ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Prisad form för integration

  • MENINGSFULLT MÖNSTER. Birgitta Notlöf och Georgette Touma visar Livstyckets senaste mönster med temat: ”Hatten på för kvinnan i världen”. Foto: Jack Mikrut

”Det här handlar om att kunna stoppa ned sina rötter på nytt, men då måste man kunna språket och förstå hur samhället fungerar.”
Orden är Birgitta Notlöfs. Det är hon som är hjärnan och hjärtat bakom prisbelönta Livstycket.

Symaskinernas surr blandas med kommentarer på bruten svenska. Tonen mellan kvinnorna i syateljén är skämtsam, men det går inte att ta miste på att det under ytan råder ett stort allvar.

Det är viktigt att förstå att Livstycket vid Tensta torg i Stockholm inte är en syjunta utan en professionell verksamhet som kombinerar undervisning i svenska med att driva designföretag. Undervisningen sker i föreningen Livstyckets regi. Inköp, försäljning och vissa fasta kostnader ligger på bolaget Livstycket produktion som föreningen äger.

Många av eleverna tar sig så småningom ut i arbetslivet. Men för flertalet kan det vara sista chansen att lära sig svenska. Birgitta Notlöf berättar om -kvinnor som med Livstyckets hjälp har lyckats bryta åratal av näst intill ofattbar isolering.

”Bara att gå och handla ensam för första gången kan vara en stor sak”, säger hon.

Butiksdelen är fylld av Livstyckets alster. Här säljs trendiga bruksföremål med stiliserade mönster.

”Det är eleverna som har ritat allt”, berättar Birgitta Notlöf.

Designutbildade medhjälpare

Till sin hjälp har hon bland andra Gill Weibull, utbildad på Konstfack i Stockholm, och Soondely de Jesus Wang från internationellt uppmärksammade Parsons konst- och designskola i New York. Med elevernas arbete som bas lägger de en professionell slutfinish på det som ska gå i produktion.

Utvalda mönster – ofta med ett symboliskt tema som berättar en egen historia – trycks på bland annat Ljungbergs Tryckeri, som är känt för att trycka för den fashionabla butiken Svenskt Tenn.

Så är det med väsktyget, som är en av Birgitta Notlöfs egna favoriter. Den som flyr får inte med sig så mycket – ofta bara en väska, berättar hon. Livstyckets elever fick i uppdrag att rita den väska de hade med sig när de kom till Sverige. Någon hade tur som fick med sig en kabinväska på hjul, andra bara en simpel kasse eller en liten handväska med utrymme för ett pyttelitet stycke liv.

Sålde bilen – startade Livstycket

Birgitta Notlöf hoppade i början av 1990-talet av ett engagemang för nyanlända invandrare. Hon tyckte inte att hon fick tillräckligt med frihet för att utveckla verksamheten. I stället tog hon ett lärarvikariat i Tensta som ledde till att hon fick möjlighet att starta Livstycket. Många av de första deltagarna bjöd hon in ute på Tensta torg. Hon sålde bilen för att ha något att leva av. För den trygghetstörstande kan det låta dramatiskt, men för Birgitta Notlöf var det trots all osäkerhet inte något svårt val att starta Livstycket.

Det är nu 22 år sedan. Sedan dess har Birgitta Notlöf fått pris i Bryssel och -belönats av Stockholms stad med Sankt Eriksmedaljen för sin insats. I det personliga nätverket finns numera både ministrar och kungligheter. Men det som främst säger vem Birgitta Notlöf är, det är alla de kvinnor som har lärt sig svenska på Livstycket och som många år senare fortfarande hejdar henne på gatan.

”De brukar fråga om jag är kvar. Livet är kort och jag vill förändra. Att få en människa att gå vidare är det som gör att jag är kvar här som verksamhetschef efter så många år.”

I klassrummen bakom butik och textil-verkstad sker svenskundervisningen i små grupper. Här är textilarbetet det gemensamma ingångsvärdet. Tråd, sax och måttband är ord som alla behöver för att kommunicera med varandra på svenska när de jobbar. Med den här metoden har Livstycket hjälpt tusentals kvinnor att knäcka koden till det svenska -språket.

”Många av dem har kunnat gå vidare till jobb. En del kommer kanske inte så långt, men de har lyckats erövra en bit av det svenska språket och hur Sverige fungerar”, säger Birgitta Notlöf.

Många som kommer till Livstycket har misslyckade SFI-studier bakom sig. Det bottnar oftast i bristande utbildning i det gamla hemlandet eller till och med i analfabetism. Hälften av eleverna förra året var analfabeter. Det är mer än en fördubbling sedan 2010 och det ställer naturligtvis höga krav på undervisningen. Birgitta Notlöfs senaste rekrytering, Louise Wramner, är pedagog specialiserad på just den problematiken.

Birgitta Notlöf anser att det behövs många fler varianter av socialt företagande.

”Men det finns inte i Sverige, för här handlar det om att alla ska ut i reguljära jobb”, säger hon.

Hon menar att man måste tänka ett steg längre – att hindra utanförskapet från att gå i arv till nästa generation. Barn till mödrar som pratar svenska och har insyn i samhället har helt andra -förutsättningar, argumenterar Birgitta Notlöf.

”Nu har jag vågat prata”

Juana Gamboa är en av de över 100 kvinnor som just nu studerar svenska på Livstycket. I 19 år har hon jobbat på hotell, lagat mat och bäddat sängar. Trots de många åren i Sverige har svenskan inte riktigt blivit hennes.

”Jag har hela tiden trott att jag inte kan prata svenska. Men nu har jag öppnat mig och vågar prata”, säger hon.

Trots att Livstycket är en bejublad verksamhet där studiebesöken avlöser varandra är ekonomin alltid ett orosmoment. För några år sedan var Livstycket nära att tvingas stänga men räddades i sista stund.

Birgitta Notlöf är tacksam för all oväntad hjälp hon har fått under åren: donationer såväl som ekonomisk och juridisk expertis som har sparat mycket pengar.

”Men det är ändå ett jagande efter pengar, och vi är ständigt utrotningshotade. Den stora utmaningen är att planera när man bara har pengar för ett år i taget.”

Hon konstaterar att det är så, men anklagar ingen för att det har blivit kärvare ekonomiskt. Hon slösar heller ingen energi på att grubbla över varför Stockholms stad successivt har sänkt föreningsbidraget till Livstycket sedan 2006.

Energin använder hon i stället till att anpassa och utveckla verksamheten inom ramen för de ekonomiska villkor som gäller – att se möjligheter i stället för hinder.

Lika lätt som Birgitta Notlöf rör sig i Livstyckets lokaler, uppmuntrar, skojar och finns där för den som behöver prata allvar, lika lätt rör hon sig i politikens och näringslivets finrum.

”Många har sagt till mig att jag skulle ha passat bättre i USA. Men jag är här för att jag vill göra skillnad och jag är så glad för att jag har fått den möjligheten. Jag är på rätt ställe”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies