ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Göteborg Energi ett skräckregemente”

  • OROLIGT. Sex höga chefer har lämnat Göteborg Energi sedan förra hösten. På bilden Rya kraftvärmeverk.

Göteborg Energi skakas av en serie chefsavhopp och beskrivs som ”ett skräckregemente” under vd:n Lotta Brändström.
Sedan förra hösten har sex höga chefer lämnat det kommunala energibolaget. Senast i raden är produktionsdirektören Bengt-Göran Dalman som gick i förra veckan.

”Jag var inte överraskad, men jag hade önskat att han inte gick så tvärt. Vi har under ett års tid diskuterat att vi måste göra en ledningsförstärkning. Vi behöver en chef med 100 procent fokus på biogasen som blöder, men vi har inte kunnat komma överens”, säger Göteborg Energis vd Lotta Brändström om Bengt-Göran Dalmans avhopp tidigare i veckan.

Kom från Trafikverket

Lotta Brändström rekryterades från Trafikverket och efterträdde för drygt tre år sedan Anders Hedenstedt, som fick lämna det kommunala energibolaget efter att ha godkänt ett dyrt pensionsavtal för sin vice vd.

Innan Lotta Brändström hann tillträda arbetade Bengt-Göran Dalman som tillförordnad vd. Di har inte kunnat nå honom, men enligt våra källor gick avskedet snabbt och produktionsdirektören, som bara hade ett par år kvar till pensionen, slutade på dagen.

”Göteborg Energi har utvecklats till ett skräckregemente”, säger en av Di:s källor om chefsavhoppen som rullade i gång förra hösten.

Först ut var personaldirektören Birgitta Dahte som sa upp sig för lite drygt ett år sedan. Därefter slutade Lovisa Mellgren som var chef för marknad och försäljning.

I samma veva krävde fackförbunden på Göteborg Energi att vd Lotta Brändström skulle bytas ut. Styrelsen förklarade då att förtroendet för chefen var intakt.

”De ville att jag skulle avgå, men det är styrelsen som både tillsätter och avsätter vd. Styrelsen hade fullt förtroende för mig då och jag uppfattar det som att jag har dem till 100 procent bakom mig”, säger Lotta Brändström

Fortsatta avhopp

Di kan nu avslöja att ytterligare fyra höga tjänstemän har lämnat bolaget. Det handlar om projektdirektören Ulf Östmark, dotterbolaget Gobi Gas vd Åsa Burman, internrevisorn Christina Wannehag och nu senast produktionsdirektören Bengt-Göran Dalman.

”Det är personer som har lämnat toppskiktet, men även på nivån under har många lämnat företaget. Det är en sjuk miljö där människor blir trakasserade och mer eller mindre tvingas sluta”, säger en källa.

De hårda omdömena haglar om företagets vd, men det ser hon som närmast en naturlig reaktion. Med hårda tag följer hårda omdömen.

”Jag kan känna att det är tråkigt. Sedan är det så att vi gör en förändringsresa där det ställs högre krav och jag vet att jag uppfattas som en krävande chef. Det är nödvändiga förändringar som vi måste göra eftersom det finns stora ekonomiska utmaningar. Det kräver ett starkt ledarskap. Vi har tagit bort tjänstebilar och andra förmåner, vilket så klart inte gillas av personalen”, säger Lotta Brändström.

Fick nytt jobb

Senare kompletterar hon med ytterligare en förklaring. I ett mejl till Di skriver hon att alla avhoppare inte har slutat på grund av interna stridigheter.

”Projektchefen Ulf Östermark fick erbjudande om att börja som director open space arena för Johanneberg Science Park där vi är delägare och jobbar väldigt mycket med oss på Göteborg Energi i den rollen. Jag vet att Ulf gick till ett uppdrag och inte från ett företag, även om vår projektverksamhet halverades på några år.”

Strategichefen Andreas Rydbo, som följde med Lotta Brändström från Trafikverket, har gått in som tillfällig chef för Göteborg Energis verksamhetsområde Produktion.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies