. I Norge existerar den fortfarande.

”Det är helt okej för mig att betala skatt, jag har inga problem med det. Men i Norge har förmögenhetsskatten blivit ett hinder för att utveckla företagen. Det finns många fall där företagsägare har varit tvungna att ta utdelning för att kunna betala förmögenhetsskatt. Det är vansinnigt. I stället för att återinvestera vinsten i bolaget, utveckla verksamheten och skapa fler arbetstillfällen så försvinner en stor del på det här sättet.”

”Dessutom uppstår då en turboeffekt eftersom företagsägaren först måste skatta på utdelningen som han tvingas ta ut för att betala sin privata förmögenhetsskatt.”

Per G Braathen återkommer till den populistiska politiken i Norge som enligt honom skapar ett alldeles för lynnigt företagsklimat.

”Sverige är mycket mer förutsägbart. Det ger en annan arbetsro att ha bolaget här.”

Han säger att förmögenhetsskatten har blivit en bricka i det norska politiska spelet, som politikerna ”tar till” för att visa att man står upp för välfärden.

”Norge har blivit ett extremt rikt land de senaste 20 åren, men har samtidigt hög arbetslöshet.”

Låg arbetslöshet

Jämfört med de flesta andra länder är Norges arbetslöshet visserligen låg, bara 3,3 procent, men enligt Per G Braathen är landet på väg åt fel håll, och i stället för att hitta en bestående lösning på landets sociala problem används förmögenhetsskatten för att visa att ”vi bryr oss” genom en ”ta från de rika och ge till de fattiga”-modell, hävdar han.

”Att det slår så hårt mot företagen att man inte kan utveckla och därmed anställa fler struntar man i. Allt det här får enorma konsekvenser som skapar ännu större arbetslöshet.”

Per G Braathen anser att en stor fördel i Sverige är att viktiga grundpelare i den ekonomiska politiken delas över blockgränserna. Därför spelar det heller ingen avgörande roll att vi i Sverige nu står inför ett val.

”Det är klart att det kan bli vissa skillnader om det blir maktskifte, men i Sverige har även Socialdemokraterna en helt annan tradition av att ta tillvara på privata företag och dess kompetens. Jag känner mig trygg i att även en S-ledd regering förstår vikten av en fungerande företagspolitik.”

Tar Bromma som exempel

Per G Braathen tar Bromma flygplats som ett exempel, som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt att de vill lägga ned till förmån för bostadsbyggande.

”Men då gick Socialdemokraterna ut och meddelade att de inte vill lägga ned Bromma vid ett maktskifte, och att det inte är förhandlingsbart. Det var ett tydligt besked som visade att man ser betydelsen av flygplatsen för landets företag, inklusive oss som flyger mycket till och från Bromma.”

”Visst, jag kan känna en viss oro inför valet och ett eventuellt regeringsskifte, men inte alls på samma sätt som jag hade gjort inför ett val i Norge.”

Det norska systemet är ohållbart om man vill behålla även stora bolag inom landet, hävdar Per G Braathen.

”Nästan varje gång ett norskt bolag lyckas och växer säljs det utomlands”, säger han och tar det färska exemplet med den norska pumptillverkaren Frank Mohn som nyligen köptes av svenska Alfa Laval för 13 miljarder kronor.

Ingen återvändo

Att återvända till Norge kommer med största sannolikhet aldrig bli aktuellt för Braganza.

”Nej, vi har större delen av vår verksamhet i Sverige och har nu tagit steget att även flytta holdingbolaget hit. Vi flyttar inte tillbaka.”

Här i Sverige handlar ju annars debatten ibland om att vi har för högt skattetryck och för höga arbetsgivaravgifter. Men du verkar nöjd här. Var det aldrig aktuellt att flytta någon helt annanstans, när du ändå lämnade Norge?
”Nej. Visst, man kan välja att flytta till något skatteparadis men för mig var det inte intressant. Vi omsätter över 10 miljarder kronor och har 85 procent av omsättningen i Sverige. Det känns förnuftigt att välja det landet som vi framför allt verkar i, när det dessutom finns en politisk tradition som fungerar.”

Per G Braathen säger att han ser fram emot att driva sin koncern vidare på svensk mark.

”Det känns som att Sverige är på väg i rätt riktning, medan Norge tyvärr går åt helt fel håll.”

 

Norge vs Sverige

Norge Sverige
Bolagsskatt 27 procent  22 procent

av resultatet av resultatet

före skatt före skattArbetsgivaravgift 0–14,1 procent.* 31,4 procent.Förmögenhetsskatt 1 procent på  Ingen

förmögenhet över 

100 000 norska kronor*Olika regioner har egna procentsatser.
Källa: Norska finansdepartementet, Skatteverket, Dagens Næringsliv.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies