ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

”Ojämlikhet är inte hälsosamt”

  • RÄKNAR EFTER EGET HUVUD. Bill Gates, världens rikaste man, driver en världsomfattande välgörenhetsstiftelse. Han är även engagerad i Sidas afrikanska investeringar. Foto: Oskar Omne

Världens rikaste man – och mäktigaste filantrop – Bill Gates hoppas få svenskarna att skänka mer till välgörenhet.
I en intervju med Di uttrycker han förvåning över att Sverige inte har arvsskatt.
Och han är kritisk till att dynastier skapas när barn får ärva sina föräldrars förmögenheter.

Stockholm är Bill Gates sista stopp på en veckolång Europaturné som började med London på måndagen, därefter Berlin, Rom och på torsdagen Haag.

”Sverige har alltid varit en viktig partner för oss eftersom landet har en så generös biståndsbudget”, säger Bill Gates.

Bill Gates förhoppning är att de besökta länderna fortsätter att bidra till The Gavi Alliance, ett vaccinsamarbete mellan bland annat WHO, Unicef, Världsbanken och Bill och Melinda Gates stiftelse. Bill Gates svenska program var fullspäckat med ett möte på Sida morgonen, och sammankomster med finans- och biståndsministern samt även statsministern.

”Sverige har alltid varit generöst till Gavi. Vi hoppas att det behåller sin höga nivå 2015 och att det kan göra en meningsfull höjning för 2016–2020. Vi påminner om varför vi gör så mycket. Vi är den andra viktigaste bidragsgivaren efter Storbritannien och kommer öka själva. Alla måste stretcha lite för att komma i mål så att vi får ut vaccin till världens barn.”

Hur ser du på att uppemot 20 procent av biståndsbudgeten i Sverige kommer att gå till flyktingmottagande nästa år?
”Det går inte att kritisera att man tar emot så många flyktingar. Men jag hoppas att Sverige inte hamnar i en situation där man tvingas köpa färre vaccin eller hiv-läkemedel på grund av de inhemska flyktingkostnaderna.”  

Bill Gates Sverigebesök handlar om givande och tagande. Samtidigt som miljardären försöker övertala Sverige att ge mer till Gavi, vill Sida få Bill Gates att intressera sig för afrikanska investeringar ihop med svenska pensionsfonder såsom SPP/Storebrand och Tredje AP-fonden. Biståndsmyndigheten har ett pågående initiativ som ska göra det lättare för svenska pensionsfonder att investera i Afrika.

”Det är absolut en intressant idé. Det är på ett tidigt stadium, men jag pratade i dag med statliga och privata pensionsmänniskor för att förstå vilken typ av eget kapital eller obligationer som skulle vara intressant för dem att investera i, vilken typ av risk, avkastning och projekt de tänker sig. Nu kommer vår stiftelse att studera hur många sådana projekt det finns i Afrika. Vi kan titta på väg- och kraftprojekt i Afrika som verkligen behövs. Vägtätheten i Afrika, till och med jämfört med Indien, är minimal.”

”Vi skulle till exempel kunna investera i de afrikanska projekten genom stiftelsens tillgångsfond, som har investeringar uppgående till 35 miljarder dollar. I dag har vi bland annat investerat i amerikanska aktier.”

Under sina svenska möten pratade även Bill Gates om den pågående ebolaepidemin i Västafrika. Hans stiftelse bidrar i kampen mot sjukdomen och arbetet för att så snabbt som möjligt tillverka ett vaccin.

”Antalet drabbade stiger fortfarande något i Guinea och Sierra Leone. I Liberia har det vänt ned. Hans Rosling är ju i Liberia och twittrar. Men om vi gör ett bra jobb genom att isolera och behandla människor kommer antalet som får ebola till sommaren förhoppningsvis inte att vara stort”, säger han.

Bill Gates räknar Hans Rosling som sin närmaste svenska vän.

”Mycket bra har gjorts, men det borde ha gått fortare. Topprioriteten är givetvis att få stopp på epidemin och hjälpa länderna tillbaka. Vi måste också vara bättre förberedda för en liknande situation i framtiden och ha en bättre förståelse för att få ut medicin snabbare.”

Men vad behövs nu?
”Vi har nu en pipeline med människor och pengar. Äntligen kommer läkemedel som kan hjälpa patienterna, såsom Brincidofovir. Många av de innovationer som man arbetet med kommer nu. Vaccinet finns dock inte förrän nästa sommar och vi vet inte om det fungerar. Det fungerar på djur.”

Bill Gates försöker inte bara övertyga regeringar att ge mer. Han vill även att andra förmögna följer i hans filantropispår. 2009 skapade han tillsammans med vännen och affärsmannen Warren Buffett klubben Giving Pledge, som samlar miljardärer som lovar att ge bort minst hälften av sin förmögenhet. Men än så länge lyser de svenska miljardärerna med sin frånvaro.

”Jag har nog inte gjort ett tillräckligt bra arbete för att nå ut. Men över tid kommer jag göra mer. Vi anstränger oss framför allt i USA där det finns en lång tradition av filantropi. Nu har vi över 100 amerikanska medlemmar, men även en handfull britter och även tysken Hasso Plattner.”

Skulle du vilja att svenskar ansluter sig?
”Absolut.”

Känner du H&M:s storägare Stefan Persson?
”De gör bra saker, så jag borde prata med honom om huruvida Giving Pledge skulle passa honom eller inte.”

Miljardärer jag pratat med säger att det svenska skattesystemet till skillnad från det amerikanska underlättar arvsskiften.  Vi har till exempel ingen arvsskatt. Hur ser du på det?
”Det är väldigt konstigt. Jag häpnar. Sverige har ingen arvsskatt och USA har? Wow.”

”Men även om USA inte hade en arvsskatt skulle jag fortfarande göra exakt vad jag gör. Min syn är att det varken är en tjänst till samhället eller dina barn, att de får börja med hundratalstals miljoner dollar. Barnen skulle bli sedda som en dynasti.”

Men vi har många stora familjeföretag, som liknar dynastier, i Sverige. Hur ser du på det?
”Min hustru och jag har bestämt att det inte är det bästa för våra barn. Det betyder att vi får ge bort det filantropiskt. Som tur är gillar vi det och för varje år anser vi att vi blir lite bättre på det.”

Är det bästa för ett barn att inte ärva en förälders förmögenhet?
”Inte 100-tals miljoner dollar, nej.”

Men är det rätt att ärva stora företagsgrupper?
”Mitt företag, industrin som jag är i, skulle inte kunna vara ett familjeföretag. Det rör sig för snabbt i teknologibranschen, så där har du inte familjeföretag. Sannolikheten att ett barn är den rätta personen är inte så stor.”

”I andra branscher så rör sig principen om vad excellens är mindre dramatiskt. Om du är i ett familjeföretag och du anser att dina barn är rätta personer att driva det, så kanske dessa personer tänker att de måste skicka förmögenheten vidare. Men väldigt få stora företag fungerar på det viset. Du ser det mer i mellanstora företag.”

Vad tycker du om ekonomen Thomas Pikettys bok ”Kapitalet”?
”Ökad ojämlikhet är inte hälsosamt för demokratier. Men det sista vi vill ha är full jämlikhet som Nordkorea. Man måste ha ett skattesystem som hittar den rätta balansen. Om de rika förblir rika, arbetar de mot demokratin över tid. Där är jag och Piketty överens.”

Vad är din syn på världsekonomin. Går vi mot en ny kris?
”Jag är ingen expert. Men den amerikanska ekonomin går ganska bra, när det kommer till minskad arbetslöshet och ökad köpkraft. Det är bra för världsekonomin eftersom USA importerar mycket. Jag ser också många positiva innovationer inom it, hälsa, naturvetenskap, vilket kommer förbättra levnadsvillkoren.”

Men är inte detta hot. Det pratas mycket om robotar som kommer ta allas jobb i framtiden?
”Vi har mekaniserat saker som jordbruk under en lång tid och på ett sätt är det ett problem för de gynnade. Om vi bättre kan ta hand om äldre människor, ha fler lärare och små klasser, rena parker, om vi kan göra allt detta för att robotarna gör det andra, är det en positiv situation.”

”Om robotarna verkligen tar över borde man minska arbetstiderna. För länge sedan arbetade människor mer, men det har inte ändrats mycket under de senaste femtio åren. Jag ser många fördelar med detta, som när jordbruket automatiserades”

Hur stor del av din förmögenhet kommer du ge bort? Och hur ska det ske?
”Det kommer vara över 95 procent. Jag kommer sätta alla pengar i stiftelsen. Så om jag dör imorgon kommer stiftelsen få mycket pengar. Men jag kommer även sätta in pengar när jag lever”, säger Bill Gates och skrattar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer