ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Multimiljardär håller i nycklarna

  • ENTREPRENÖR. Amerikanen Michael Baums datavisualiseringsföretag Splunk är noterat på Nasdaqbörsen. Nu hjälper han unga lovande företag att växa. Foto: Evelina Carborn

Västvärlden riskerar att stagnera om inte fler studenter startar företag.
Det säger entreprenören Michael Baum, som tippar att det lilla företaget Volumental bli nästa svenska miljardföretag.

Amerikanen Michael Baum har grundat och sålt bolag till Reuters, AT&T, Yahoo, Infoseek och IBM. Hans senaste bolag, datavisualiseringsföretaget Splunk, är noterat på Nasdaqbörsen med ett börsvärde på 60 miljarder kronor.

Michael Baum själv har tjänat nära 40 miljarder kronor på sitt företagande. Nu ägnar han sig åt att hjälpa lovande unga företag att växa, utan eget vinstintresse, via organisationen Founder.org.

”Jag har tillräckligt med pengar och behöver inte mer. När jag fyllde 50 så kände jag att jag ville ge något tillbaka”, säger han när Di träffar honom under hans besök på KTH i Stockholm.

Ett miljardbolag/månad

Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico presenterade nyligen en undersökning som visar att det de senaste tio åren har startats 140 teknikföretag i världen som i dag har ett marknadsvärde på över 1 miljard dollar. Alltså mer än ett i månaden. Michael Baum tror att det kommer ännu fler de kommande tio åren.

”Det är troligt att det ökar lite faktiskt. Ingen dramatisk ökning, men det uppstår fler och fler möjligheter. Sedan kan man fråga sig hur många som har stabila värderingar. Det intressanta är förstås de bolag som är stabila miljardföretag”, säger han.

Hårdvarudel behövs

Den främsta drivkraften tror han kommer att vara det som i dag kallas sakernas internet.

”Många nya företag kombinerar molntjänster, mobilitet och hårdvara. Det behövs en hårdvarudel för att verkligen kunna få in de digitala fördelarna i den analoga världen och det är fler och fler som börjat intressera sig för hårdvara igen. Det här är antagligen större än internet de kommande 25 åren”, säger han.

Massproduktion

En specifik trend som han tror på är massproducerade, skräddarsydda, produkter.

”Svenska Volumental, som är en del av vårt program, jobbar med det. Om några år kommer vi inte att gå in i en butik och köpa ett par skor i storlek 43, vi kommer att läsa in våra fotmått i mobilen och köpa skor som är perfekt anpassade för våra fötter. Marknaden för skräddarsydda produkter är enorm”, säger han.

Att Michael Baum, till skillnad från filantroper som Bill Gates, inriktat sig på att sprida entreprenörskap har att göra med den stora påverkan han har sett av sitt eget företagande.

”Jag tror verkligen att om vi ska få utvecklade länder som Sverige att komma tillbaka till 3–4 procents tillväxt så måste vi få fler unga att starta företag. Mindre än 1 procent av världens studenter startar bolag efter att de har tagit examen i dag”, säger han.

Färre arbetslösa

Founder.org har en egen modell för att beräkna jobbtillväxt från nystartade företag. Enligt dessa beräkningar kommer hälften av alla nya jobb i USA i dag från företag startade av studenter.

”Om vi kan öka andelen studenter som startar bolag från 1 procent till 5 procent kommer det att ha en enorm påverkan. Arbetslösheten skulle rasa”, säger han.

Drivs inte många nya teknikföretag med få anställda? 
”Absolut, vissa företag kommer att drivas på det sättet, men du kommer också att få företag som Facebook, Twitter och Splunk som har tusentals anställda. Och många av dem som jobbar där startar egna företag efter att ha varit där och fått se hur det går till.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer