ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ubåt inget affärshot

  • OLAGLIGT. ”Vi kommer att stärka vår förmåga att upptäcka och identifiera dem som är ute i olagliga ärenden i våra vatten på svenskt territorium”, sa Stefan Löfven under gårdagens presskonferens Foto: Claudio Bresciani

Även om ubåten som i oktober kränkte svenskt vatten var rysk kommer inte händelsen att påverka svensk-ryska företagsrelationer nämnvärt, enligt ekonomiforskaren Martin Kragh.
”Jämfört med kriget i Ukraina är ubåten betydelselös”, säger han.

På en presskonferens under fredagen bekräftade överbefälhavare Sverker Göranson att en undervattensfarkost kränkte svenska vatten i oktober i år. Vilken nation som ligger bakom har dock inte kunnat fastställas.

Vill utmana Nato

Men Rysslandskännaren Kristian Gerner, professor i historia, specialiserad på Öst- och Centraleuropa, tvekar inte om var den nu bekräftade ubåten kommer från.

”All sannolikhet, med tanke på att Ryssland under den senaste tiden har visat en mycket kraftig utåtriktad militär aktivitet, talar för att det är en rysk ubåt. Från deras sida handlar det om att demonstrera att Ryssland är tillbaka som den supermakt som Sovjetunionen en gång var. Ytterst är det ett försök att visa att man kan utmana Nato och USA överallt”, säger Kristian Gerner.

Vad gjorde ubåten här?
”Antingen var det en demonstration eller så var det en skarp militär övning. En övning för att kunna slå till i ett eventuellt krigsfall”, tror Kristian Gerner.

Martin Kragh, forskare vid Uppsala centrum för Rysslandsstudier, tror inte att kränkningen kommer att ha någon särskild påverkan på de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Ryssland. I jämförelse med kriget i Ukraina är en ubåt i svenskt vatten småpotatis.

”Det som påverkar svensk-ryska företagsrelationer nu är dels en generell ekonomisk kris, dels att Ryssland med sitt agerande, med militära interventioner i Ukraina, isolerar sig politiskt och ekonomiskt. Det är det som påverkar att antalet nyinvesteringar i Ryssland från svensk eller europeisk sida är extremt lågt”, säger Martin Kragh.

Tror du inte att någon i Sverige blir mindre benägen att investera i Ryssland efter det här?
”Nej, ärligt talat inte. Det finns ungefär 400 svenska företag i dag på den ryska marknaden. Det är multinationella bolag som investerar i en rad länder med problematisk inhemsk eller utrikespolitisk utveckling. Så från deras tidshorisont, 10–20 år fram i tiden, har jag svårt att se hur den här ubåtskränkningen skulle spela någon roll.”

Rysk offensiv

Sammanhanget i vilket den enskilda händelsen sker, är däremot viktigt, enligt honom.

”Ryssland agerar mer och mer offensivt i de områden de anser vara säkerhetspolitiskt viktiga. Ukraina är det centrala exemplet, men även Östersjön är en central ekonomisk och säkerhetspolitisk region där Sverige är en del.”

Han anser att försämringen har skett de senaste två till tre åren.

”De försämringar vi kan ana nu är marginella. Det är som den ryska börsen. Den har heller inte sjunkit så mycket i år men det främsta skälet är att den redan var extremt lågt värderad. Det kan inte försämras mycket mer. Jag skulle inte överdriva händelserna som har skett de sista veckorna.”

Vill inte kommentera

Det senaste årets dramatiska utveckling i Ryssland har lett till stora utflöden av kapital, fallande rubel och pressade aktiekurser.

Fondbolaget East Capital har avböjt att kommentera händelseutvecklingen men skriver om situationen i Ryssland på sin hemsida.

”Det här bidrar till att det finns en stor uppsida för den ryska marknaden när investerare slutar ignorera hur det faktiskt går för ryska bolag. Tillväxten inom detaljhandeln är fortsatt stark. Här växer många bolag med 20–30 procent i årstakt. Prognosen är att de inte kommer att ha lägre tillväxt under de kommande tre åren” skriver Jacob Grapengiesser, partner och senior rådgivare på East Capital, på hemsidan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer