ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Appar för krassliga ger friska pengar

 • HÄLSA. Susanna Sjödin och Oscar Stege Unger arrangerar ett programmeringsmöte på Fotografiska. Foto: Oskar Omne

I helgen avgörs innovationstävlingen Applicera hälsa.
Under ett intensivt dygn ska läkare, programmerare, entreprenörer och sjuksköterskor tävla om att ta fram nya konkurrenskraftiga hälsoappar.

Finalen av tävlingen Applicera hälsa avgörs i helgen på Fotografiska i Stockholm.

Tolv utvalda finalistlag ska under ett 24 timmar långt ”hackaton” programmera nya hälsoappar med syfte att förbättra svensk vård och hälsa.

”Det behövs mer patientnära teknik som gör det enklare för människor att bli involverade i sin egen vård. Det här evenemanget gör att människor från olika branscher möts och udda konstellationer uppstår. Det gör att man kommer upp med nya idéer”, säger Oscar Stege Unger, som arbetar med arrangören Forum för välfärd.

Tävlar sida vid sida

Han förklarar att entreprenörer, ekonomer, studenter, sjuksköterskor och doktorer kommer att tävla både sida vid sida och mot varandra.

”Det gör att idéerna och apparna har olika perspektiv. Några har själva haft en sjukdom och upplevt bristerna i vården, medan andra är klassiska entreprenörer med en affärsidé. Mixen blir intressant”, säger han.

På söndagen utses vinnaren av en jury bestående av näringslivsprofiler, entreprenörer och sjukvårdsprofiler, bland andra finansmannen Peter Wallenberg Jr, Googles varumärkeschef Johan Eriksson och videoströmningstjänsten Bambusers grundare Måns Adler.

Vinner resa till Dublin

Laget som skapar den bästa appen vinner en resa till Googles huvudkontor i Dublin, mentorskap via Forum för välfärds nätverk och en prissumma på 50.000 kronor.

”De tävlande kommer att få presentera sina idéer inför juryn. Det kommer vara lite Draknästetstajl. Men jag tror att det blir utmanande för juryn att hitta vinnarna, eftersom de kommer från så olika bakgrunder”, säger Oscar Stege Unger.

Evenemanget pågår i två dagar, och parallellt med att de tävlande kodar sina appar föreläse r ett antal innovatörer från såväl näringsliv som sjukvård i rummet bredvid.

”Även där är det en stor blandning av personer med olika infallsvinklar och lösningar på de utmaningar som finns inom svensk sjukvård”, säger han.

 

FINALBIDRAGEN

 • App för behandlare av och patienter med adhd för bättre uppföljning och kommunikation av de komplexa samband som råder mellan symtom, beteenden, funktioner och behandlingsinsatser.
 • App för att stärka och hjälpa patienter att engagera sig i och följa upp sin egen medicinering.
 • App för att förbättra kommunikation mellan vårdpersonal och inneliggande patienter på vårdavdelning.
 • App för att underlätta egenvård och navigera patienter till rätt vårdinstansapp för att stötta patienter under så kallad exponering, en central del i behandling av ångeststörning.
 • App som stöttar patienter med mag-tarmproblem genom information, övervakning och förberedelser inför till exempel gastrologiska undersökningar.
 • App som genom analys av stora datamängder och evidensbaserad forskning hjälper patienter att kontrollera sin hälsa och i ett tidigt stadium upptäcka cancersymtom.
 • App som hjälper diabetespatienter att ta hand om sina fötter.
 • App som förbättrar kommunikation mellan läkare och patienter med Parkinsons sjukdom.
 • App som ska hjälpa patienter och vårdinstanser att få information om läkemedel, potentiella biverkningar och eventuellt farliga interaktioner.
 • App som förbättrar och förenklar patienters rehabiliteringsprocess genom instruktioner, påminnelser och resultatuppföljning.
 • App som förbereder vårdinstansen inför patientens besök.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer