ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenskt hopp i sadeln

  • PRECISIONSARBETE. Ludwig Svennerstål har redan flera fina priser i ryttartävlingar. Nu kommer han till Stockholm och Swedish international horse show. Foto: Tim Wilkinson

Som liten var han livrädd för hästar.
I dag är Ludwig Svennerstål en av landets bästa ryttare i den tuffaste grenen av alla: fälttävlan, som har svensk inomhuspremiär i morgon.

Stockholm international horse show har inte bara bytt namn till Swedish international horse show utan också bytt arena, från Globen till Friends.

I veckan intar hästar och ryttare från hela världen arenaområdet.

Dessutom har ytterligare en gren tillfogats programmet, vid sidan av dressyr, hoppning och sedvanliga showinslag, nämligen fälttävlan.

Sedan Sara Algotsson Ostholt tog Sveriges första medalj i London OS 2012 på sin skimmel Vega har disciplinen, som utomhus består av terrängritt, dressyr och banhoppning, blivit allt mer populär.

Rider på tid

Vid inomhuspremiären är det, lite märkligt kan tyckas, bara själva terrängritten kvar. Till skillnad från traditionell banhoppning är vissa hinder fasta: de ger inte vika oavsett om hästen brakar rätt in i dem. Ryttarna rider på tid, banan är ungefär två minuter lång, att jämföra med 10–12 minuter och 30–40 språng under en vanlig terrängritt.

”Det är kanske inte riktig fälttävlan, men det ska bli väldigt intressant. Det kan bli riktigt kul för publiken”, säger den svenska landslagsryttaren Ludwig Svennerstål.

Med sig in på arenan har han det tioåriga stoet Franzipan, som han bara ägt i en och en halv månad. Hur hon kommer att reagera i den gigantiska arenan vet han inte.

Delar stall med nyzeeländare

Hela det svenska silverlaget från EM i Malmö förra året är på plats. De tävlar dels individuellt och dels i lag, mot stora ryttarnationerna England, Tyskland och Nya Zeeland. I det nyzeeländska laget finns Mark Todd, i vars stall i England Ludwig Svennerstål hyr in sig. Mark Todd är en legendar inom fälttävlan som vunnit fem OS-medaljer och fyra VM-medaljer.

”Han är ett geni på hästryggen. Och han är nog den som förberett sig mest för den här tävlingen, han vill så gärna vinna traktorn”, skrattar Ludwig Svennerstål.

Förstapriset i fälttävlansklassen är en traktor från John Deere, bra att ha på en gård som Badgerstown, där Mark Todd och Ludwig Svennerstål bor. Prispengarna inom fälttävlan är varierande. En stortävling kan ge 60.000 pund, en som bara är snäppet lägre rankad 3.000 pund till segraren.

”Vi lever på att utbilda och sälja hästar. Men det är dubbelt. Om jag säljer en bra häst kostar det framtida resultat.”

En välutbildad topphäst inom fälttävlan kan gå för 10 miljoner kronor.

”Det är nog en nolla mindre än de bästa hopp- och dressyrhästarna”, tror Ludwig Svennerstål.

Han har sju hästar som han äger tillsammans med sin familj. Dessutom tävlar han i perioder andras hästar.

Siktar på OS i Rio

Trots grenens ökande popularitet är det fortfarande mer knapert med sponsorer än inom hoppning och dressyr.

”Vi måste ta hand om det här växande intresset som finns. Därför är det också kul att få komma till Friends, och få visa upp vår sport som vi tycker så otroligt mycket om”, säger Ludwig Svennerstål.

Han talar om vikten av att bygga ett varumärke kring svensk fälttävlan genom närvaro i sociala medier och olika aktiviteter vid sidan av själva tävlandet. Så läser han också ekonomi på handelshögskolan Cass Business School, i London, parallellt med tävlandet.

”Jag skulle gärna jobba med investmentbanking en dag”, säger han.

Högsta prioritet är dock något helt annat: OS i Rio 2016. Det blir Ludwig Svennerståls andra OS. I London skrällde han som 22-åring med en 20:e placering individuellt. Det svenska laget kom snöpligt nog precis utanför pallen.

Det är terrängritten som är Ludwig Svennerståls starkaste gren.

”Adrenalinkicken där ute på banan. Det, och min vilja att vinna, är anledningen till att jag håller på med det här”, säger han.

Å andra sidan verkar han sporras av svårigheter och motgångar. Han började rida som sjuåring, trots att han var omåttligt rädd för hästar.

”Jag var livrädd. För allt. Mina föräldrar tyckte att det var slöseri, med både pengar och tid. De tyckte jag skulle spela fotboll”, säger han.

Med hjälp av lillasysterns ponny blev han så småningom tryggare. Som 13-åring ställde han upp i sin första fälttävlan.

”Det gick uselt. Jag ramlade inte av eller så, det gick bara dåligt i alla grenar. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli bäst”, säger han.

”Och det har jag hållit på med sedan dess.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies