ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Slalom på skånska

  • FULL RULLE. Fabian Rimfors, som kläckte idén till tävlingen, tar täten nedför backen före bansättaren Robert Åström. T-tröja och shorts är den vanligaste tävlingsdräkten i Brösarp. Hjälm är obligatoriskt i tävlingen. Foto: Jack Mikrut

Åka utförsskidor på sommaren?
I Skåne?
Jodå, det går utmärkt. I morgon, fredag, går inofficiella SM i grässkidåkning i Brösarps backar på Österlen.

”Det gäller att våga lägga dem på kant och trycka till, då svänger skidorna lite av sig själva. Som carvingskidor”, säger Fabian Rimfors, mannen bakom landets enda grässkidåkningsevent.

Skidorna är kortare än vanliga, och försedda med larvfotsliknande rullband.

”De är lite som små stridsvagnar”, säger Fabian Rimfors.

Pjäxor och bindningar är desamma som i den alpina skidåkningen.

Det kan låta en smula galet, men faktum är att grässkidåkning är en tävlingsdisciplin, vid sidan av bland annat slalom och störtlopp, hos det internationella skidförbundet. Grässkidåkning finns i Centraleuropa, Asien, USA, Australien och det ordnas både världscuper och världsmästerskap.

Tv-inslag födde sporten

Att sporten utövas i Brösarps böljande backar på Österlen, ett populärt turistmål på sommaren, är dock mer en slump.

Fabian Rimfors satt i bilen på väg till jobbet i Kristianstad och tittade ut över backarna, och längtade efter skidåkning. Plötsligt kom han ihåg att han hade sett ett tv-inslag om att det gick att åka på gräs.

”Jag satt i bilen och slog upp det på datorn. Och så köpte jag och en kompis grässkidor och testade”, berättar han.

Om man känner till att han är från en sann skidåkarsläkt, utbildad slalominstruktör och barnbarnsbarn till Olle Rimfors som var med och introducerade alpin skidåkning i Sverige på 1920- och 30-talet, är det kanske lättare att följa hans tankegång.

Den första grästävlingen i backen hölls 2012 och det blev inte alls den lokala uppgörelse mellan skidklubbarna som han hade trott.

I år är det 50 tävlande från hela landet. Alla, män som kvinnor, vuxna som barn, tävlar i samma klass och delar på de åtta par skidor som klubben har köpt in. Den yngsta tävlande är sju år.

Vill stötta bygden

En av drivkrafterna bakom tävlingen är också att hjälpa bygden och visa att man kan ha väldigt roligt i naturen här.

”Backen får gärna agera lockbete till barnfamiljer”, säger Fabian Rimfors, vars egna barn lärt sig åka skidor i Brösarps backe.

Backen drivs ideellt av Brösarps alpina skidklubb. I vintras var den faktiskt öppen med natursnö mellan den 4 december och den 1 april. Enligt Fabian Rimfors är Brösarp också den ort som får mest nederbörd i Skåne, och på grund av de höga backarna, ofta i form av snö.

Några som fattat vitsen med tävlingen är lokalpolitikerna.

I fredagens startfält finns både Tomelillas kommunalråd Torgny Larsson (S) och miljöpartiets Lotta Hedström, Skånepolitiker och tidigare språkrör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer