ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Flygbolagen lyfte

De europeiska börserna backade på fredagen. Oljeaktier hade det tufft efter torsdagens Opecbesked, samtidigt som statistik visade på fortsatt sjunkande inflation.

Både Euro Stoxx 50 och det bredare Bloomberg Europe 500 var vid 17-tiden ned med 0,3 procent. Även tyska Dax försvagades med 0,3 procent, medan franska CAC 40 sjönk med 0,4 procent.

Ett snabbestimat från Eurostat visade att inflationstakten i euroområdet sjönk till 0,3 procent i november, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Flera europeiska länders tioåriga staträntor sjönk till nya lägstanoteringar.

”Nedgången visar återigen vilket allvarligt problem inflationen har blivit för den europeiska ekonomin. Nu när Opec har beslutat att inte minska oljeproduktionen sjunker råvarupriserna, och det kan kortsiktigt minska inflationen ännu mer”, säger Jameel Ahmad, chefmarknadsstrateg på FXTM, till Marketwatch.

På Londonbörsen sjönk BP med 1,8 procent och i Paris backade Total med 3,3 procent.

Flygbolag stärktes av det lägre oljepriset. Air France-KLM och Deutsche Lufthansa lyfte med 6,4 respektive 4,8 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer