ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Löfven går hårt åt friskolor

  • BYTER FOT. ”De som har vinsten som drivkraft ska inte vara kvar”, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om friskolorna. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

S skärper tonen mot landets friskolor. Stefan Löfven säger till Di att alla privata aktörer ska tvingas ha samma lärartäthet som kommunala skolor. De ägare som har vinst som drivkraft ska slängas ut.

Partiets kursändring väcker stor oro i landets ledande friskolekoncern.

Med mindre än tre månader kvar till valet går Socialdemokraterna rejält knackigt i opinionen. I spåren av EU-valet förlorar partiet väljare vänsterut – framför allt till Miljöpartiet – och enligt den senaste Sifomätningen ligger S på 29,4 procent.

Det är sämre än katastrofvalet 2010, som tvingade Mona Sahlin att avgå, och det är långt under de 35 procent som S sagt sig behöva för att kunna bilda en stabil regering.

Som Di rapporterade i måndags har detta tvingat S-ledningen att ompröva sin mittenorienterade strategi och nu skärps tonläget om friskolornas villkor och möjlighet att göra vinst.

”Det kommer att bli tuffare. De som vill vara med här och göra bra ifrån sig utan att ha vinst som drivkraft kan nog vara kvar. Men de som har vinsten som drivkraft ska inte vara kvar”, säger Stefan Löfven till Di.

Oklart tillvägagångssätt

Exakt hur Socialdemokraterna tänker se till att bolagen som driver skolor har andra syften än vinst är ännu oklart. Men S nya tuffare hållning kan få stora konsekvenser om de omsätts i praktisk politik. För om man som aktiebolag inte har vinst som syfte så ska det enligt aktiebolagslagen anges särskilt i bolagsordningen. Och tvingas man göra ett sådant tillägg i bolagsordningen kan det i praktiken stoppa möjligheten att plocka ut vinst.

Stefan Löfven anger nu också att han vill ha generella krav på att personaltätheten i friskolor ska vara på samma nivå som i kommunala skolor.

”Det kommer att vara krav på samma bemanning”, säger han.

Frångår kompromiss

Med sina uttalanden frångår Löfven kompromissen i den parlamentariska friskolekommittén, som S slöt med allianspartierna och MP så sent som i maj förra året. Enligt kommitténs förslag ska Skolinspektionen kunna beordra friskolor med stora problem att anställa fler lärare, men det handlade då inte om några generella krav på lärartäthet.

Om S kommer att presentera nya skarpa förslag före valet vill Löfven inte svara på, men han gör klart att ett maktskifte skulle innebära stora förändringar för sektorn.

”Vi kommer inte att ge oss, vinstjakten ska upphöra i skolan”, säger han.

Oroar skoljätte

En som ser med oro på S nya hårdare retorik är Marcus Strömberg, vd för Sveriges största friskolekoncern, Academedia, som har över 50 000 elever i sina svenska skolor. Bolaget, som i fjol omsatte 5 miljarder kronor och gjorde 143 miljoner i vinst, har lägre lärartäthet än snittet för kommunala skolor, men det är ett mycket dåligt mått på kvalitet, anser Marcus Strömberg.

”När man säger att man ska ha samma lärartäthet bygger det på okunskap. Det är bara att titta på den enorma spridningen i lärartäthet mellan skolor”, säger han.

”Det viktiga är att det ska vara rätt lärartäthet beroende på målgruppen och situationen på skolan. Socialdemokraterna måste sätta sig in i hur det ser ut och jag tycker att de ska hålla fast vid sitt ursprungliga förslag”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer