ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sponsringen het

  • TRÄFFSÄKERT. Chanelle Scheepers från Sydafrika spelar final på Collector Swedish Open i Båstad tidigare i år. ”Visst ger titeln ett mervärde, men det viktiga är vad vi fyller sponsorskapet med”, menar Collectors marknadschef, Åsa Hillsten Eklund. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Sommarens sportevenemang är för titelsponsorerna en av årets stora marknadsföringshändelser.
Värdet av en väl genomförd sponsringsinsats kan vara större än tidningsannonser och tv-reklam.

Sommaren började bra för Stena med ett soligt Marstrand på Sveriges västkust. Stenasfären stod för femte året i rad som titelsponsor för seglingstävlingen Stena Match Cup.

Att sponsra ett internationellt mästerskap som ligger i den region där Stena syns och verkar är viktigt, inte i ett sammanhang med en mer naturlig koppling till sfärens verksamheter inom vind och vatten.

”Ofta är det Stena Line som gemene man känner till, men vi vill öka kännedomen om alla våra tre koncerner”, säger Lena T Alvling, evenemangs- och marknadschef vid Stena Bulk och ansvarig för Stena Match Cup.

”Enorm spridning”

Att vara titelsponsor i ett internationellt sammanhang innebär också stor varumärkesexponering. I fjol kom 120 000 besökare i kontakt med varumärket på plats, namnet finns med i all kommunikation om tävlingen, och inte minst syns det mycket i medierna.

”Tävlingen har internationella sändningar där vi har fått en enorm spridning av vårt varumärke de senaste åren, så medievärdet av detta landar på väldigt höga siffror”, säger Lena T Alvling.

Stor del av budgeten

Hur mycket investeringarna i en Match Cup-vecka landar på vill hon inte avslöja, men säger att det är en ansenlig del av respektive koncerns marknadsföringsbudget.

Som vid nästan all form av sponsring är det svårt att räkna ut hur mycket man i kronor och ören får tillbaka av sina investeringar, säger Lena T Alvling. Mest konkret är värdet av medieexponeringen.

”De anställda kan känna en viss stolthet i att jobba på ett företag som satsar på denna typ av evenemang. På lördag bjuder vi hit all personal med familjer, och det har varit väldigt uppskattat.”

Med cirka 90.000 besökare på PGA Nationalbanan i skånska Bara satte golftävlingen Nordea Masters rekord i år. Det är fjärde året som storbanken är titelsponsor för evenemanget, samt den parallella turneringen Nordea Tour.

Bygger relationer

För sponsringsdirektör Tomas Björklund är det ingen tvekan om att företaget kan räkna hem sina investeringar.

”Dels har du ökad varumärkeskännedom, sedan den relationsbyggande biten, och genom att vi bjuder ut potentiella kunder så går det ihop investeringsmässigt genom nyaffärer.”

”Vi får många nya kunder under dessa evenemang, särskilt de som behöver en sista knuff. En 18-hålstävling tar fyra timmar så man har gott om tid att övertyga de potentiella kunderna”, säger Thomas Björklund.

Att vara just titelsponsor har stor betydelse för Nordea, både för själva affären och för att öka kännedomen om varumärket.

”Förra året skrevs det 2 300 artiklar om Nordea Masters och Nordea Tours, och i princip alla var positiva. En redaktionell text är mer värt än en köpt annons”, säger han.

Lika bra som tv

Trots att kostnaderna för annonsering och tv-reklam är högre, anser Tomas Björklund att sponsring kan vara minst lika effektivt.

”Ett bra genomfört evenemang, där du tar ett aktivt ägarskap, är tillsammans med sociala medier viktigare än den traditionella reklamen. Men de måste komplettera varandra.”

Men det gäller att välja rätt evenemang för sitt varumärke.

”För oss handlade det om att hitta ett evenemang där vi kunde träffa våra prioriterade kunder på ett annat sälle än bankkontoret. Private bankingmålgruppen är överrepresenterad bland dem som spelar golf, och golf en sport du kan utöva över generationsgränser, vilket var bra för Nordea”, säger Tomas Björklund.

”Ger titeln ett mervärde”

För Collector var det lite av en slump som avgjorde när företaget för fem år sedan tog sig an titelsponsorskapet av tennistävlingen Collector Swedish Open i Båstad.

Fyra av fem år har finansbolagets namn presenterat tävlingen, men marknadschefen Åsa Hillsten Eklund är inte övertygad om att just titeln är den mest effektiva investeringen.

”Visst ger titeln ett mervärde, men det viktiga är vad vi fyller sponsorskapet med. Vi jobbar dels mycket med seminarier, och med ’Collector Nyhetsmorgon’ där vi vill belysa förändringar och trender inom ekonomin.”

Möjligheten prata med och möta kunderna i en bra miljö är den största fördelen med sponsorskapet av Swedish Open, anser Åsa Hillsten Eklund. Men det finns också en viktig varumärkesaspekt.

”Genom våra aktiviteter vill vi visa att vi vill vara det uppsökande bolaget, och ta dialogen om förändring i branschen. Vi vill ta oss ton och det kan vi göra här.”

Vad får ni ut konkret av ert sponsorskap?
”Det är alltid svårt att härleda affärer. Men det finns ett ekonomiskt värde i pr som vi kan vi räkna i kronor och rader i tidningen.”

Är sponsring mer konjunkturberoende än annan marknadskommunikation?
”Rätt aktiverat är sponsring det billigaste du kan göra. Om du vet hur du ska jobba med innehåll är det värt väldigt mycket i pr.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer