ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”70–årsgränsen gäller inte mig”

  • JOBBAR NÄRA. ”En del ser mig som en gratiskonsult och ringer mig dagligen”, säger Melker Schörling om samarbetet med vd:arna i portföljbolagen. Foto: Oskar Omne

Melker Schörling är en av Sveriges allra mest framgångsrika industrimän under de senaste decennierna. Hans investmentbolag utklassar börsindex år efter år.
”Nyckeln till framgång är att våra bolag kan gasa och bromsa samtidigt”, upprepar han flera gånger i en stor intervju med Di.

Sommaren 1987 blev Melker Schörling vd för Securitas. Han köpte samtidigt 17,5 procent av aktierna i det problemtyngda säkerhetsbolaget för 24 miljoner kronor. Affären finansierade han genom att pantsätta allt han ägde och ta stora banklån.

I dag, 27 år senare, äger han nästan 85 procent av investmentbolaget Melker Schörling AB, MSAB, som värderas till nästan 44 miljarder kronor på börsen. Melker Schörling är genom MSAB själv huvudägare i Hexagon, Hexpol och Aarhus Karlshamn, därtill delar han huvudägaransvaret med Gustaf Douglas i Assa Abloy, Securitas och Loomis. Dessa sex bolag har ett totalt börsvärde på drygt 320 miljarder kronor.

Varför går det så bra för dina bolag?
”Det är väldigt mycket sunt förnuft, det behöver inte vara så teoretiskt och high flying. Att man har förmågan att bedöma människor tror jag att är grundläggande. Det viktigaste för mig har alltid varit att välja människor som har bra värderingar. Kunskap går alltid att få tag på och lägga till, men är det fel värderingar så spelar det ingen roll hur mycket kunskap som finns för det blir fel i alla fall”, säger Melker Schörling.

Hur lyckas du binda upp dina vd:ar under lång tid?
”Jag tror att det handlar om ett ömsesidigt förtroende. De vet att de kan lita på mig och jag sviker dem inte, blir de angripna för något ställer jag upp för dem. Dessutom uppskattar de väldigt mycket att det inte finns internpolitik i våra företag. Hos oss gäller det bara att göra rätt, man behöver inte springa och passa här och där och vara till lags.”

Men efter alla framgångar måste till exempel Hexagons vd Ola Rollén få många erbjudanden?
”Alla möjliga bolag har försökt rekrytera honom, men jag tror att han är klok nog att inse att han är i ett läge där han har ett väldigt spännande jobb med stora möjligheter. Efter Hexagon vill han göra något eget kan jag tänka mig. Han vill inte sätta sig i något stort börsbolag.”

Så vd-jobbet på Volvo är inte aktuellt för honom?
”Kanske har Ola redan någon gång blivit erbjuden jobbet på Volvo, men jag skulle inte tro att han är intresserad. Ola är en förmögen man i dag och han vill säkert arbeta med sina egna pengar när han är färdig med sitt operativa uppdrag på Hexagon.”

Hur nära portföljbolagen jobbar du?
”Jag jobbar nära vd:arna och anpassar mig lite efter hur de vill jobba. En del ser mig som en gratiskonsult och ringer mig nästan dagligen. Andra vill ha en agenda som man går igenom var tredje vecka. De har ett mer hektiskt liv än vad jag har, bara vi når resultat så är jag flexibel.”

Hur har du förändrats som affärsman sedan du gick in i Securitas?
”Man bygger på sin erfarenhet och kunskap. Världen ändras och då måste man ändras med den. Men det är klart att jag alltid varit road av det internationella. Jag läste spanska på somrarna när jag gick på Handelshögskolan i Göteborg och när jag var 23 år fick jag ett stipendium av LM Ericsson för att åka till Mexiko och blev kvar där några år. Så fascinerande nog pratar jag bättre spanska än engelska. Jag deltar ofta i ledningsmötena på bolagen för det är bra för både mig och cheferna att lära känna varandra, och på mötena på Aarhus Karlshamn är jag alltid med i den latinamerikanska gruppen där vi pratar spanska.”

Vilket är ditt viktigaste affärsbeslut?
”Det är en serie viktiga beslut. Men jag funderade omkring 1986 på hur jag skulle komma i gång på egen hand. Då kom Gustaf Douglas och frågade om Securitas och jag såg att där fanns det möjlighet att göra något väldigt bra. Jag var i ett skede i mitt liv när jag ville bli min egen, därför lånade jag pengar och köpte en stor del av Securitas. Det var naturligtvis ett viktigt steg.”

Samarbetet med Gustaf Douglas i Securitas samt Assa Abloy och Loomis pågår fortfarande.

”Naturligtvis har vårt fina samarbete under alla år varit viktigt för framgångarna.”

Vad krävs för att MSAB ska fortsätta leverera lika hög överavkastning de kommande åtta åren som ni har gjort sedan noteringen 2006?
”Det handlar om att portföljbolagen ska kunna gasa och bromsa samtidigt. Att man satsar på produktutveckling och nya affärer nära kunderna samtidigt som man jobbar frenetiskt med att slimma och effektivisera sig.”

Är det rimligt att vänta sig att ni fortsätter att utklassa börsen?
”Det är väl det där med att inga träd växer in i himlen, så man måste vara ödmjuk och man kan aldrig veta vart världen tar vägen. Men jag är övertygad om att förutsättningarna finns där för att det ska fortsätta gå bra. Det är fullt med möjligheter i världen och alla våra bolag befinner sig i intressanta skeden. Securitas har haft det lite tyngre, men nu gör vi en satsning med större inslag av teknologi i bevakningen som gör att det ser spännande ut även för dem de närmaste åren.”

Hur ser du på världens ekonomiska framtid?
”Det är spännande, för de flesta av mina bolag är det ett globalt spel. Sverige väger omsättningsmässigt 5–6 procent i genomsnitt, huvuddelen av verksamheten finns i Europa och i USA. Och just nu är det USA som växer snabbast för de flesta av bolagen, det är en väldig dynamik i USA. Asien växer också, även om det är lite lugnare nu i Kina.Hur vill du att MSAB:s geografiska mix ska se ut om tio år jämfört med nu?

”Vi försöker ha en organisation som finns där det växer. Jag kan tänka mig att Afrika kommer att vara större och Asien fortsätter att vara spännande. Europa är lite problematiskt eftersom medelklassen får det sämre och därför inte kan konkurrera med Asien och Latinamerika där medelklassen växer så det knakar.”

Hexagon står för över 50 procent av MSAB:s portfölj. Vore det en fördel om portföljen var mer diversifierad?
”Jag tänker inte i portföljtermer över huvud taget, jag tänker på företagen. Där är det bara en utmaning för övriga bolag att växa lite snabbare så Hexagons andel blir lite mindre. Hexpol har tagit för sig ordentligt de senaste åren.”

Hexpols börsvärde har ökat från mindre än 2 miljarder kronor vid noteringen 2008 till 24 miljarder nu. Vad är nästa steg för att öka värdet på bolaget?
”Det finns fortsatta konsolideringsmöjligheter. Sedan kan vi gå in på närliggande material som har samma affärsmodell, men inte är polymerer.”

Blev du besviken när det stod klart att Hexagon skulle skjuta fram målet om att nå en omsättning på 3,5 miljarder euro och en rörelsemarginal på 25 procent från 2015 till 2016?
”Nej, det har varit Olas sätt att sätta ribban högt. Normalt har han nått den, men bättre lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge.”

Men det är fortfarande en stor utmaning att nå målet till 2016. Blir det ett nytt, stort förvärv?
”Ja, eller några mindre förvärv. Det kommer att handla om att vi förvärvar tillväxtteknologier eller nya geografiska marknader till våra befintliga produkter.”

Styrräntan är 0 procent och dina bolag går mycket bra. Frestar det att höja skuldsättningen i bolagen och dela ut mer pengar till aktieägarna?
”Det blir så spekulativt. Plötsligt går räntorna upp och då ska man kunna betala tillbaka lånen. Ett ägarbolag som MSAB ska vara obelånat. Jag såg under finanskrisen att när det blir dåliga tider så måste man ställa upp i nyemissioner.”

Befarar du dåliga tider på börsen?
”Nej, men jag har varit med så många gånger när jag inte kunnat öka skuldsättningen när marknaden har gått ned – och förr eller senare går det ned. Om man är för djärv med skulderna kan man bli av med allting. Man måste vara försiktig.”

Vad tycker du om börsens värdering efter de senaste årens uppgång?
”Den är inte extrem på något sätt, värderingarna är rimligt underbyggda. Jag är inte en börsgubbe utan jobbar mest med mina företag. P/e-talen är högre nu än vad jag har som nyckeltal i huvudet, men det beror på att räntorna är låga.”

Blir du mer restriktiv med förvärv när värderingsmultiplarna är höga?
”Jag blir lite försiktigare. Eftersom priserna är höga på bolag så blir det viktigare att man har synergier som ger en bättre kalkyl. Därför känner jag inte att det är naturligt att göra investeringar i helt nya branscher i den här miljön.”

Vem tar du råd av i svåra beslutssituationer?
”Jag är så gammal så jag har sett det mesta nu och kan därför sköta mycket själv. Sedan har jag ett team här på MSAB med vd:n Ulrik Svensson och Mikael Ekdahl, som är en advokat jag jobbat med i 30 år och som är vice ordförande för styrelsen. Vi är ett team som stämmer av det mesta.”

H&M:s ordförande Stefan Persson sitter i MSAB:s styrelse och du sitter i H&M:s styrelse. Hur viktigt är ert utbyte?
”Det är viktigt, vi är goda vänner och jobbar bra ihop. Vi har bra utbyte av tankar och idéer.”

2017 fyller du 70 år. Hur länge kan aktieägarna i MSAB och i dina andra bolag räkna med att du tar samma tunga ansvar som i dag?
”Så länge jag är frisk – och jag är fullt frisk nu, jag mår bra och motionerar. Just nu har jag ingen anledning att dra någon bortre gräns. 70-årsgränsen gäller inte mig och mina vd:ar är så uppriktiga att de kommer att tala om för mig om de tycker att jag börjar bli gaggig.”

Dina döttrar, Sofia och Märta, sitter i styrelsen för MSAB och i portföljbolag. Är planen att de ska ta över?
”Jag hoppas det – men då talar vi om rätt långt fram i tiden. De är kloka flickor, sedan har de inte samma bakgrund som jag som har jobbat länge i företag. Så de får jobba utifrån sina förutsättningar. Det betyder att den dag jag inte finns så måste de forma ett annat team – då behövs en annan typ av kompetens som tillskott. Hur man löser det får man se den dagen, men nu är de med och lär sig mycket.”

Tycker du att det ska vara krav på att minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna? ”Det skulle inte vara något stort problem för oss. I Hexagon och Aarhus Karlshamn är hälften av styrelsemedlemmarna kvinnor och där har det inte varit något kompromissande med kvalitet.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies