ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fertil app tar in 12 miljoner

  • VÄXER GLOBALT. Makarna Raoul Scherwitzl och Elina Berglund och ligger bakom preventivappen Natural Cycles. Foto: Evelina Carborn

För tre år sedan tröttnade partikelfysikern Elina Berglund på att stoppa i sig p-piller. Därför tog hon fram preventivappen Natural Cycles.
Hennes företag hör till den drös svenska teknikbolag som nyligen har fått in mer än 10 miljoner kronor i riskkapital.

Natural Cycles är en app som hjälper kvinnor att hålla koll på vilka dagar de är fertila. Användarna börjar varje morgon med att undersöka temperaturen i munnen med en digital termometer. De matar in siffran i appen och får sedan svaret.

”Vi kallar det en p-app. Svaret är antingen grönt eller rött ljus. Rött ljus visar att kvinnan är fertil. Grönt ljus visar att hon inte är fertil – då kan man ha oskyddat sex”, säger Elina Berglund som hävdar att säkerheten är 99,9 procent.

Tröttnade på p-piller

Elina Berglund berättar att bolaget kom till eftersom hon blev trött på att äta p-piller – en preventivmetod som för många kvinnor medför nedstämdhet och humörsvängningar.

Hon och maken Raoul Scherwitzl arbetade då som forskare inom fysik i Schweiz. Elina Berglund jobbade på Cerninstitutet och skulle senare vara med om att upptäcka den världsberömda Higgspartikeln.

”Jag är partikelfysiker och började ha lite roligt med en algoritm där jag skrev in min temperatur varje morgon. Snart började alla mina tjejkompisar att mejla sin temperatur till mig varje morgon. Till slut frågade min man: ”Ska vi inte göra det här tillgängligt för alla par?”

Sommaren 2013 grundade paret, som då bodde i Zürich, bolaget Natural Cycles.

En marknadsundersökning visade att Sverige borde vara en bra testmarknad.

”Det passade extra bra eftersom jag är svensk. Så i januari 2014 flyttade vi till Sverige. Då hade vi ett år tidigare sagt upp oss från våra forskarjobb för att satsa på bolaget”, säger Elina Berglund.

Lockar investerare

Appen har i dag 10.000 aktiva användare. Natural Cycles är gratis att använda första månaden, efter det måste användaren betala 50 kronor i månaden. Ungefär hälften av kvinnorna har valt att bli betalande kunder och bolaget har hittills omsatt cirka 1,4 Mkr.

Nu får Natural Cycles in 12 Mkr i riskkapital från två investerare som grundarna än så länge inte vill avslöja namnet på.

”Användarskaran började öka väldigt kraftigt i augusti. När riskkapitalisterna fick nys om det blev de väldigt intresserade”, säger Elina Berglund.

Pengarna ska bland annat användas till öka antalet heltidsanställda från fyra till åtminstone åtta.

”Vi har redan användare över hela världen men de flesta finns i Sverige. Nu vill vi satsa mer på att växa globalt och ska därför börja med marknadsföring i England och Tyskland”, säger Elina Berglund.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies