ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ekonom varnar för kaos efter valet

  • OROAD. ”Det som det privata kapitalet tillfört i form av investeringar och organisationsbyggande hade det offentliga aldrig orkat själv”, säger nationalekonomen Magnus Henrekson. Foto: Oskar Omne

Om oppositionen vinner valet riskerar privata bolag att åka ur välfärden.
”Det finns inte kapacitet att göra det utan att det blir kaos”, säger Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning.
Samtidigt kritiserar han Almedalsaktuella ekonomen Thomas Piketty.

I en undersökning som Di presenterar i dag, där 600 företagare och företagsledare har intervjuats av SKOP, hävdar ledare inom näringslivet att de vill begränsa vinsterna inom skolan och vården. Mycket av debatten inför valet präglas av vinster i välfärden.

”Det som det privata kapitalet tillfört i form av investeringar och organisationsbyggande hade det offentliga aldrig orkat själv”, säger Magnus Henrekson.

Hur viktigt är det att vi diskuterar vinster i välfärden under Almedalsveckan?
”Det är otroligt viktigt. Vi har släppt in privat kapital under 22 år. Man insåg till slut att det offentliga inte ensamt klarade att producera och utveckla verksamheterna, men det verkar många ha glömt i dag.” 

Regeringsskifte betyder kaos

Om det blir ett regeringsskifte till hösten där oppositionen vinner tror han att det lätt kan bli en kaosartad situation gällande de privata välfärdsbolagen.

”Skulle de rödgröna förbjuda all vinst inom välfärden blir kapitalvärdena noll i dessa bolag. När företagen sedan drar sig tillbaka och försvinner från marknaden måste offentlig sektor själv ta över de äldreomsorgsplatser, skolor och vårdplatser som de privata lämnar efter sig. Det finns inte kapacitet att göra det utan att det blir kaos”, säger Magnus Henrekson. 

Om alla vinster i välfärden begränsas, något som ledarna i undersökningen som Di publicerar i dag anser bör göras, kommer det att bidra till mindre attraktiva jobb inom vård, skola och omsorg enligt Magnus Henrekson.

”Vi kommer missa att förstärka och bejaka dessa områden i framtiden. Vi behöver unga, talangfulla och drivna människor som vill ta ansvar och utveckla dessa verksamheter. Om inte de bästa i den unga generationen vill bli chefer och ta ansvar i framtidens äldreomsorg och skolor kan detta knappast kompenseras bara med mer pengar.”

Piketty får sig en känga

Den franska rockstjärnan inom ekonomi, Thomas Piketty, gästar Almedalen i dag.

”Det finns en risk att han ses som en slags guru och inte blir tillräckligt granskad. Men man måste imponeras av hans förmåga att nå ut till människor och få sådant genomslag”, menar Magnus Henrekson som var en av deltagarna under Di:s paneldebatt om Sveriges framtida ekonomi.

Thomas Piketty har främst granskat ojämlikheternas utveckling i samhället och kommit fram till att de rika blir rikare, medan de fattigas ekonomi står och trampar eller till och med minskar.

”Enligt Piketty är det vd:arna i de stora bolagen som blir förmögna, men så är det inte. Det handlar främst om entreprenörer som byggt upp företag som i sin tur genererar välstånd i samhället. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer