ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Episerver blir del i riskkapitalpussel

  • ALLT ENLIGT PLAN. Martin Henricson, vd för Episerver, och Helena Stjernholm, Sverigechef på IK Investment Partners som nu säljer Episerver, är nöjda med affären. Foto: Claes-Göran Flinck

Riskkapitalbolaget IK Investment säljer mjukvaruföretaget Episerver till amerikanska Accel-KKR.
Den nya ägaren ryktas vara på väg att använda Episerver som viktig pusselbit i en ny koncern.

Under måndagen började det på amerikanska teknikbloggar cirkulera rykten om att riskkapitalbolaget Accel-KKR, med bas i Kalifornien, skulle köpa svenska Episerver.

Di kan nu bekräfta att ryktena stämmer.

”Någon dag skulle vi sälja, det ligger i affärsmodellen. Mycket av det som vi satte ut att göra tillsammans med ledningen, som att expandera internationellt, har nu skett”, säger Helena Stjernholm, Sverigechef på IK Investment Partners som nu säljer Episerver.

Börsplaner föll

Episerver köptes 2010 av riskkapitalbolaget IK:s sjätte fond. Planen var egentligen att Episerver, som säljer lösningar för digital marknadsföring, webbpublicering och e-handel, skulle introduceras på börsen. Men vid midsommar 2010 slog eurokrisen till och noteringsplanen fick avbrytas i absolut sista stund.

”Marknaden stack rätt ned i drickat i Grekland, Italien och Spanien. Vi satt bokstavligen natten före vi skulle noteras och beslöt att ställa in. Det var ingen rolig natt”, säger Martin Henricson, vd för Episerver.

Dubblat omsättningen

Den inställda noteringen ledde i stället till att IK köpte Episerver. Enligt tidigare uppgifter till Di var priset cirka 650 miljoner kronor. Då omsatte Episerver 192 Mkr med en 20-procentig rörelsemarginal.

”Vi har ungefär dubblat omsättningen och har behållit våra marginaler sedan dess”, säger Martin Henricson och pekar på stark tillväxt i främst England och USA samt en satsning på lösningar för e-handel.

”Vi är väldigt nöjda”

Vad Accel-KKR betalar för Episerver vill varken köpare eller säljare gå ut med. Helena Stjernholm bekräftar dock att det varit en plusaffär för IK.

”Vi har gjort tre tilläggsförvärv under de här åren och har bibehållit marginalerna. På det stora hela är vi väldigt nöjda med affären, det råder det ingen tvekan om”, säger hon.

Enligt henne värderas programvarubolag i dag generellt till ungefär samma multiplar som när IK köpte Episerver 2010.

”Det finns de som är ganska lågt värderade och de som är galet högt värderade. Men generellt sett är det ingen jättestor skillnad, kanske att det är lite mer intresse i dag”, säger Helena Stjernholm.

Givet att försäljningen sker till samma multiplar som vid köpet 2010 bör försäljningssumman ligga runt 1,2 miljarder kronor.

Å andra sidan har Episerver varit ett eftertraktat byte, vilket kan ha motiverat ett extra högt pris. De många förslagen från köpare gjorde att IK inte ens hann överväga en börsnotering av Episerver.

”Det accelererade i början av året, vi fick så många propåer att vi blev tvungna att göra något”, säger Martin Henricson.

Sammanslagning på väg

Accel-KKR är ett fristående bolag som ägs av de två internationella riskkapitaljättarna Accel och KKR. I förra veckan gick bolaget ut med att de köpt Episervers amerikanska motsvarighet Ektron. När de nu även köper Episerver tror flera branschmedier att en sammanslagning ligger i korten.

Episerver är nämligen enormt starkt i Norden med hela 46 procent av marknaden i Sverige, enligt Web Service Awards.

Ektron å andra sidan är svaga i Europa men har kommit längre i USA där Episerver satsar på att växa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer