ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Elever kan räkna med näringslivet

  • EXAKTA SIFFROR. Näringslivet bidrar med kunskap i Mattecentrums projekt. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ungdomars mattekunskaper störtdyker och Läxrut slopas. Samtidigt blir matematik allt viktigare.
Nu ska näringslivet vara med och lösa ekvationen genom att fatta pekpinnen.

Forskare har larmat och den senaste Pisastudien spred en alarmerande bild av svenska elevers mattekunskaper, som i dag ligger under genomsnittet i Europa. Samtidigt ökar behovet av matematiskt kunnande i näringslivet.

Nu lanserar ideella Mattecentrum en csr-tjänst som erbjuder företag att själva stå för matteundervisningen. Företagen får ansvar för en räknestuga dit elever kan komma en gång i veckan och få hjälp med läxor, tentor och prov.

ABB och NCC med på tåget

Verkstadskoncernen ABB, byggjätten NCC, revisionsföretaget PWC, kommunikationsföretaget Meltwater och Danske Bank har tecknat avtal med Mattecentrum om att bli stugvärdar.

”Förutom att bidra till ett kunskapslyft är tjänsten ett sätt för företagen att öka kännedomen om företaget bland unga och att i ett tidigt skede knyta kontakter med framtida medarbetare”, säger Mattecentrums nya generalsekreterare, Karolina Lisslö.

Mattecentrum har redan i dag 86 räknestugor på 27 orter i Sverige och över 400 volontärer, till största del yrkesverksamma människor från näringslivet som bidrar med tid och kunskap.

Många volontärer

Mattecentrum finansieras i dag genom sponsorskap och stiftelsepengar, men genom csr-tjänsten tror Karolina Lisslö att verksamheten kan gynna betydligt fler – inte minst företagen.

”Vårt minsta problem är att hitta volontärer. Vi får in mängder av ansökningar och har till och med svårt att hinna intervjua alla som vill bli volontärer”, säger Karolina Lisslö.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies